Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
- Almatur Katowice - praca w turystyce
- Szukam partnera: trekkingi w Himalaje
- Rezydent w hotelu
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
Wilno podoba się Polakom
Wilno przekonuje jedzeniem i kulturą. Blisko połowa Polaków uważa Wilno za typowo historyczne miasto. Turyści wybierają ten kierunek, aby zobaczyć zabytki, architekturę, miejsca związane z przeszłością.
Najnowsze badanie zrealizowane przez SW Research pokazuje jednak, że na miejscu najbardziej zaskakiwały oferta kulinarna i kulturalna miasta. Niemal co trzeci respondent wskazał, że to właśnie kuchnia była jednym z najmniej oczekiwanych doświadczeń związanych z Wilnem. Z kolei 27% zaskoczyła bogata oferta muzeów i galerii sztuki.
Prawie 70% turystów z naszego kraju zmieniło swoje postrzeganie Wilna na bardziej pozytywne po wizycie w mieście. Większość respondentów uważa, że to: historyczne miasto z bogatą przeszłością (prawie 49%) oraz spokojna, zielona stolica (29%). Badanie pokazuje, że prawie 9 na 10 ankietowanych poleciłoby swoim bliskim czy znajomym wycieczkę do stolicy Litwy, ponieważ sami byli miło zaskoczeni pobytem oraz atrakcjami, jakie tam na nich czekały.
Wilno zaskakuje turystów swoją różnorodnością kulinarną. Prawie 30% respondentów zwróciło na to uwagę, podkreślając też znaczenie unikalnych konceptów kulinarnych (17%), które mieli okazję tam sprawdzić i przetestować. Restauracje w stolicy Litwy gwarantują różnorodność - od tradycyjnych litewskich potraw po nowoczesne miejsca, serwujące dania fusion. Jedną z najciekawszych koncepcji jest Nineteen18, prowadzona przez Andriusa Kubiliusa. Miejsce to czerpie z rodzinnych przepisów i lokalnych składników, co tworzy autentyczne, zaskakujące menu. Ich znakiem rozpoznawczym jest korzystanie w dużej mierze z produktów pochodzących z własnej farmy. Z kolei Ertlio Namas to restauracja, która odkrywa przed swoimi gośćmi kulinarną historię Litwy, sięgającą średniowiecza. Menu, inspirowane zarówno tradycją, jak i porami roku, opowiada o wyrafinowanych smakach dawnej kuchni litewskiej, łącząc to, co stare, z nowoczesnym podejściem. Tomas Rimydis, założyciel i szef kuchni, odtwarza zapomniane smaki szlacheckich stołów, wzbogacając je współczesnymi akcentami.
W stolicy Litwy nie zabraknie też ciekawych propozycji dla bardziej wykwintnych smakoszy. Pomimo tego, że 24% respondentów uznało Wilno za prowincjonalne miasteczko, to znaleźć tam można aż 4 restauracje z Gwiazdką Michelin. Dla porównania, w Polsce jest ich 6. W zaplanowaniu kulinarnych doświadczeń we wspomnianym Nineteen18, Demo, Pas mus oraz Džiaugsmas pomoże niedawno wydany przewodnik Michelin z konkretnymi rekomendacjami potraw. Polecamy to szczególnej uwadze.
Wilno szczyci się różnorodną gamą muzeów, które odzwierciedlają bogatą historię miasta, tętniącą życiem scenę artystyczną i unikalne dziedzictwo kulturowe, co czyni je rajem zarówno dla entuzjastów, jak i ciekawskich podróżników. W badaniu Go Vilnius prawie 30% Polaków zadeklarowało, że to właśnie oferta kulturalna miasta mile ich zaskoczyła. Dla przykładu budynek Muzeum MO sam w sobie jest dziełem sztuki nowoczesnej. Projekt ten zdobył już kilka nagród architektonicznych. Z kolei w murach więzienia na Łukiszkach powstała przestrzeń o zupełnie nowy wymiarze. Stuletnie więzienie stało się miejscem, w której tworzy aż 250 artystów. Można tam posłuchać koncertu lub wybrać się na specjalne zwiedzanie z przewodnikiem. Więzienie na Łukiszkach stało się kultowe za sprawą słynnego serialu Netflixa "Stranger Things". To właśnie w jego murach działa się znaczna część akcji 4. sezonu.
Badanie zostało przeprowadzone na zlecenie Go Vilnius w pierwszej połowie września przez SW Research metodą CAWI (on-line) na 540 osobach powyżej 24 roku życia, które były w Wilnie w przeciągu ostatnich 5 lat.
Komentarze
Tagi:
Dział atrakcje turystyczne:
Czeskie wyciągi przygotowują się na wyzwania
Starsze aktualności:
Jak wyglądały tegoroczne wakacje
Mimo lat regiony chorują na porty
Samodzielne podróże były
Wakacje przyszłoroczne nie zapowiadają się
Niemcy chwalą turystów
Wyjeżdżający na urlop często szukają
ETC: Turystyka potrzebuje systemu zarządzania
Gastronomiczny festiwal w Sandomierzu
Minister Emilewicz zapowiada bony dla turystów
Jaka stawka VAT przy wynajmie lokalu w celu prowadzenia w nim usług noclegowych?
Europa Ubezpieczenia rozszerza zakres ubezpieczenia KR o COVID-19
Wojna w Izraelu. Przewoźnicy odwołują loty
Rzecznik ministerstwa zdrowia o możliwości otwarcia uzdrowisk
Nowa trasa turystyczna w Monachium
Emirates zmienia zasady rezerwacji
Ostatnie miejsca na II Krakowski Kongres Turystyki Medycznej
KE: wprowadzanie ograniczeń podróżowania powinno się odbywać na bardziej przejrzystych zasadach
Profitroom: Polacy nie zrezygnują z wypoczynku
Ceny na chorwackich autostradach rosną
Turcja i Chiny chcą zacieśnienia współpracy, także w zakresie turystyki
Nowa inwestycja w Katowice Airport
AmRest zostanie udziałowcem spółki prowadzącej PizzaPortal
Kontrolerzy lotów ostrzegają przed paraliżem ruchu lotniczego nad Polską
Północna Izba Gospodarcza i Polska Izba Hotelarzy: hotele powinny być otwarte natychmiast