TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Wyraźne spadki cen na głównych wakacyjnych kierunkach

2018-06-06

Maj przyniósł imponujący wzrost liczby wyjeżdżających klientów ale w ostatnim tygodniu nastąpiło wyraźne osłabienie dynamiki wzrostu sprzedaży - wynika z raportu Polskiego Związku Organizatorów Turystyki.

r e k l a m a


Na poniższym wykresie wyraźnie widać, że dynamika wzrostu sprzedaży w 22 tygodniu (28 maj do 3 czerwiec) spadła. Liczba rezerwacji była jedynie o 2,8% większa w porównaniu do tego samego okresu w 2017 roku. Jeśli chodzi o liczbę klientów, w omawianym tygodniu zanotowano wzrost na poziomie zaledwie 2,3%. Być może powodem takiego obrotu sytuacji był długi weekend oraz słoneczna pogoda, która sprzyjała wiosennym wyjazdom. Raport Polskiego Związku Organizatorów jest oparty na danych z systemu rezerwacyjnego MerlinX.





Wycieczki z dojazdem własnym zanotowały największy spadek (38,4%), wyjazdy autokarowe odnotowały spadek na poziomie 28,2%.





Co ciekawe, znacznie spadły ceny na dwóch głównych kierunkach - Burgas oraz Heraklion. Wyjazd do Burgas z 2021 zł/os spadł do 1743 zł/os, natomiast Heraklion z 2369 zł/os do 2040 zł/os. Egipska Hurgada podrożała.





Całość dostępna poniżej

Możesz także pobrać plik: turinfo_20180606_booking_report_22_2018.pdf



 
     

Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
pzot raport ceny imprezy turystyczne wyjazdy biura podróży


Komentarze:

Uwaga! Serwis nie bierze odpowiedzialności za wypowiedzi na forum. Ewentualne naruszenia regulaminu serwisu prosimy zgłaszać Administratorowi po przez stronę Kontakt

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję