Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Psycholog/Pedagog/Socjoterapeuta/ 28.02-2.03
- Poszukiwana pielęniarka/ratownik med.
- Specjalista ds. obsługi posprzedażowej Wrocław
- rozszerzenie oferty, przewodnictwo
- Kraków- specjalista d/s turystyki
- Doradca Klienta d/s turystyki PRUSZKÓW
- Rezydent Hotelowy GRECJA
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Pracownik Obsługi Agencyjnej
- Praca na Kaszubach, recepcja, kuchnia, bar port
Opłata recyklingowa także w gastronomii
Restauratorzy, pakując klientowi na wynos niezjedzoną część dania także powinni pobierać opłatę recyklingową - potwierdziło Ministerstwo Środowiska odpowiadając na pytanie "Dziennika Gazety Prawnej". Opłata obowiązuje także w przypadku sprzedaży jedzenia na wynos.
Przepisy o opłacie recyklingowej obowiązują od 1 stycznia. Przepisy nakazują pobieranie takiej opłaty każdej jednostce handlu detalicznego lub hurtowego, w której są oferowane lekkie torby na zakupy z tworzywa sztucznego przeznaczone do pakowania produktów oferowanych w tej jednostce. Opłata wynosi 20 gr plus VAT i jest pobierana od każdej lekkiej (grubości 15-50 mikrometrów).
Ministerstwo wyjaśniło, że pojęcie jednostki handlu detalicznego oznacza każde miejsce, w którym prowadzona jest detaliczna sprzedaż towarów. Zdaniem ministerstwa lokale gastronomiczne także mieszczą się w tej definicji.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
MSiT chce 10 strategii dla
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Dział prawo i podatki:
MSiT chce 10 strategii dla
TSUE: Tożsamość płciowa klienta nie należy do danych niezbędnych do zakupu
Starsze aktualności:
Turystyka z gorszą obsługą
TUI stawia na sztuczną
Można składać oferty w Programie wsparcia
Rada UE przyjęła rozporządzenie w sprawie wynajmu
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
B&B HOTELS wchodzi na nowe
Zapraszamy na Nowe Trendy w Turystyce
Czy kryteria zakazu lotów są sensowne?
Rego-Bis umożliwi turystom kibicowanie na Euro 2020
Boeing zakończył testy modelu 737 MAX
Rzecznik MŚP: o lockdownie nie powinni decydować sami lekarze, głos ekonomistów też jest ważny
Podwodne zagrożenie grozi turystyce na wybrzeżu?
Województwo małopolskie szuka skarbów turystycznych
ETC: powrót do wyników sprzed pandemii najwcześniej w 2024 r.
UNWTO potępia decyzję USA o przywróceniu części ograniczeń turystycznych
Ile wytrzyma polska gastronomia?
Prawie pół Polski w czerwonej strefie, MSZ apeluje o rezygnację z podróży
Prezes znanego przewoźnika zmienia branżę
Kraków gospodarzem kongresu Międzynarodowej Unii Nauk Radiowych
Rekordowa edycja akcji Weekend za pół ceny
30 lat Rego-Bis: będziemy świętowali wraz z naszymi klientami i partnerami