TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Kto zwyciężył w Kulinarnym Rajdzie Mistrzów?

W dniach 9-10 listopada w Haston Congress Center odbyła się VI edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów - konkursu kulinarnego rokrocznie organizowanego przez Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.


W ogólnopolskim konkursie uczestniczyło 12 ekip kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń. W tym roku w zmaganiach brały ekipy z takich obiektów i restauracji jak m.in.: Art Hotel (Wrocław), Airport Hotel Okęcie, Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Brasserie Warszawska (Warszawa), Restauracja Warszawska (Sosnowiec), Hotel Restauracja Piano (Lublin) czy Bistro Dobra Zmiana (Białystok).

Tematem VI edycji konkursu były:

  • Konkurencja sprawnościowa - w której Szef Ekipy wspólnie z kucharzem przygotowywali sos drobiowy na białym winie ze śmietanką w formie glace (bez zaciągania mąką),
  • Konkurencja podstawowa - w której przygotowane zostały dwa dania; przekąska ciepła z filetu z sandacza, boczku wędzonego nie parzonego b/ż, dowolnego produkt CHEF i szczypiorku oraz danie główne z małego filetu ze strusia, langustynki, dowolnego produkt CHEF oraz brandy.

Zwieńczeniem całodniowej rywalizacji uczestników konkursu była uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów.
Na podium uplasowali się:
  • III miejsce - Airport Hotel Okęcie - Sebastian Kornacki i Paweł Jagiełło
  • II miejsce - Restauracja Warszawska (Sosnowiec) - Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki
  • I miejsce - Brasserie Warszawska (Warszawa) - Maciej Małecki i Marcin Nowak

Kulinarny Rajd Mistrzów to ogólnopolski konkurs, który wyłania talenty sztuki kulinarnej. Organizowany od 6 lat, przyciąga wielu przedstawicieli środowiska gastronomicznego i hotelarskiego z całej Polski. Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych czuwało Jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
konkurs szef kuchni gastronomia pph hotel Karol Okrasa Robert Sowa




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję