Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
- Przewodnik, pilot po USA
- Opiekun klienta - turystyka kolonijna
- Poprowadź z nami biuro podróży
- Poszukiwany pilot po Dreźnie
- wychowawca na zimowisku
- Specjalista ds. Turystyki
- specjalista ds. turystyki
- Specjalista ds. turystyki
- KRAKÓW - Specjalista ds. Sprzedaży Podróży
Wyraźny wzrost polskiego rynku gastronomicznego
Badania pokazują, że gastronomia w Polsce ma się coraz lepiej. Jak wynika z raportu, rynek gastronomiczny w Polsce wzrósł o ponad 10,5 pkt proc. i jest wart niemal 36,12 mld zł.
GFK opublikował raport "Rynek gastronomiczny 2017", z którego wynika, iż liczba aktywnych placówek całorocznych wzrosła o 1,8 pkt proc. Z wyjątkiem lokali zaliczanych do kategorii klubów nocnych, pubów i sieci fast food, w każdym z segmentów rynku gastronomicznego w ciągu ostatnich 12 miesięcy zwiększyła się liczba punktów.
Jednocześnie, o ponad 13 pkt proc. spadła liczba punktów gastronomicznych uruchamianych sezonowo, w porównaniu do 2016 roku. Co ciekawe, zmalał o 5 pkt proc. odsetek Polaków w wieku 15+, którzy odwiedzili punkt gastronomiczny w ciągu ostatnich 12 miesięcy, w porównaniu do roku ubiegłego. Obecnie wynosi on 49%. Ponadto Polacy odwiedzali częściej lokale gastronomiczne w tym roku niż w 2016, wskaźnik wzrósł do 3,7 odwiedzin w skali miesiąca. W informacji prasowej wypowiada się Lidia Kucharska, analityk w dziale Consumer Goods and Retail GfK. Rosnąca liczba lokali i ich coraz bardziej różnorodna oferta wydaje się wpływać na wzrost intensywności korzystania przez konsumentów z gastronomii, zarówno w formie rosnącej częstotliwości wizyt, jak i odwiedzania/próbowania różnych typów lokali-mówi.
Jeśli chodzi o wydatki konsumentów, również w tym zakresie branża gastronomiczna może być usatysfakcjonowana. Klienci punktów gastronomicznych, średnio wydawali średni 98 zł miesięcznie i jest to najwyższy wynik w ciągu ostatnich 9 lat. Swoje wizyty w lokalach, najczęściej tłumaczyli chęcią spotkania się z znajomymi. Przy wyborze restauracji kierowali się smakiem dań, lokalizacją czy przyzwyczajeniem.
Ogólnie rzecz biorąc, frytki, burgery, mięsne zestawy posiłków, pizza i lody to najbardziej popularne produkty zamawiane w placówkach gastronomicznych, co jest odbiciem niezmiennie dominujących typów odwiedzanych przez Polaków lokali. Bowiem pizzerie, restauracje i fastfoody to najbardziej popularne rodzaje placówek odwiedzanych przez konsumentów-czytamy w komunikacie.
Oczywiście wśród lokali króluje McDonald's. Prawie dwie trzecie Polaków w wieku 15+ deklaruje, iż odwiedziło punkt tej sieci w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Sieci KFC i Pizza Hut nadal pozostają w czołówce rankingu popularności.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Wzrasta wartość rynku gastronomicznego
[2017-12-13 22:45 178.217.251.*]
czyli dalej bez zmian, ...rządzi śmieciówa, odpowiedz »
Dział gastronomia:
Starsze aktualności:
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
POT: Połowa Polaków planuje wyjazdy w sezonie
Najpopularniejsze kierunki citybreak w 2023
Większość Polaków wyjedzie w
TSUE rozpatrzył skargę Wizz Air na pomoc dla linii
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Nad Bałtykiem gotowi na ferie
Miasta apelują o uregulowanie najmu
Dokąd na ferie z biurem
Zbliża się konferencja Hotel Trends Poland
Stewardessa PLL LOT zdobyła tytuł Miss Polski
AccorHotels nabywa grupę Gekko
Enter Air porozumiał się z Boeingiem w sprawie rekompensaty za uziemienie B 737 Max
Nowy konkurs na targach EuroGastro
Komisja Europejska zaleca znoszenie całkowitych zakazów podróży do Wielkiej Brytanii
Nowa platforma Emirates konkurencją dla organizatorów turystyki?
Linie Emirates zapłacą za kwarantannę swoich pasażerów
Zbiorowy dojazd na kolonie będzie możliwy
ECTAA apeluje o dostosowanie ochrony pasażerów linii lotniczych do standardów dyrektywy turystycznej
Krakowska Izba Turystyki apeluje do Premiera o ochronę biur podróży
Wielkopolska promuje się komiksem
Merlin X wprowadza poprawki w sposobie prezentacji oferty
Akademia Gościnności - szkolenie 26-27.04