TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Warszawa: plebiscyt na lokal roku został rozstrzygnięty

Restauracje Espana to tu oraz Nesebar zostały laureatami konkursu Gazety Wyborczej na Knajpę Roku. Jedna został stworzona z miłości do kuchni hiszpańskiej Galicji, druga zaś została wyróżniona z powodu fascynacji bardzo dobrym, bułgarskim kucharzem Ilią Dimovem, w którego właściciele postanowili zainwestować.


Szefem restauracji Espana to tu jest Filip Słowiński, natomiast współwłaścicielem Nesebaru jest Janusz Godlewski. Jurorami konkursu byli: Marcin Dorociński, Katarzyna Herman, Jerzy Połomski, Gaba Kulka, Maciej Nowak oraz Jarosław Kurski. Najlepszą restaurację roku wybierano już po raz trzeci. Ojcem chrzestnym ów konkursu jest kulinarny recenzent Maciej Nowak, który w każdym tygodniu na łamach "Gazety Co jest Grane" opisuje nowe pojawiające się w Warszawie restauracje. Wśród kilkudziesięciu otwartych w trakcie ostatniego roku Maciek Nowak wybrał pięć, w jego mniemaniu najlepszych, zaprosił jury do jedzenia, podziwiania oraz głosowania. Jak mówi on sam, kocha i odwiedza wszystkie pięć.

Jury musiało podjąć decyzję. Jedna restauracja kusiła pysznym jedzeniem, inna znów wykwintnym wnętrzem, a jeszcze kolejna domową atmosferą. W jaki sposób wybrać pomiędzy słodkimi wspomnieniami z minionych wakacji, które zdołała przywołać kuchnia Nesebaru a wyrafinowanymi daniami haute cuisine z Likus Concept Store?

Jak powiedział Maciej Nowak, recenzowanie jedzenia jest ciężkim kawałkiem chleba. Wszędzie podobało się jury i bardzo nam smakowało, próbował wybrnąć z tej sytuacji Jerzy Połomski. Ale nie było łatwo. Po burzliwej dyskusji podjęto decyzję przyznania lauru Knajpy Roku 2008 Espana to tu przy Nowym Świecie. Czytelnicy w sms-owym plebiscycie wybrali Nesebar przy Marszałkowskiej.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
plebiscyt na knajpę 2008 Espana to tu Ilia Dimov Gazeta Co jest Grane Nesebar kuchnia hiszpańska haute causine z Likus Concept Store Jerzy Połomski Maciej Nowak Janusz Godlewski Gaba Kulka Katarzyna Herman Marcin Dorociński Jarosław Kurski


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję