Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilotaż do Saksonii z Wrocławia/6-7.06
- Specjalista ds. turystyki
- PRACA W BIURZE PODRÓZY
- Pilot wycieczek Chiny Hongkong
- Specjalista ds turystyki Konin - biuro podróży...
- ASYSTENT REZYDENTA / REZYDENT w Sun & Fun...
- Biuro Podróży
- PIOLOT DOJAZDOWY PLOCK -ZAGRZEB-WAŁBRZYCH
- Specjalista ds. turystyki TUI Wrocław
- Pilne! Doradca klienta w Katowicach/Chorzowie


Odszedł jeden z największych francuskich kucharzy
2018-01-22W wieku 91 lat zmarł francuski mistrz sztuki kulinarnej. Był uznawany za jednego z największych kucharzy wszech czasów. Zrewolucjonizował gastronomię w latach siedemdziesiątych.
r e k l a m a
Paul Bocuse zmarł w minioną sobotę. Gastronomia jest pogrążona w żałobie. W wieku 91 lat zmarł francuski mistrz sztuki kulinarnej Paul Bocuse. Gastronomia pogrążyła się w żałobie. Papież kuchni nas opuścił - napisał na Twitterze minister spraw wewnętrznych Francji Gerard Collomb. Mistrz od dłuższego czasu walczył z chorobą Parkinsona.
Paul Bocuse urodził się w lutym 1926 roku. Pracę w kuchni rozpoczął jeszcze jako nastolatek, a potem zdobywał doświadczenia u szefów kuchni w Lyonie i w Paryżu. Bocuse był ikoną kuchni francuskiej, a przyznawana od 1987 roku nagroda Złotego Bocuse'a (Bocuse d'Or) uchodzi za jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień dla szefów kuchni na świecie. Był pionierem tzw. nouvelle cuisine - bardziej dietetycznej od tradycyjnej kuchni francuskiej. Nouvelle cuisine stawia m.in. na świeże składniki i stylowe podanie. Znany przewodnik kulinarny Gault - Millau okrzyknął go "Kucharzem stulecia". To on zapoczątkował najbardziej prestiżowy światowy konkurs gastronomiczny w 1987 roku, odbywa się co dwa alta na w Lyonie na międzynarodowych targach hotelarstwa i gastronomi SIRHA.
W Lyonie i okolicach otwarł dziewięć restauracji, swoje lokale otworzył również w Japonii, Stanach Zjednoczonych, Szwajcarii. W swojej restauracji "L Auberge du Pont de Collonges " au Mont d Or przez 40 lat utrzymał 3 gwiazdki Michelin. W swoim instytucie w Eciully, od 2002 roku, w sierpniu przyjmował 450 uczniów z całego świata.
Francuska gastronomia straciła mityczną postać. Szefowie płaczą w swoich kuchniach w Pałacu Elizejskim i wszędzie we Francji- przyznał w wydanym w sobotę oświadczeniu prezydent Francji Emmanuel Macron.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Gault & Millau wraca do
Majówką nad morzem rządzi
Mazowsze przyciągnęło więcej
Starsze aktualności:
Konto na booking.com dobrym celem dla
Wycieczki tanieją przed
UOKiK wydaje decyzję w sprawie
Śląskie analizuje potencjał wydarzeń
Opinie o hotelach są dla Polaków
Wakacje.pl - ten rok będzie
Paweł Niewiadomski ponownie w zarządzie
Konkurs na Najlepszą Pracę
VacationClub: nad Bałtyk przyjedzie więcej turystów
Plebiscyt na najlepsze restauracje 2017 otwarty
Budowa kadr dla hotelarstwa pilną potrzebą dla branży
Rośnie ruch lotniczy a wraz z nim opóźnienia lotów
Mam receptę online i co teraz? Odpowiadamy, gdzie szukać szczegółów recepty
Ferie zimowe (właściwie) zlikwidowane
Częste wyjazdy służbowe - na co zwrócić uwagę? Ubezpieczenie Multi-trip w kontekście delegacji.
Sezonowe trasy francuskiego przewoźnika
POT promuje polskie miasta w Holandii
eSky oferuje AEGEAN przez Direct Connect
Airbus nie wstrzyma produkcji A380
Będzie nowy system poboru opłat drogowych
Ryanair nie wpuści na pokład pasażerów z kartami pokładowymi wystawionymi przez Kiwi.com
Lufthansa przejmie Norwegian Air Shuttle?
Wybory w Turcji: robi się coraz ciekawiej
PLL LOT chwalą się swoimi wynikami finansowymi
Rezerwuj.To - rezerwacja hoteli online
Apartamenty Kraków, Warszawa, Wrocław, Poznań
poszukuję pracy w biurze turystycznym
Grecja: niewielkie trzęsienie ziemi nawiedziło turystyczne wyspy Dodekanezu