Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Doradca Turystyczny
- Szukam pilota na wyjazd w terminie 07-09.03
- Wakacje.pl CH Dąbrówka Carrefour Katowice
- Specjalista ds. turystyki
- Specjalista ds turystyki Mysłowice
- ITAKA BEŁCHATÓW - Prezenter oferty turystycznej
- PRACA W TURCJI
- Specjalista d/s/turystyki ŁÓDŹ
- Poszukujemy pilotów wycieczek z całej Polski
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki


Gastronomiczny festiwal w Sandomierzu
VII edycja festiwalu Czas Dobrego Sera" odbędzie się w dniach 17 do 18 czerwca w Sandomierzu. To okazja do spróbowania prawdziwego masła, oryginalnej owczej bryndzy polskiej i słowackiej. Nie zabraknie też plejady najlepszych serów z całego świata, między innymi takich jak: Roquefort, Stilton, Brie de Meaux, Beaufort, Bitto, Parmigiano Reggiano, Cabrales, Comte, Cheddar czy Pecorino Toscano.
Dzisiaj Czas Dobrego Sera, to duża impreza przyciągająca około 30 tysięcy odwiedzających do Sandomierza. Podczas imprezy nie zabraknie degustacji najlepszych serów polskich i zagranicznych, prowadzonych pod okiem wybitych autorytetów jak Giovanni Roncolato, wieloletni Prezes Konsorcjum Serów Alpejskich Monte Veronese z Włoch czy też prof. Monika Wszołek - Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, która jako jedna z nielicznych w Polsce od zawsze propaguje wyższość masła nad margaryną.
W sumie zaplanowano 8 tematycznych laboratoriów smaku, których bohaterami będą między innymi takie sery jak: Kamyk Sudecki (Sylwester Wańczyk), Majowa Bryndza (Wojciech Komperda), Wołoski (Figa), Dżersejan (Ranczo Frontiera), Kozia Rura (Kaszubska Koza) czy też oryginalne holenderskie Goudy, sery alpejskie z Włoch, Francji i Szwajcarii, jak również owcze sery z Chorwacji, Toskanii, Sardynii i Słowacji. W sumie w Sandomierzu będzie można skosztować i kupić blisko 300 różnych serów z 14 krajów.
Poza tym do udziału w imprezie zaproszono wybitnych szefów kuchni, którymi dowodził będzie Dominik Narloch z restauracji Werbena w Hotelu Herbarium rekomendowanej przez Slow Food Polska - w tym roku, z racji na Rok Wisły, będzie to Rejs-Wisła-Party na największym śródlądowym statku w Polsce o nazwie "Syrenka", którą dowodził będzie kapitan Tadeusz Prokop. Na pokładzie nie zabraknie prawie wszystkich słodkowodnych, polskich ryb serwowanych z grilla i nie tylko oraz zupy rybnej, doskonałych przekąsek i oczywiście wina z sandomierskich winnic.
Po raz kolejny na szeroką skalę obok serowarów do Sandomierza zaproszono polskich winiarzy. Jest ich już ponad setka, zaś już około 40 legalnie z banderolami sprzedaje swoje wina. W Sandomierzu organizatorzy spodziewają się około 20 polskich winnic z całej Polski. Ser i wino, to para ponoć lepsza od małżeństwa, a organizatorom zależy, by wzrastać razem w tym niezawodnym duecie, dlatego też festiwal od tej edycji to nie tylko "Czas Dobrego Sera", ale również "Czas Polskiego Wina". I tak w Sandomierzu pojawią się między innymi następujące winnice: Płochockich, Nad Jarem, Sandomierska, Sztukówka, Modła, Karolus, Nobilis, Vetus, Vanellus oraz słynna miodosytnia Pasieka Jaros, która w tym roku zaprezentuje pełną paletę swoich miodów pitnych z Miodem Koronnym i Czeremszakiem na czele.
Dopełnieniem polskich trunków w Sandomierzu będą nalewki, między innymi te wytwarzane przez Karola Majewskiego z Łomianek pod Warszawą.
W sobotę o godzinie 16.00 na festiwalowym stoisku marki Skarby Serowara odbędzie się pokaz serowarski Głównego Serowara Spółdzielczej Mleczarni Spomlek Wojciecha Stysia, który zaprezentuje produkcję sera w warunkach domowych., Niezależnie od pokazu na specjalnym stoisku marki Skarby Serowara będzie można skosztować polskich serów długo dojrzewających : Bursztyn, Szafir, Rubin oraz wziąć udział w laboratorium smaku, które poprowadzi główny serowar SM Spomlek.
Kolejnym wyjątkowym momentem w Starym Porcie nad Wisłą będzie chrzest unikatowej łodzi wiślanej typu Dubas Sandomierski skonstruowanej przez Grzegorza Świtalskiego. Wcześniej dubasy przewoziły zboże do Gdańska, podczas festiwalu ta łódź flisacka zapełni się jednak winem i serem.
Momentem kulminacyjnym zwłaszcza dla serowarów, będzie ogłoszenie w niedzielne popołudnie wyników konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2017. W tym roku poza klasycznymi kategoriami wprowadzono kategorię na najlepsze polskie masła oraz twaróg.
Organizatorem festiwalu jest Slow Food Polska, a gospodarzem Miasto Sandomierz.
Całość programu dostępna w pliku
Możesz także pobrać plik: turinfo_20170613_czas_dobrego_sera_2017_program_1_.pdf
Komentarze
Tagi:
Dział dla turystów:
Rosną przychody greckich
ECTAA: Projekt reformy dyrektywy turystycznej oderwany od
Nowa trasa turystyczna w Monachium
Emirates zmienia zasady rezerwacji
Ostatnie miejsca na II Krakowski Kongres Turystyki Medycznej
KE: wprowadzanie ograniczeń podróżowania powinno się odbywać na bardziej przejrzystych zasadach
Profitroom: Polacy nie zrezygnują z wypoczynku
Rzecznik ministerstwa zdrowia o możliwości otwarcia uzdrowisk
Turcja i Chiny chcą zacieśnienia współpracy, także w zakresie turystyki
Nowa inwestycja w Katowice Airport
AmRest zostanie udziałowcem spółki prowadzącej PizzaPortal
Kontrolerzy lotów ostrzegają przed paraliżem ruchu lotniczego nad Polską
Ceny na chorwackich autostradach rosną
Minister Emilewicz zapowiada bony dla turystów
Jaka stawka VAT przy wynajmie lokalu w celu prowadzenia w nim usług noclegowych?
Europa Ubezpieczenia rozszerza zakres ubezpieczenia KR o COVID-19
Wojna w Izraelu. Przewoźnicy odwołują loty
Północna Izba Gospodarcza i Polska Izba Hotelarzy: hotele powinny być otwarte natychmiast