TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Polacy powrócili do biur podróży

Początek listopada przyniósł spadek sprzedaży imprez turystycznych. Jak się okazało, było to chwilowe ponieważ w biurach podróży znów widać ożywienie.


Polski Związek Organizatorów Turystyki opublikował cotygodniowy raport odnoszący się do sprzedaży imprez turystycznych. Raport obejmuje 45. tydzień roku, czyli okres od 6 do 12 listopada 2017. Przedstawione dane powstały na podstawie informacji z systemu rezerwacyjnego MerlinX.

Co ciekawe w poprzednim, 44 tygodniu, sprzedaż oraz liczba klientów spadła w stosunku do roku poprzedniego. Natomiast 45 tydzień jest bardziej optymistyczny i przynosi wzrost liczby rezerwacji na poziomie 30,2% w stosunku do tego samego okresu w 2016 roku. Liczba klientów w biurach podróży również odnotowała wzrost 31,2%. Udział imprez lotniczych wyniósł 83,6%.





Wśród najczęściej wybieranych destynacji znalazła się Antalya, Hurghada oraz Zakynthos. Na czwartym miejscu uplasował się turecki Bodrum a zaraz za nim Marsa Alam. Kolejno szóste i siódme miejsca zajął Rodos i Korfu. Biorąc pod uwagę ceny wyjazdów, to nie ma większych różnic, ceny utrzymują się na podobnym poziomie. Wyraźny wzrost cen za wyjazd zanotowała Sycylia.





Średnie ceny wyjazdów na osobę wynoszą: w Grecji 2 626 zł, Turcji 2 543 zł, Hiszpanii 2 904 zł, Bułgarii 1 898 zł.





Cały raport dostępny poniżej

Możesz także pobrać plik: turinfo_20171115_booking_report_45_2017.pdf




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
biura podróży sprzedaż cena wyjazd impreza turystyczna




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję