Zatrucie w krośnieńskich restauracjach. 3 lata więzienia dla właściciela?
Na przyjęciu weselnym w dwóch restauracjach firmy Tadeusza W. doszło do zatrucia salmonellą. 40 osób, w tym troje dzieci trafiło do szpitala. Przedsiębiorca nie przyznaje się do winy.
Wesela odbywały się w ubiegłym roku w Krośnie, tego samego dnia. Goście odczuwali dolegliwości żołądkowe. Sanepid stwierdził obecność bakterii w sałatce z kurczakiem, sałatce jarzynowej, wędlinach, surówkach z kalafiora i kapusty pekińskiej. Obecność pałeczek salmonelli stwierdzono także u pracowników obu lokali. Na talerzach, desce do krojenia i maszynie rozdrabniającej wykryto natomiast pałeczki coli.
Prokuratura Rejonowa w Krośnie zażądała opinii biegłego z zakresu epidemiologii i higieny. W restauracji nie przestrzegano zasad odpowiedniej dezynfekcji jaj, źle myto naczynia, posiłki przygotowywano za wcześnie - stwierdził biegły. Zwrócił też uwagę na ogólnie zły stan kuchni i zaplecza.
Właściciel lokali nie przyznaje się do winy. Może spędzić nawet trzy lata za kratkami.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
Pójdziesz do prasy - zostaniesz ukarany
Przygotowania do Euro 2012 we Wrocławiu są mało zaawansowane
Ogłoszono konkurs na stanowisko prezesa PLL LOT
Bmibaby - nowy tani przewoźnik w Krakowie
Z Pyrzowic do Bolonii z Wizz Air
Jastrzębska Agencja Turystyczna w rękach Szwedów
Przestajemy wierzyć w skuteczność targów tradycyjnych?
Konferencja "Inwestycje w Hotelarstwie 2007"
Opolszczyzna: powstanie turystyczny szlak św. Jakuba
Turcja ma 9 miejsce na świecie pod względem przychodów z turystyki