Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista / Konsultant ds. Turystyki - Swarzędz...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- szukam pilota przewodnika
- TUI Specjalista ds. turystyki Wrocław
- Specjalista/ka ds. turystyki
- Manager produktu
- Specjalista ds. obsługi posprzedażowej Wrocław
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Pilot na wycieczkę do Czech
- referent d/s turystyki


Opłata recyklingowa także w gastronomii
2018-01-24Restauratorzy, pakując klientowi na wynos niezjedzoną część dania także powinni pobierać opłatę recyklingową - potwierdziło Ministerstwo Środowiska odpowiadając na pytanie "Dziennika Gazety Prawnej". Opłata obowiązuje także w przypadku sprzedaży jedzenia na wynos.
r e k l a m a
Przepisy o opłacie recyklingowej obowiązują od 1 stycznia. Przepisy nakazują pobieranie takiej opłaty każdej jednostce handlu detalicznego lub hurtowego, w której są oferowane lekkie torby na zakupy z tworzywa sztucznego przeznaczone do pakowania produktów oferowanych w tej jednostce. Opłata wynosi 20 gr plus VAT i jest pobierana od każdej lekkiej (grubości 15-50 mikrometrów).
Ministerstwo wyjaśniło, że pojęcie jednostki handlu detalicznego oznacza każde miejsce, w którym prowadzona jest detaliczna sprzedaż towarów. Zdaniem ministerstwa lokale gastronomiczne także mieszczą się w tej definicji.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Komisja Europejska chce wesprzeć
Polacy chcą wyjechać na dłuższe wakacje w
Nie wszystko idzie ku
Dział prawo i podatki:
Komisja Europejska chce wesprzeć
Tajlandia zmieni przepisy
Karta pokładowa może wystarczyć do wykazania potwierdzonej rezerwacji na
Starsze aktualności:
eSky pokazuje pakiety na
Rośnie zainteresowanie małymi obiektami
Czego obawiają się Polacy jadący na
3/4 Europejczyków planuje wakacyjne
Ecco Travel oferuje specjalne
Strajk na lotnisku może wykluczyć odpowiedzialność za opóźniony
Nowe hotele z logiem B&B już
Accor rozbudowuje lifestylową
Czy kryteria zakazu lotów są sensowne?
Rego-Bis umożliwi turystom kibicowanie na Euro 2020
Boeing zakończył testy modelu 737 MAX
Rzecznik MŚP: o lockdownie nie powinni decydować sami lekarze, głos ekonomistów też jest ważny
Podwodne zagrożenie grozi turystyce na wybrzeżu?
Województwo małopolskie szuka skarbów turystycznych
ETC: powrót do wyników sprzed pandemii najwcześniej w 2024 r.
UNWTO potępia decyzję USA o przywróceniu części ograniczeń turystycznych
Ile wytrzyma polska gastronomia?
Prawie pół Polski w czerwonej strefie, MSZ apeluje o rezygnację z podróży
Prezes znanego przewoźnika zmienia branżę
Kraków gospodarzem kongresu Międzynarodowej Unii Nauk Radiowych
Rekordowa edycja akcji Weekend za pół ceny
30 lat Rego-Bis: będziemy świętowali wraz z naszymi klientami i partnerami