Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. turystyki
- KRAKÓW - Specjalista ds. Sprzedaży Podróży
- Sprzedawca wycieczek luksusowych
- Szukasz partner? MICE EXPO!
- Specjalista/ka ds turystyki (Warszawa)
- Specjalista ds turystyki
- Kierownik Salonu Fostertravel.pl - Skórzewo...
- Kierownik Salonu Fostertravel.pl - Białystok
- Przewodnik Kulinarny/ Gdańsk
- Lokal W CH Nowa Sukcesja
Zbliża się sezon na grzańca, będzie zupełnie inny niż poprzednie
Rozpoczął się sezon win grzanych. To właśnie czas od października do końca marca odpowiada nawet za 90% obrotów tej kategorii - mówią szefowie firm zrzeszonych w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. I choć grzańce to - niezmiennie od kilku lat - kategoria o wielkim potencjale, już wiadomo, że ten sezon będzie zupełnie inny niż poprzednie. Jaki? Na to pytanie nikt nie zna dziś odpowiedzi. Jednak mimo pandemii i wszelkich obostrzeń z nią związanych, prognozy dla tego segmentu są optymistyczne. To będzie też sezon z wieloma nowościami.
To jest już pewne. Będzie to sezon zupełnie inny niż te dotychczasowe. Brak imprez plenerowych, rządowe restrykcje dotyczące funkcjonowania restauracji, a także obawy konsumentów o zdrowie i życie w związku z pandemią- wszystko to na pewno nie pozostanie bez wpływu także i na segment win grzanych. Do tej pory miejscami, gdzie wina grzane cieszyły się bardzo dużą popularnością, były chociażby wszelkiego rodzaju jarmarki świąteczne. W tym roku ich organizacja stoi pod wielkim znakiem zapytania.
Analizując segment win grzanych musimy brać pod uwagę, że ten rok jest szczególny. Z jednej strony okres izolacji i długie wieczory spędzane w domu będą sprzyjały konsumpcji grzańców w domowych pieleszach - w ten sposób wiele osób będzie poprawiało sobie nastrój w tym trudnym czasie i budowało wokół siebie zimową atmosferę. Z drugiej jednak, ograniczenia co do organizacji imprez, jarmarków, w czasie których w minionych latach unosił się aromat grzańca, z pewnością nie pozostaną bez wpływu na kondycję branży - przyznaje Magdalena Zielińska, Prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.
Do tej pory, w okresie październik - marzec, firmy z branży winiarskiej notowały blisko 90 % obrotu w tej kategorii. Okres jesienno-zimowy zawsze sprzyjał konsumpcji win grzanych. Przyjęło się już, że sięgamy po grzańce przy kominku w otoczeniu bliskich czy też przy okazji zimowych wyjazdów w góry. Ostatnie miesiące, a teraz tygodnie, wprowadzają dużą niepewność i zdecydowanie nie sprzyjają snuciu planów na przyszłość. Wyjazdy na narty? Wyprawy w góry? Jarmark Bożonarodzeniowy? Trudno dziś w jakże dynamicznie zmieniającej się rzeczywistości o plany na nadchodzący sezon zimowy. To, na co na pewno powinniśmy się przygotować, to kameralne wieczory w zaciszu domowym - przyznaje Anna Kalinowska, Dyrektor ds. Produkcji i Inwestycji w firmie Henkell Freixenet Polska.
Grzegorz Bartol, wiceprezes firmy Bartex dodaje natomiast: Większość imprez jest odwoływana, a spotkania towarzyskie ograniczone do minimum. Klienci zwyczajnie nie za bardzo mają co świętować. Miejmy jednak nadzieję, że optymizm wróci i nasi konsumenci pokażą siłę zakupową w okresie Świąt Bożego Narodzenia.
Nie każdy wie, że przed wiekami był to jeden z największych i najdroższych specjałów.Wino grzane znane i cenione było już w świecie starożytnym. Rzymianie przygotowywali je z dodatkiem miodu i przypraw, takich jak kłącze tataraku, imbir, trawa cytrynowa, liście laurowe, kardamon, pieprz. Wysoce pożądany był dodatek olejku różanego.
Z kolei najstarsze polskie źródła pisane, które mówią o tym napoju to dzieła Marcina z Urzędowa - XVI- wiecznego zielarza, farmaceuty i lekarza. Zalecał on przygotowanie grzańca z domowego wina, do którego używano porzeczek, malin, winogron i aronii, z dodatkiem miodu, suszonych owoców (śliwek, jabłek, gruszek, tarki, głogu) oraz przypraw, wzmocnionego okowitą do 15-20% obj. alkoholu. Napój ten był rekomendowany przez medyka ze względu na właściwości rozgrzewające. Zgodnie z jego opinią, zapobiegał w ten sposób przeziębieniom, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Do końca średniowiecza winem grzanym raczyli się wyłącznie ludzie zamożni - królowie, szlachta, biskupi. Powód? Składniki trunku były drogie i trudno dostępne. Dopiero w okresie nowożytnym, przede wszystkim ze względu na większą osiągalność korzennych przypraw - grzaniec zrobił się bardziej dostępny. WXVII i XVIII wieku grzane wino stało się popularne w Anglii i Holandii, a później także w innych krajach północnoeuropejskich.
Wino (czerwone lub białe, wytrawne, półwytrawne, słodkie lub półsłodkie - czyli według preferencji), goździki, pomarańcza, miód, imbir, cynamon, kardamon - receptura grzańca nie jest skomplikowana, z powodzeniem możemy przygotować go sami, w domu. Dodatki - kompozycja przypraw korzennych - to tak naprawdę bardzo indywidualna sprawa. Ważne tylko, aby napoju nie gotować, a jedynie podgrzać -idealna temperatura to 60-70 st. C. Pamiętajmy, że wina grzane najlepiej smakują w glinianych kubkach lub kuflach, które pozwalają utrzymać odpowiednią temperaturę.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Starsze aktualności:
TSUE rozpatrzył skargę Wizz Air na pomoc dla linii
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Nad Bałtykiem gotowi na ferie
Miasta apelują o uregulowanie najmu
Dokąd na ferie z biurem
Kraków Airport podsumowuje miniony
Niezły wynik lotniska w
Boeingi 737 MAX 9 uziemione w
Chorwacja z delikatnym wzrostem przyjazdów z
Rainbow rozbudowuje swoje hotele
Przyszłość lotniska w Szczecinie pod znakiem zapytania?
Polska przeżywa okres dynamicznego rozwoju turystycznego
Nie widać korelacji między częstotliwością zakażeń a ilością turystów
Które letnie kierunki najbardziej drożeją?
Bruksela: kolejny atak terrorystyczny
Restauratorzy przygotowują pozew zbiorowy przeciwko Skarbowi Państwa
Sfinks Polska publikuje wyniki za pierwsze półrocze
Sławomir Nitras nowym ministrem sportu i turystyki
Szansa na rozwój połączeń lotniczych do Korei Południowej?
Polacy wjadą do Czech bez testów
Egipt będzie zarabiał więcej na turystyce?
Rainbow wyprzedaje rodowe srebra. Aż tak źle w 2012 ?
BedBooking wchodzi na kolejny poziom integracji z Airbnb
Można latać m.in. do Egiptu bez kwarantanny
Senat zaproponował poprawki do ustawy o imprezach turystycznych
IGGP: nie mamy podstaw prawnych do żądania certyfikatów szczepień od gości
Fundusz skredytuje zwroty zaliczek dla klientów?
Air France obniża emisję prawie o połowę podczas dwóch lotów specjalnych