TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Podlaskie: Komisja Europejska zarejestrowała tatarski piróg

2009-07-02

Komisja Europejska wpisała na listę produktów "Gwarantowana Tradycyjna Specjalność" kolejną polską specjalność. Jest nim tatarski piróg "pierekaczewnik" wypiekany na Podlasiu od XVIII wieku.

r e k l a m a


Tatarski piróg jest 12 polską potrawą, która znalazła się na liście gwarantowanych tradycyjnych specjalności oraz w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych nazw geograficznych - poinformowało Ministerstwo Rolnictwa.

Pierekaczewnik to wypiek o wyglądzie zewnętrznym przypominającym skorupę ślimaka. Powstaje przez nałożenie na siebie sześciu, bardzo cienkich warstw rozwałkowanego ciasta, przekładanych farszem (słodkim lub mięsnym) i zwiniętych w rulon. Gotowe ciasto ma zazwyczaj ok. 26-27 cm średnicy i waży ok. 3 kg. Smak w zależności od nadzienia jest pikantny lub słodki.




 
     

Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Pierekaczewnik tatarski piróg Podlaskie Komisja Europejska zarejestrowała na Podlasiu potrawy lista Gwarantowana Tradycyjna Specjalność




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję