TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Warszawa: restauracja przyjazna cukrzykom

Jedna z warszawskich restauracji przygotowała propozycję dań specjalnie dla cukrzyków.


Restauracja Polska "Przy Trakcie" istniejąca od 4 lat oprócz tradycyjnych dań kuchni polskiej oferuje również specjalne menu dla chorych na cukrzycę. Jadłospis przygotował szef kuchni biorą pod uwagę zasady diabetologii.

Niezbędnym w diecie dla cukrzyków jest zachowanie właściwego doboru podstawowych składników pokarmowych: węglowodanów, tłuszczów, białka. Zasadą powinna być dominacja na talerzu węglowodanów w postaci pieczywa, kasz, makaronu, ziemniaków oraz dużej porcji warzyw i owoców - nad niewielką objętościowo i wagowo porcją tłuszczów i białka.

Należy przy tym wystrzegać się widocznego i niewidocznego tłuszczu w pokarmach, przestrzegać spożywania produktów odtłuszczonych (mleka, serów, itp.) lub chudych (wędlin, mięsa, itp.). Alkohol, czarna kawa, mocna herbata - dozwolone są tylko w minimalnych ilościach. Nie należy spożywać świeżego pieczywa, rosołów mięsnych i wszelkich wywarów z mięsa i kości, tłuszczu wieprzowego oraz tłustego mięsa, wędzonych ryb, tłustych, słonych wędlin, konserw mięsnych i marynat. Należy też unikać pokarmów słodkich oraz potraw smażonych i odsmażanych.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Restauracja Polska Przy Trakcie Warszawa restauracja przyjazna cukrzykom dla cukrzyków chorych na cukrzycę diabetologia dieta dietę stosowanie diet


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję