Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Znamy zwycięzców I edycji konkursu kulinarnego Spotkanie z SelfCookingCenter
Wczorajszy dzień w Zamku Topacz w miejscowości Kobierzyce na Dolnośląsku upłynął pod znakiem I edycji konkursu Spotkanie z SelfCookingCenter firmy RATIONAL, dedykowanego młodym kucharzom.
Zwycięzcami kulinarnej rywalizacji okazali się Dawid Konieczny oraz Dominik Łukasik z Heron Live Hotel z Gródka nad Dunajcem. Podniebienia Jury zdobyli przepisem na gęś z topinamburem i szarą renetą. Wydarzenie uświetniły pokazy kulinarne, prelekcja na temat win oraz targi produktów regionalnych.
Tematem przewodnim pierwszej edycji konkursu była "Gęsina". Kucharze zmierzyli się z przygotowaniem potraw według własnych przepisów na oczach gości oraz Jury Technicznego, które bacznie śledziło ich technikę pracy. Do konkursu zaproszono również Jury Degustacyjne, które dania smakowało bez wiedzy na temat ich autorów.
Przyjęta formuła konkursu miała dać młodym adeptom sztuki kulinarnej pewność, że ich potrawy zostaną ocenione sprawiedliwe.
Jury Techniczne, w którym zasiedli polscy i zagraniczni kucharze, oceniało przede wszystkim ich umiejętności, Jury Degustacyjne smak oraz wygląd dania. Pod uwagę wzięto także pomysł oraz oczywiście technikę jego wykonana - powiedział Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz, członek Jury Technicznego.
Konkurs kierowany był do młodych kucharzy, którzy nie ukończyli 27 lat w momencie składania zgłoszenia, pracujących w restauracjach na stanowisku kucharza lub Szefa Kuchni.
Do rywalizacji stanęło sześć zespołów wyłonionych w I etapie. Zwycięzcami okazali się Dawid Konieczny oraz Dominik Łukasik. Podniebienia Jury zjednali sobie przepisem na gęś z topinamburem i szarą renetą, dzięki któremu zdobyli staż w Restauracji w Zamku Topacz oraz 3000 zł. Drugie miejsce zajęli Marcel Penkala oraz Adrian Markiewicz z Gościńca pod Zającem w Ostrowinie, którzy przygotowali salceson z gęsi z morelami, czarnym bzem i żurawiną. W ich ręce trafiło 2000 zł. Na trzecim miejscu uplasowali się Dariusz Wierzchowski i Paweł Stępień z Hotelu Grand Lubicz w Ustce.
Nagrodę w wysokości 1000 zł zapewniła im receptura na pierś z gęsi z dynią, jarzębiną, miodem z maślanki i sianem. Wydarzenie uświetniły pokazy kulinarne, które przygotowali Przemysław Bogucki z Hotelu Active we Wrocławiu oraz Mariusz Kuś z blogu Big Fat Daddy. O winach opowiedzieli z kolei Michał Pajdosz z Winnicy Jakubów oraz Rafał Wesołowski z Winnic Wzgórz Trzebnickich. Goście obecni podczas konkursu mogli również kosztować produktów regionalnych, takich jak sery, chleby czy kiszone warzywa.
Dzień zakończyła oficjalna Gala, podczas której odbyła się "Kolacja na cztery czapki" przygotowana przez Przemysława Boguckiego z Hotelu Active, Karola Sankowskiego z Restauracji Przystań, Annę Strażyńską z Tawerny Kapitańskiej oraz Marco Zielenkiewicza z Zamku Topacz. Organizatorami konkursu byli Zamek Topacz oraz firma RATIONAL - producent pieców konwekcyjno-parowych.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Władze Rzymu zapowiadają walkę z wandalami
OLX zachęca do turystycznej pomocy powodzianom
Rząd przyjął przepisy tarczy antykryzysowej
Powstał pierwszy wegański apartament
Tegoroczna edycja Merigo Meeting Tour zakończona
Sun & Snow rozbudowuje segment slow
Indonezja wycofuje się z planów zamknięcia wyspy Komodo dla turystów
Czechy: do hotelu i restauracji bez certyfikatu covidowego
Ukraińska Narodowa Organizacja Turystyczna apeluje o bojkot gospodarczy Rosji
Wypadek polskiego autobusu na Węgrzech
Upadek biura VIA z Biłgoraja - uzupełnienie
Ile kosztuje słabe zabezpieczenie danych klientów?
Zimowe nowości z Lotniska Chopina
Komisja Europejska przedstawiła wytyczne dotyczących znoszenia ograniczeń podróżowania
Wkrótce będzie można szybciej dojechać do Zakopanego?
System bezpieczeństwa w Pompejach zostanie wzmocniony
Grecja: vouchery do wykorzystania dłużej niż przez rok
Jakie hotele otworzą się w Warszawie?
Związek zawodowy ostrzega przed paraliżem ruchu lotniczego