Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro franchisingowe BP ITAKA.
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
Prasłowiańska kuchnia
W podkazimierskim Chodliku archeolodzy odtwarzają potrawy, które stanowiły pożywienie dla mieszkających tam prasłowian.
Zapraszam rano. Ugotuję polewkę z łobody - zachęca Anna Lis. - Kto wie, co to jest tłókno? To tłuczone ziarna, jadane na przykład z olejem lub miodem. - Jest to potrawa zupełnie zapomniana, bardzo wtedy popularna. Tłókno przygotowaliśmy z jęczmienia. Uprażony, własnoręcznie rozkruszyliśmy, wsypaliśmy na wrzątek i dosmaczyli przyprawami - opowiada Anna Lis.
Niedaleko Chodlika, w osadzie Bielsko, znajduje się unikalne skupisko grodzisk słowiańskich z VIII-X wieku. Od tygodnia w miejscu tym trwają warsztaty archeologii doświadczalnej, których autorem i pomysłodawcą jest Paweł Lis, archeolog z Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu. Warsztaty archeologii doświadczalnej są elemntem szerszego projektu o nazwie "Muzeum Dawnych Słowian", który tworzyć będą: szlak tematyczny "Grodziska nad Chodelką", obejmujący relikty słowiańskich założeń obronnych w Chodliku, Żmijowiskach, Kłodnicy i Podgórzu, oraz ośrodek archeologii doświadczalnej, który powstanie przy częściowo zrekonstruowanym grodzisku w Żmijowiskach.
Eksperymentatorzy wypracowali szeroki wachlarz potrwaw wczesnosłowiańskiej kuchni. - Wypiekliśmy chleb z mąki żytniej, którą sami zrobiliśmy na żarnach. Żeby ciasto miało na czym urosnąć, wyprodukowaliśmy piwo z jęczmienia, bo przy jego produkcji powstaje osad drożdżowy. Piekliśmy chleb pod kloszem, czyli garnkiem glinianym. Wyszedł świetny, w smaku przypominał razowy chleb litewski - opowiada Anna Lis.
Dania mięsne podwędzano lub suszono. Nie zabrakło tez deseru - podano kaszę jaglaną z suszonymi jabłkami i sliwkami oraz miodem wielokwiatowym.
Archeologia kulinarna choć może wydawać się dobrą zabawą stanowi doskonały sposób uprawiania nauki. Przygotowane próbki wczesnosłowiańskiego jedzenia zostana zbadane pod względem kalorycznym i przyswajalności przez organizm przez badaczy z Katedry Bromatologii Akademii Medycznej w Warszawie.
Ponizej podajemy przepis na współczesny podpłomyk w drożdżach:
Składniki na 4 sztuki: po 375 g mąki żytniej i maki pszennej, 40 g drożdży, 1/4 l letniej wody, 1/8 l letniego mleka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka kminku, 1 łyżka rozgniecionych nasion kolendry, do blachy: olej.
Mąkę przesiać do miski, we wgłębieniu w mące przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, wlać wodę i mleko, zamieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem). Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, kminek i kolendrę; wyrobić z całą mąką ciasto drożdżowe. Pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Podzielić na cztery części, każdą rozwałkować na płaski okrągły placek. Podpłomyki ułożyć na posmarowanej olejem blasze, oprószyć mąką i jeszcze zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 250°C. Piec przez około 30 minut.
Komentarze
Tagi:
Dział centra informacji i promocji:
POT i PPL będą współpracować na rzecz promocji
Chcą ściągnąć młodych Niemców do
Dział dla turystów:
Długie weekendy w 2025 zachęcają do
Modlin inwestuje i zwiększy
POT i PPL będą współpracować na rzecz promocji
Starsze aktualności:
Branża piwowarska liczy na
PIG: Miało być wsparcie dla turystyki i gastronomii, a jest miesiąc
Tajlandia dofinansuje leczenie
Wszystkie hotele należące do Clustra IHG Hotels and Resorts z certyfikatem Green
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Oferta turystyczna floty polskiej
Eksplozja w restauracji w centrum Warszawy
Startuje konkurent SAS: linia lotnicza założona przez szwedzkich hokeistów
PBP Sindbad w gronie Liderów Polskiego Biznesu
Inspekcja Handlowa kontroluje punkty gastronomiczne
Łódzkie lotnisko ma połączenie z Warszawą
www.baza-przewodnikow.pl nowy portal turystyczny
Jak podróżować prawie za darmo?
Holandia: Coffee Shopy nie dla każdego
Problemy przewoźników autokarowych
Rezerwacje hoteli i wyszukiwarka Low Cost