TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






PARP rozszerza grupę odbiorców wsparcia w ramach KPO

Do 20 sierpnia br. przedsiębiorcy mogą składać wnioski o wsparcie na rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach takich jak hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura. Działanie jest realizowane przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości w ramach inwestycji finansowanej z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO). Od 1 sierpnia br. o wsparcie mogą ubiegać się również firmy, które wykażą spadek obrotów w latach 2020-2021 wynoszący co najmniej 20%, a nie 30% - jak dotychczas.


Celem przedsięwzięcia jest pomoc firmom w stawianiu czoła wyzwaniom rynkowym przez wsparcie projektów, które mogą przyczynić się do ich rozwoju i dywersyfikacji działalności. Wsparcie obejmuje mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa (przedsięwzięcia MŚP) z branży HoReCa (tj. hotele, restauracje, catering), turystyka oraz kultura, które w wyniku realizacji przedsięwzięcia rozszerzą lub zdywersyfikują swoją dotychczasową działalność w celu wzmocnienia szans jej prowadzenia w przypadkach przyszłych kryzysów.

PARP chce wyjść naprzeciw oczekiwaniom przedsiębiorców, dlatego postanowiliśmy ułatwić i doprecyzować część zapisów regulaminowych konkursu. Ponadto nasi eksperci przeanalizowali wyniki pierwszego naboru i stworzyli listę wskazówek, które pozwolą wnioskodawcom uniknąć najczęściej popełnianych błędów - mówi Katarzyna Duber-Stachurska, prezes PARP.

O wsparcie mogą ubiegać się mikro, mali i średni przedsiębiorcy, którzy na dzień 31 grudnia 2019 r. lub najpóźniej od 20 marca 2020 r. prowadzili i nadal prowadzą działalność gospodarczą w ramach sektora hotelarstwo, gastronomia, turystyka, kultura, określoną kodem Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) wskazanym w regulaminie konkursu. Wsparcie przeznaczone jest dla przedsiębiorstw, które w latach 2020-2021 odnotowały spadek obrotów o co najmniej 20%, liczonych rok do roku.

Wsparcie mogą otrzymać podmioty, które prowadzą działalność definiowaną kodem PKD (lista kodów PKD wskazana jest na stronie działania) i mają ten kod wpisany w podstawowej lub w dodatkowej działalności przedsiębiorstwa wnioskodawcy.

Nie są kwalifikowane do wsparcia podmioty, które nie mają tak określonego kodu PKD, w tym w szczególności kooperanci współpracujący z branżą, np. pralnie świadczące usługi na rzecz obiektów hotelarskich czy firmy ochroniarskie świadczące usługi ochrony imprez, obiektów.

Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych przedsięwzięcia MŚP wynosi 600 000,00 zł. Maksymalna kwota wsparcia na przedsięwzięcie MŚP to 540 000,00 zł. Maksymalna intensywność wsparcia przedsięwzięcia MŚP nie może przekroczyć 90% kosztów kwalifikowalnych. Firmy będą mogły przeznaczyć dofinansowanie na koszty inwestycyjne, technologie cyfrowe, usługi szkoleniowe i rozwojowe.

Na dzień złożenia wniosku wnioskodawca powinien prowadzić działalność gospodarczą w województwie, w którym zgłasza lokalizację przedsięwzięcia MŚP. Prowadzenie działalności w województwie musi zostać potwierdzone wpisem do odpowiedniego rejestru.

W ramach naboru do objęcia wsparciem może zostać zgłoszone i wybrane jedno przedsięwzięcie jednego przedsiębiorcy.

Wnioski można składać od 18 lipca do 20 sierpnia 2024 roku.

Poniżej lista 7 kluczowych zmian regulaminowych w drugim naborze, które ułatwią ubieganie się o dofinansowanie w ramach Inwestycji KPO HoReCa, realizowanej z Krajowego Planu Odbudowy:

  1. Od 1 sierpnia br. (po zamkniętej rundzie wniosków składanych do 31 lipca) firma ubiegająca się o wsparcie ma obowiązek wykazania spadku obrotów w latach 2020-2021, wynoszącego co najmniej 20% (nie 30%), liczonych rok do roku.
  2. Zrezygnowano z obowiązkowego spełnienia przez wnioskodawcę warunku posiadania przeważającego kodu PKD prowadzonej działalności w ramach sektora HoReCa, turystyka, kultura. Wystarczający jest kod PKD wpisany w KRS albo w CEiDG w dodatkowej działalności.
  3. Przeniesiono obowiązek przedkładania przez wnioskodawców dokumentów potwierdzających dokonanie wpisu do obowiązkowych rejestrów/ewidencji do właściwych organizacji w związku z prowadzoną działalnością na etap przed podpisaniem umowy o udzielenie wsparcia.
  4. Zrezygnowano na etapie składania wniosków z obowiązku załączania przez wnioskodawców dokumentów/uprawnień/pozwoleń dotyczących realizacji przedsięwzięcia MŚP. Obowiązek przesłania niezbędnych praw i pozwoleń na realizację przedsięwzięcia został przeniesiony na etap podpisania umowy w przypadku, gdy wnioskodawca we wniosku zadeklaruje, że takie pozwolenia są konieczne.
  5. Wprowadzono dodatkowe kryterium "Przedsięwzięcie MŚP realizowane będzie w ramach działalności HoReCa, turystyka lub kultura". Kryterium to pozwala uzyskać większe szanse na dofinansowanie przedsiębiorcom, którzy w odpowiednich okresach realizacji swojej działalności posiadali i posiadają przeważający kod PKD w branży. Przedsiębiorcy, którzy działają z kodami PKD dodatkowymi dla branży, mają jednak możliwość skutecznego uzyskania dofinansowania.
  6. W "Przewodniku kwalifikowalności wydatków" doprecyzowano definicję środka transportu rozumianego jako pojazdy samochodowe.
  7. Poprawiono oświadczenie o wyrażeniu zgody na doręczenie przez operatora korespondencji drogą elektroniczną w taki sposób, by zapisy oświadczenia były zgodne z informacjami zawartymi we wniosku o wsparcie.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
krajowy plan odbudowy polska agencja rozwoju przedsiębiorczości turystyka horeca




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję