TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Bukowina Tatrzańska: XXXVIII "Góralski Karnawał"

2010-02-08

W dniach 10 - 14 lutego w Bukowinie Tatrzańskiej odbędzie się XXXVIII "Góralski Karnawał".

r e k l a m a


Obok konkursu grup kolędniczych w jego ramach odbywa się konkurs tańca zbójnickiego i przegląd par tanecznych. Ostatni dzień "Góralskiego Karnawału" to imprezy plenerowe: zawody strzeleckie, zawody narciarskie w strojach regionalnych i "Kumoterki", w skład których oprócz wyścigu kumoterek wchodzą również zawody w skiringu, ski-skiringu i przejazd zaprzęgami paradnymi. Kumoterki to ozdobne sanie góralskie, w których jest miejsce tylko dla dwóch osób: kumoski i kumotra. W wyścigu trzeba przejechać jedno okrążenie toru - około 1000 metrów - o zwycięstwie decyduje czas przejazdu, oceniane są również stroje, wystrój uprzęży i same kumoterki.

Do imprez towarzyszących festiwalu należą spektakle w wykonaniu Amatorskiego Zespołu Teatralnego im. Józefa Pitoraka z Bukowiny Tatrzańskiej, występy zespołów regionalnych z kraju i z zagranicy, wystawy i kiermasze jak organizowane przez Stowarzyszenie Twórców Ludowych.



 
     

Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Bukowina Tatrzańska XXXVIII Góralski Karnawał konkursu grup kolędniczych konkurs tańca zbójnickiego przegląd par tanecznych zawody strzeleckie zawody narciarskie w strojach regionalnych i Kumoterki spektakle wystawy i kiermasze


Komentarze:

Uwaga! Serwis nie bierze odpowiedzialności za wypowiedzi na forum. Ewentualne naruszenia regulaminu serwisu prosimy zgłaszać Administratorowi po przez stronę Kontakt

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję