Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Rezydent Turystyczny - praca w Grecji.
- Pracownik biura podróży w Krakowie


Obwarzanek zastrzeżony?
Krakowski obwarzanek wkrótce może stać się zastrzeżonym znakiem towarowym. O zastrzeżenie obwarzanka wystąpiły do Urzędu Patentowego dwie krakowskie piekarnie. Jako pierwsza o zastrzeżenie nazwy "obwarzanek krakowski" wystąpiła krakowska piekarnia Awitex; przed dwoma miesiącami wniosek o zastrzeżenie nazwy "obwarzanki krakowskie" (a także zastrzeżenie sposobu ich wytwarzania oraz znaku przestrzennego) złożyła piekarnia Pablo.
Ponieważ procedura w Urzędzie Patentowym trwa 4 lata "obwarzanek krakowski" stanie się znakiem zastrzeżonym za ok. 3,5 roku; za 4 lata zastrzeżony będzie jego wygląd i sposób produkcji. Przewodniczący Rady Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego, H.Wujec uważa, że obwarzanek jest produktem specyficznym dla regionu i wniosek o zastrzeżenie znaku powinien być złożony wspólnie. Urząd Patentowy może odmówić zastrzeżenia znaku tylko dla jednej piekarni.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Nie damy
[2006-01-11 22:53 999.999.999.*]
Najgorsze jest to ze wiesniaki chcą zalać Kraków swoimi gumowatymi obwarzankami , idąc na ilość a nie na jakość
!!!!!! odpowiedz »Nie damy
[2007-07-04 11:58 83.13.105.*]
obwarzanki nie ylko sa w Krakowie, ale w Nowym Sączu tez... i co z Krakowa bedziecie dowozić.. z dnia poprzedniego ... nie zgadzamy sie.
Ika z Nowego Sacza odpowiedz »
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Dział dla turystów:
Katowice Airport ostrzega przed
IGHP: początek roku tradycyjnie przyniósł hotelom niską
Starsze aktualności:
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
II Olimpiada Umiejętności
Interferie sprzedają dwa obiekty
Kraków wśród organizatorów Euro 2012?
W Grotnikach pod Łodzią powstanie kompleks hotelowy?
Dość dyktatury spółek ubezpieczeniowych?
Hotusa Hotels poszerza portfolio
Cieszyn: tajemniczy tunel w starym browarze
Via Baltica poprowadzi przez wschodnie Mazury
SPRZEDAM-Gastronomiczna Kostkarka do lodu - IceTronik IT 22 E
Warszawa: oceanarium w zoo powstanie, jeśli Unia da pieniądze
Germanwings: 15 nowych połączeń z Hanoweru
Na początku 2009 ruszy nowe muzeum na Akropolu
Sieć restauracji Vapiano wchodzi na polski rynek gastronomiczny
Kryzys, czy początek nowej ery w światowym lotnictwie?
MSP sprzedaje uzdrowisko w Świeradowie
Wielka Brytania: obywatele zapłacą wyższy podatek lotniczy oraz za starsze auta!
Katastrofa k. Jeżewa: jest akt oskarżenia przeciwko współwłaścicielom agencji turystycznej
Rekordowa liczba turystów zagranicznych w Laos
Praga: Muzeum Kampa w najstarszych młynach
Austria: restauratorzy podniosą ceny na Euro 2008?
V Ogólnopolskie Warsztaty Turystyczne w Augustowie
Dynamiczny rozwój turystyki kosmicznej!
Jaskinie Słowacji i Festiwal Wina w Tokaju