TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Rusza budowa przejścia podziemnego z Krupówek na Gubałówkę; możliwe utrudnienia

3 września rusza budowa przejścia podziemnego łączącego Krupówki z targiem i dolną stacją kolejki na Gubałówkę. Koniec inwestycji przewiduje się na grudzień 2008 roku. Koszt tego przedsięwzięcia ma sięgnąć 5,7 mln zł. Wydatkami mają się podzielić po połowie Miasto Zakopane i Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.


W związku z pracami od 3 września zamknięta zostanie droga wojewódzka w rejonie stacji kolejki na Gubałówkę - poinformował burmistrz Zakopanego Janusz Majcher. Prace muszą ruszyć jak najszybciej, aby wykorzystać w terminie przeznaczone na budowę pieniądze - dodał.

Zamknięcie drogi nie wiąże się z całkowitym wyłączeniem jej z ruchu - powiedział Wojciech Solik, odpowiedzialny za sprawy inwestycyjne. Ruch będzie częściowo możliwy w okresie świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku oraz w majowy weekend. Objazdy są odpowiednio oznakowane.

Dzięki uruchomieniu przejścia podziemnego z Krupówek na Gubałówkę droga wojewódzka znacznie zwiększy przepustowość. Dziennie tą drogą w sezonie przejeżdża nawet ponad 1,5 tys. samochodów. Trasa ta prowadzi przede wszystkim do sanktuarium na Krzeptówkach, a także do popularnej doliny Kościeliskiej. Tamtędy podróżni dojeżdżają do polsko-słowackich przejść granicznych Chochołów-Sucha Hora lub Chyżne.

Budowa takiego przejścia pod ziemią jest konieczna i w pełni uzasadniona. W przejściu powstaną liczne pawilony handlowe oraz windy dla osób niepełnosprawnych.





Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
budowa przejścia podziemnego z Krupówek na Gubałówkę przejście podziemne Gubałówka Janusz Majcher Wojciech Solik dojazd do doliny Kościeliskiej sanktuarium na Krzeptówkach inwestycje Krupówki




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję