TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Nowa atrakcja turystyczna w Turcji

Pierwszy turystyczny okręt podwodny w Turcji Nemo Primero, zanurkował w głębinach Morza Śródziemnego w okolicy wybrzeża miasta Antalya.


Pierwsza podróż turystycznym okrętem podwodnym odbyła się 11 kwietnia w okolicach wybrzeża Antalyi - donosi zagraniczny portal Hurriyet Daily News. Celem wycieczki był zatopiony podczas II wojny światowej w 1942 roku, wrak francuskiego statku Świętego Didiera. Obiekt znajduje się kilometr od portu w Antalyi.

Okręt należący do Submarine Turkey, HIS Travel Touristfly jest w stanie przewieźć jednocześnie 48 osób. Prezydent Antalyi uważa, że turecka turystyka powinna poszukiwać alternatywnych atrakcji, które pozwolą przyciągnąć turystów. Dodaje również, że Antalya ma bogate życie podmorskie i władze podejmują kolejne kroki do dalszego odkrywania.

Podwodne życie i zatopione szczątki zostały sfotografowane z Kaş do Gazipaşa przez słynną fotografkę Tahsin Ceylan, we współpracy z Izbą Handlową w Antalya. Te fotografie zostaną pokazane i zebrane w książce - mówił prezydent Antalyi Münir Karaloglu.

Władze zamierzają również zatopić jeden z nieużywanych przez armię turecką czołgów bojowych, w celu stworzenia kolejnej atrakcji turystycznej. Okręt podwodny, który wypływa z turystami w głąb morza ma 20 metrów długości, 4 metry szerokości i waży 106 ton. Podwodne wycieczki będą się odbywały 6 razy dziennie.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
turcja łódź podwodna podróż okręt atrakcja turystyczna antalya wybrzeże statek wrak czołg


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję