Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Praca w biurze podróży Galeria Podróży Olkusz
- WYGODA szuka instruktorów narciarstwa
- REZYDENT - TUNEZJA 2025
- Specjalista ds. Turystyki
- Biuro podróży
- Sprzedam Biuro Podróży
- REZYDENT, PILOT - TURCJA
- PASJONAT TURYSTYKI POSZUKIWANY
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
Nowy konkurs na targach EuroGastro
Na targach EuroGastro i Worldhotel zagości nowy konkurs kulinarny.
Drugiego dnia targów, 28 marca 2019 r., odbędzie się Debic Pastry Cup", którego organizatorem jest gwiazda polskiego cukiernictwa Paweł Mieszała we współpracy z MT Targi Polska. Już następnego dnia w akcji zobaczymy duety szefów kuchni i cukierni podczas specjalnych pokazów. Targi tradycyjnie prezentują najnowsze trendy w gastronomii, a cukiernictwo odgrywa niebagatelną rolę zarówno w restauracjach jak i hotelach, więc podczas bieżącej edycji imprezy słusznie zajmuje należne mu miejsce.
Konkurs dedykowany cukiernikom
W konkursie mogą brać udział wyłącznie profesjonaliści. Uczestnikami Konkursu będą dwuosobowe drużyny w składzie cukiernik/pastry chef lub cuisine chef oraz asystent/pomocnik pracujący lub uczący się zawodowo.
Zadaniem uczestników finału Konkursu będzie wykonanie dwóch identycznych tortów deserowych o średnicy 24 cm oraz 12 talerzy z deserami restauracyjnymi w ciągu 3 godzin. Dodatkowo zespoły otrzymają 30 minut na przygotowanie i posprzątanie stanowiska. Zgłoszenia do konkursu należy nadsyłać do 15 lutego 2019 r. Następnie Komisja Konkursowa zakwalifikuje maksymalnie 6 drużyn, które wezmą udział w wielkim finale Konkursu podczas Targów EuroGastro w czwartek 28 marca. Ocenie będzie podlegała praca zespołu, a dla najlepszej trójki przewidziano nagrody finansowe.
Pokazy Szefów Kuchni i Cukierni
Jak zapowiada Paweł Mieszała "będzie to bardzo fajny freestylowy pokaz szefa kuchni i szefa cukierni w duecie, a do przygotowania będą: przystawka oraz deser. Gorąco zachęcam do tego, aby pooglądać, jak pracują duety profesjonalne". Pokazy specjalne zapowiadają się niezwykle interesująco i będą okazją, by przyjrzeć się z bliska, jak ważna jest taka współpraca i jakie przynosi efekty. A przekonać się o tym będzie można w piątek 29 marca.
Autor, autor
Paweł Mieszała to jeden z najbardziej uznanych i cenionych cukierników w Polsce z 29-letnim doświadczeniem zawodowym. Mistrz Polski i świata w cukiernictwie, trzykrotnie brał udział w najbardziej prestiżowym konkursie, jakim jest Puchar Świata Cukierników w Lyonie. Wykładowca, szkoleniowiec, mentor, którego podopieczni osiągają sukcesy w branży. Odbywał staże we Francji oraz Belgii, do dziś kontynuuje współpracę z tamtejszymi, wybitnymi cukiernikami. Z sukcesami przygotowywał zawodników do startu w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników jako mistrz szkolący. W latach 1995-2004 wykładał w Europejskiej Szkole Mistrzów "Professional" oraz w Akademii Zeelandia. Aktualny podwójny brązowy medalista kulinarnych Mistrzostw Świata w Luksemburgu. Ponadto jest autorem albumu "Wykwintne desery polskie", a od 2016 roku chefem i właścicielem Cukierni Pawlova. Jego najnowszy sukces to zdobycie certyfikatu jurorskiego w kategorii PastryArt WACS. Jest jedynym Polakiem, któremu się to udało.
Mistrzowie na Targach
Warto zwrócić też uwagę na inne propozycje, które znalazły się w programie tegorocznej edycji Targów. Są wśród nich Smart Cuisine, dania dietetyczne - Konkurs Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Międzynarodowy Konkurs Barmański "Barmatic Cup" Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Już tradycyjnie podczas Eurogastro i WorldHotel odbędą się "International CHEF Culinary Cup", edycja 2019 pod patronatem Jerzego Pasikowskiego i 11. edycja Konkursu Roberta Sowy "Kulinarny Talent 2019", którą autor zapowiada jako prawdziwą eksplozję smaków. Jak zwykle wielkim zainteresowaniem cieszyć się będzie kolejna, już czternasta, edycja Festiwalu Kuchni Greckiej Teo Vafidisa, a także 11. Olimpiada Kawy organizowana przez Apro Trade/Akademia Kawy we współpracy z MT Targi Polska pod patronatem SCAE (Specialty Coffee Association of Europe). W programie merytorycznym nie zabraknie też szkoleń i konferencji z zakresu marketingu, finansów i zarządzania lokalami. Nowością będzie dwudniowy Program Edukacyjny "Profesjonalny Menedżer Restauracji", opracowany wspólnie z Kongresem Szefów Kuchni. Nie ma wątpliwości, że każdy z odwiedzających znajdzie coś interesującego dla siebie.
Rejestracja i bilety
23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro i 12. edycja Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel odbędą się w dniach 27-29 marca 2019 r. w Ptak Warsaw Expo. Rejestracja i bilety dostępne są na stronie www.mttargionline.pl/EuroGastro2019.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dział targi, konferencje, workshop:
Polska zyskuje w
Nowe Trendy w Turystyce już za
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
Wielkopolska promuje się komiksem
Merlin X wprowadza poprawki w sposobie prezentacji oferty
Nowa atrakcja turystyczna w Turcji
Więcej turystów przyjeżdża do Tunezji
Dolnośląska Organizacja Turystyczna obniża składkę dla przedsiebiorców
Certyfikaty covidowe zostaną rok dłużej
POT zatrudnia nowego dyrektora
Small Planet oferuje wirtualną rzeczywistość na pokładach
Grecja podsumowuje wakacyjne testy PCR na granicach
Jesteśmy jednym z ostatnich, nieodkrytych kierunków w Europie
Marriott powołuje nowego CEO i nową prezes
Dziwny konkurs na dyrektorów ZOPOT
ATAK HAKERSKI NA TUR-INFO czy tuszowanie tematu?
Komisja Europejska zaleca znoszenie całkowitych zakazów podróży do Wielkiej Brytanii
Nocowanie.pl: wzrasta liczba zapytań o noclegi
Jakie atrakcje będą na festiwalu whisky w Sopocie?
Coraz lepsze wyniki tunezyjskiej turystyki
Tragedia w turystycznej dzielnicy Marsylii