TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Konkurs dla młodych kucharzy

Promowanie młodych, zdolnych kucharzy oraz poszerzanie znajomości zastosowania technologii konwekcyjno-parowej w pracy kuchni profesjonalnej to główne cele pierwszej edycji konkursu kulinarnego Spotkanie z Self Cooking Center w Zamku Topacz.


Wydarzenie odbędzie się 19 października, a jego organizatorami są Zamek Topacz oraz firma Rational. Dwuosobowe drużyny powalczą o nagrody pieniężne oraz staż u boku doświadczonego Szefa Kuchni Rafała Borysa.

Tematem przewodnim pierwszej edycji konkursu będzie "Gęsina", ale wśród produktów obowiązkowych, które młodzi kucharze będą musieli wykorzystać w swoich przepisach, jury umieściło także wyroby regionalne. Zadaniem sześciu dwuosobowych zespołów będzie stworzenie przepisu na danie główne w oparciu o technologię konwekcyjno-parową.

Przyjęta formuła konkursu ma zachęcić jego uczestników do łączenia tradycji kulinarnych ze współczesnymi metodami obróbki termicznej. Chcemy także rozbudzić wśród młodych ludzi zamiłowanie do produktów regionalnych i zachęcić ich do poszukiwania w nich pomysłów i inspiracji kulinarnych - powiedział Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz.

Konkurs kierowany jest do młodych kucharzy, którzy nie ukończyli 27 lat w momencie składania zgłoszenia, pracujących w restauracjach na stanowisku kucharza lub Szefa Kuchni. Wydarzenie ma pomóc im w doskonaleniu umiejętności oraz zdobywaniu wiedzy kulinarnej.

Konkurs Spotkanie z Self Cooking Center w Zamku Topacz składa się z dwóch etapów. Pierwszym z nich jest rejestracja zainteresowanych kucharzy na stronie www.club-rational.com oraz przesłanie autorskiego przepisu, który chcieliby zgłosić do rywalizacji. Zgłoszenia można przesyłać do 29 września. Jury spośród nadesłanych przepisów wybierze sześć, które zakwalifikują się do drugiego etapu konkursu.

Drugi etap odbędzie się 19 października w Zamku Topacz, gdzie sześć dwuosobowych ekip stanie przed zadaniem przygotowania dania konkursowego. Każda potrawa zostanie oceniona przez Jury Techniczne, w którym zasiądzie między innymi Szef Kuchni w Zamku Topacz i Szef Kuchni Rational oraz Jury Degustacyjne. Oceniane będą takie elementy jak: smak, użyte składniki, umiejętności, pomysł, perfekcyjny wygląd czy technika.

W sztuce kulinarnej bardzo istotne są zasady estetyki, harmonii i aranżacji. Ogromnie liczy się pomysłowość, ciągłe poszukiwanie inspiracji i rozwijanie zmysłu artystycznego. Ważne jest także nieustanne poszerzanie swojej wiedzy technicznej i wdrażanie nowych technologii, między innymi takich jak technologia konwekcyjno-parowa. Dlatego oceniając potrawy, uwzględnimy kryteria, które pozwolą nam spojrzeć na prace młodych kucharzy z wielu stron - powiedział Daniel Sielicki, Szef Kuchni Rational.

Konkurs zakończy oficjalna Gala w Zamku Topacz, podczas której ogłoszeni zostaną zwycięzcy. Nagrodami w pierwszej edycji wydarzenia są:

  • I miejsce: 3 000 zł oraz staż w Restauracji w Zamku Topacz,
  • II miejsce: 2 000 zł,
  • III miejsce 1 000 zł.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
konkurs kucharz restauracja gęsina zamek topacz szef kuchni




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję