Ogłoszenia
Ogłoszenia
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Salon Firmowy BP Rainbow w Olkuszu szuka doradcy
- Pilot wycieczki szkolnej
- Rekrutujemy i zapraszamy do Zespołu!...
- Praca w Turcji
- SPECJALISTA DS.PODRÓŻY ITAKA
- Doradca Podróży Przystanek Wakacje Gdynia
- Specjalista ds. turystyki Wakacje.pl Poznań
- Pilot wycieczek Rzym 05-07.09
- Koh Samui bez doświadczenia

IGGP: obniżyć VAT na usługi gastronomiczne
2021-12-22Jednolita 5% stawka VAT na wszystkie usługi gastronomiczne to autentyczna i realna pomoc w pobudzeniu branż: gastronomicznej, hotelarskiej i eventowej - uważa Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.
r e k l a m a
W dniu 14 grudnia 2021 r. podczas konferencji prasowej w Sejmie posłowie koła Polskie Sprawy: Agnieszka Ścigaj, Zbigniew Girzyński, Andrzej Sośnierz i Paweł Szramka przedstawili projekt nowelizacji ustawy obniżającej stawkę VAT na usługi gastronomiczne z 23% do 5%. Projekt ten powstał z inicjatywy i w porozumieniu z Zarządem Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej na czele z jej prezesem Jackiem Czauderną oraz Ruchem Społecznym Powszechnego Samorządu Gospodarczego reprezentowanym przez przewodniczącego Dariusza Grabowskiego. Przedstawili oni uzasadnienie oraz argumenty na rzecz obniżenia stawki VAT na usługi gastronomiczne do 5%.
ASPEKT EKONOMICZNO-SPOŁECZNY - Obniżenie VAT w czasie pandemii i wysokiej inflacji umożliwi potanienie usług i obniżkę cen potraw oferowanych w restauracjach, barach, kawiarniach. Uczyni lokale gastronomiczne przystępnymi dla zmagających się z inflacją, ubożejących obywateli. IGGP przekonuje, że gastronomia ponownie stanie się dostępna dla polskich rodzin. Możliwe będą spotkania i imprezy okolicznościowe. Obniżenie VAT pozwoli, dzięki zwiększonym obrotom branży, podtrzymać a nawet zwiększyć zatrudnienie i płace pracowników. Należy tu pamiętać, że pracę w gastronomii w ostatnim czasie straciło ponad 200 tysięcy osób.
ASPEKT PODATKOWY - Obniżenie VAT uczyni nieopłacalnym unikanie fiskalizacji obrotów poprzez niewystawianie paragonów kasowych i faktur przez nieuczciwych właścicieli punktów gastronomicznych. Według Ministerstwa Finansów obniżenie z 23% do 5% stawki VAT w gastronomii spowoduje ubytek wpływów podatkowych o około 1,5 mld złotych. Zdaniem IGGP straty z powodu "szarej strefy" w tej branży przekraczają 8 mld złotych. Zatem korzyść dla fiskusa z obniżenia VAT będzie ewidentna.
ASPEKT BIZNESOWY - Gastronomia w dobie kryzysu jest papierkiem lakmusowym stanu i potencjału polskiej małej i średniej przedsiębiorczości. W ciągu ostatniego roku zbankrutowało ponad 8 tysięcy punktów gastronomicznych. Co gorsza, im większy lokal i większy pracodawca - tym bardziej podatny na bankructwo. A przecież ta branża daje zatrudnienie około milionowi ludzi. Dziś pozbawiona oszczędności, bez dostępu do taniego kredytu - gastronomia wegetuje.
Pod projektem nowelizacji bardzo szybko podpisało się 37 posłów z różnych kół i ugrupowań politycznych.
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej przekonuje, iż obniżenie stawki VAT na usługi gastronomiczne przełoży się na niższe ceny w lokalach, poprawę płac i wzrost zatrudnienia w gastronomii, uszczelnienie fiskalizacji transakcji, odzyskanie prestiżu zawodu oraz zwiększenie wpływów podatkowych do budżetu państwa i budżetów samorządów terytorialnych
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Kolejny sportowy minister
Dział prawo i podatki:
Dwa kraje zostaną objęte unijnym
W październiku więcej opóźnień na polskich lotniskach
Średnie ceny letnich wyjazdów wzrosły na wszystkich, najważniejszych kierunkach
AirHelp świętuje 10-lecie działalności
Wakacje.pl analizują preferencje wyjazdowe turystów
MyTravel ponownie z ofertą Rainbowa
Wrocławskie lotnisko z unijnym certyfikatem
Zdrojowa Hotels nawiązuje współpracę z Teslą
Nierzetelne Biura Podróży - proszę o konkretne wpisy
Maya Bay pozostanie zamknięta dla turystów
Wystartowała emisja akcji Real Food
Zamość szykuje się na Winogranie
Czy zagraniczne podróże motywują do ubezpieczania się?
Wizz Air otwiera szóstą bazę we Włoszech
Wspólny bilet dla kilku przewoźników kolejowych
Unia przygotowuje zmiany w systemie opłat drogowych
Niemcy będą się promować przez kuchnię
Piwa bezalkoholowe szybko zwiększają swój udział w rynku
Tatry odwiedzane częściej niż rok temu
biuro podóży Mysłowice Futura travel