Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Zobacz także
Najlepsze prace magisterskie wybrane
Rusza XXI edycja Konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny
Konkurs na Najlepszą Pracę Magisterską
Rusza trzecia edycja konkursu Teraz Polska Turystyka
Polska destynacją dla Amerykanów
PIG: Miało być wsparcie dla turystyki i gastronomii, a jest miesiąc milczenia
Niezależna Liga Barmańska w toku
W Warszawie rozpoczęła się Independent Flair League 2010 - piąta edycja Niezależnej Ligi Barmańskiej, rozgrywana między innymi pod patronatami marek: Martini Polska, Schweppes i Carlsberg.
Tym razem barmani zawitali do Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów. Na dwóch piętrach tej największej w Europie szkoły barmańskiej rozgrywane były Speed Flair i Free Pouring (dedykowane tylko juniorom i wyodrębnione po raz pierwszy jako samodzielne konkurencje) oraz Working Flair i Exhibition Flair, rozgrywane w systemie "Open". Dzięki odpowiedniemu zapleczu sal treningowych, jaki zaoferował uczestnikom MSBiS, każdy barman miał zapewnione optymalne warunki do startów.
- Zmiana miejsca rozgrywania IFL to jedna z nowości tegorocznej IFL. Wychodzimy wobec oczekiwaniom młodych ludziom, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z barmaństwem, a naturalnym miejscem do tego jest szkoła, a tym bardziej - największa szkoła barmańska w Polsce - podkreśla Grzegorz Zięba, organizator i przedstawiciel World Flair Association.
Pierwszy dzień IFL należał do juniorów, którzy rywalizowali w dwóch konkurencjach - Free Pouring i Speed Flair. W konkurencji Free Pouring uczestnicy mieli za zadanie nalanie wylosowanych wcześniej miar od 20ml do 100ml bez użycia jigera. W konkurencji Speed Flair, barmani przygotowywali w jak najszybszym czasie i przy zachowaniu międzynarodowych standardów barmańskich trzy drinki (Martini Grand Prix z wykorzystaniem Martini Rosso i Martini Extra Dry, Cuba Libre i Electric Lemonade). Musieli także w oryginalny sposób zaprezentować Perfect Serve piwa Carlsberg. Łącznie, do konkurencji Free Pouring przystąpiło aż 83 barmanów, w konkurencji Speed Flair wystartowało natomiast 8 zawodników. Zwycięzcą konkurencji Free Pouring i szczęśliwym posiadaczem 1000 pln został Piotr Kos z Bielska-Białej, zwycięzcą konkurencji Speed Flair został natomiast Karol Radłowski reprezentujący Flair Academy. Martini Polska, wspólnie z producentami IFL, wprowadziła w tym roku jako osobne konkurencje Free Pouring i Speed Flair, podkreślając tym samym wagę praktycznego zastosowania Flairu w pracy - czyli skupienie na efektownej i efektywnej pracy barmana służącej zadowoleniu konsumenta. Na świecie konkurencja Free Pouring jest rozgrywana podczas największych i najbardziej prestiżowych imprez barmańskich. IFL jest pierwszym polskim wydarzeniem, które docenia wagę tej umiejętności podczas codziennej pracy, nie tylko w barmaństwie nowoczesnym, ale również klasycznym, wprowadzając ją jako oddzielne kategorie - mówi Piotr Chojnowski, Senior Brand Manager Martini Polska.
Barmanom startującym w kategorii "Open" dedykowany został dzień drugi warszawskiej IFL. W porannych eliminacjach w konkurencji Working wystartowało 17 barmanów. Do wieczornego finału zakwalifikowało się 11 uczestników, którzy rywalizowali w połączonych konkurencjach Working/Exhibition. Tym razem zadaniem zawodników było przygotowanie w ciągu 6 minut czterech drinków (w tym m.in. Martini Monaco, Bacardi Mojito i kompozycję własną z obowiązkowym wykorzystaniem Martini i napoju Schweppes) oraz ciekawa prezentacja piwa Carlsberg. Po raz drugi w historii IFL, w 2010 roku zawodnicy rywalizują także o nagrodę marki Schweppes. Otrzyma ją zawodnik, który podczas wszystkich rozrywek IFL zdobędzie największą ilość punktów w kategorii łączonej "wizerunek i miksologia". O tym, kto otrzyma 4000 pln dowiemy się podczas grudniowego finału IFL.
Zwycięzcą IFL w Warszawie został Marcin Cebula, który automatycznie otrzymał awans do IFL Grand Final, zaplanowanego na grudzień. Drugi na podium był Radosław Podlaski, na trzecim ex aequo uplasowali się Marcin Chojara i Piotr Kos. Obok nagród finansowych, zawodnicy otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez firmę APS Polska. Umiejętności zawodników oceniane były przez Michała Kośnika i Cezarego Brodę z Evolutionbar oraz - po raz pierwszy w historii IFL - przez Marcina Osypińskiego z Flair Academy, jednego z najlepszych polskich barmanów Flair.
Harmonogram Independent Flair League 2010:
I rozgrywki - Round 1, 13-14 maja 2010r., Warszawa, MSBiS, ul. Wspólna 65a/65
II rozgrywki - Round 2, 10-11 czerwca 2010r., Poznań, MSBiS, Al. Niepodległości 8A
III rozgrywki - Round 3,23-24 września 2010r., Kraków, MSBiS, ul. Kochanowskiego 1/2
IV rozgrywki - IFL GRAND FINAL 3-4 grudnia 2010r., Warszawa
Producentem i organizatorem tegorocznej edycji Independent Flair League jest, podobnie jak ubiegłym roku, Entertainment Group, agencja specjalizująca się w organizacji imprez i wydarzeń specjalnych. Partnerzy Independent Flair League: MARTINI Bacardi Polska, Schweppes, EvolutionBar, Carlsberg Polska, Red Bull Polska, World Flair Association, APS Glass & Bar Supply, Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów, Flair Master Class, Bar4Rent. Partnerzy medialni Independent Flair League: Antyradio, Miksuj.pl, Pogodzinach.pl, News Gastro, Świat barmanów.pl, Bartender.pl, Rynki Alkoholowe, Poradnik Restauratora, Horeca czasopismo, Horeca.pl, Papaja.pl, chwilawolnego.pl
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział nagrody i wyróżnienia:
Skytrax wybrał najlepsze linie lotnicze na
Nowe gwiazdki Michelin w
Kto skorzysta z Programu Wsparcia
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Szybka kolej między Bydgoszczą a Toruniem
Hotelarze zadowoleni ze zmian w ustawie?
W żywieckim pałacu Habsburgów powstanie hotel
Hotelarstwo i gastronomia: pogorszenie koniunktury we wrześniu
Gdynia ma nowy hotel - Dworek Mitro
Szczur w pokoju hotelowym - naruszenie norm sanitarnych?
Zagrożona przyszłość Bydgoskiego Portu Lotniczego?
Górale budują geotermalne baseny, które przyciągną turystów
Prokuratura chce ponownego przedłużenie śledztwa w sprawie wypadku licealistów
Łódzkie lotnisko z nowym certyfikatem