TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny bran¿y turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Konkurs dla m³odych kucharzy

Promowanie m³odych, zdolnych kucharzy oraz poszerzanie znajomo¶ci zastosowania technologii konwekcyjno-parowej w pracy kuchni profesjonalnej to g³ówne cele pierwszej edycji konkursu kulinarnego Spotkanie z Self Cooking Center w Zamku Topacz.


Wydarzenie odbêdzie siê 19 pa¼dziernika, a jego organizatorami s± Zamek Topacz oraz firma Rational. Dwuosobowe dru¿yny powalcz± o nagrody pieniê¿ne oraz sta¿ u boku do¶wiadczonego Szefa Kuchni Rafa³a Borysa.

Tematem przewodnim pierwszej edycji konkursu bêdzie "Gêsina", ale w¶ród produktów obowi±zkowych, które m³odzi kucharze bêd± musieli wykorzystaæ w swoich przepisach, jury umie¶ci³o tak¿e wyroby regionalne. Zadaniem sze¶ciu dwuosobowych zespo³ów bêdzie stworzenie przepisu na danie g³ówne w oparciu o technologiê konwekcyjno-parow±.

Przyjêta formu³a konkursu ma zachêciæ jego uczestników do ³±czenia tradycji kulinarnych ze wspó³czesnymi metodami obróbki termicznej. Chcemy tak¿e rozbudziæ w¶ród m³odych ludzi zami³owanie do produktów regionalnych i zachêciæ ich do poszukiwania w nich pomys³ów i inspiracji kulinarnych - powiedzia³ Rafa³ Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz.

Konkurs kierowany jest do m³odych kucharzy, którzy nie ukoñczyli 27 lat w momencie sk³adania zg³oszenia, pracuj±cych w restauracjach na stanowisku kucharza lub Szefa Kuchni. Wydarzenie ma pomóc im w doskonaleniu umiejêtno¶ci oraz zdobywaniu wiedzy kulinarnej.

Konkurs Spotkanie z Self Cooking Center w Zamku Topacz sk³ada siê z dwóch etapów. Pierwszym z nich jest rejestracja zainteresowanych kucharzy na stronie www.club-rational.com oraz przes³anie autorskiego przepisu, który chcieliby zg³osiæ do rywalizacji. Zg³oszenia mo¿na przesy³aæ do 29 wrze¶nia. Jury spo¶ród nades³anych przepisów wybierze sze¶æ, które zakwalifikuj± siê do drugiego etapu konkursu.

Drugi etap odbêdzie siê 19 pa¼dziernika w Zamku Topacz, gdzie sze¶æ dwuosobowych ekip stanie przed zadaniem przygotowania dania konkursowego. Ka¿da potrawa zostanie oceniona przez Jury Techniczne, w którym zasi±dzie miêdzy innymi Szef Kuchni w Zamku Topacz i Szef Kuchni Rational oraz Jury Degustacyjne. Oceniane bêd± takie elementy jak: smak, u¿yte sk³adniki, umiejêtno¶ci, pomys³, perfekcyjny wygl±d czy technika.

W sztuce kulinarnej bardzo istotne s± zasady estetyki, harmonii i aran¿acji. Ogromnie liczy siê pomys³owo¶æ, ci±g³e poszukiwanie inspiracji i rozwijanie zmys³u artystycznego. Wa¿ne jest tak¿e nieustanne poszerzanie swojej wiedzy technicznej i wdra¿anie nowych technologii, miêdzy innymi takich jak technologia konwekcyjno-parowa. Dlatego oceniaj±c potrawy, uwzglêdnimy kryteria, które pozwol± nam spojrzeæ na prace m³odych kucharzy z wielu stron - powiedzia³ Daniel Sielicki, Szef Kuchni Rational.

Konkurs zakoñczy oficjalna Gala w Zamku Topacz, podczas której og³oszeni zostan± zwyciêzcy. Nagrodami w pierwszej edycji wydarzenia s±:

  • I miejsce: 3 000 z³ oraz sta¿ w Restauracji w Zamku Topacz,
  • II miejsce: 2 000 z³,
  • III miejsce 1 000 z³.




Komentarze

(kiedy jest to mo¿liwe, sugerujemy podpisanie siê)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
konkurs kucharz restauracja gêsina zamek topacz szef kuchni




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz u¿ywa COOKIES. Szczegó³y przetwarzania danych osobowych s± opisane w polityce prywatno¶ci. Korzystaj±c z tej strony wyra¿asz zgodê na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przegl±darki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegó³y w regulaminie, polityce prywatno¶ci oraz polityce cookies.
  Akceptujê