TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Jak wyglądał okres przedświąteczny w biurach podróży?

Jak wyglądał przedostatni tydzień roku w biurach podróży? Czy zbliżające się święta nastroiły klientów do zakupu wycieczek? Na te pytania stara się odpowiedzieć raport Polskiego Związku Organizatorów Turystyki, sporządzony na podstawie danych z systemu rezerwacyjnego Merlin X.


W 51 tygodniu roku, autorzy raportu zauważyli duży, ponad 47 procentowy wzrost liczby klientów w biurach podróży, w porównaniu z przedostatnim tygodniem roku 2016. O ponad 56 proc. wzrosła liczba zarezerwowanych imprez lotniczych, o 38 proc. autokarowych. Liczba rezerwacji wyjazdów z dojazdem własnym wzrosła nieznacznie, bo o niecałe 4 proc. Nie jest niespodzianką, że w sprzedaży dominują imprezy lotnicze, które stanowiły niecałe 83 proc. całości zarezerwowanych wyjazdów.





Wśród najpopularniejszych kierunków najważniejszą zmianą, w porównaniu do ostatnich tygodni jest wyprzedzenie Turcji przez Hiszpanię. Na czele najpopularniejszych krajów niezmiennie plasuje się Grecja.





Poniższy wykres obrazuje zmiany cen imprez turystycznych na przykładzie wyjazdów do Hurghady, Burgas, Antalyi, Heraklionu i na Teneryfę. Widać odbicie cen wyjazdów do Hurghady, oraz stopniowy wzrost cen imprez do Antalyi.





Z raportem PZOT można zapoznać się poniżej.

Możesz także pobrać plik: turinfo_20171229_booking_report_51_2017.pdf




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
biuro podróży turysta wyjazd impreza samolot rezerwacja polski związek organizatorów turystyki merlin x system rezerwacyjny




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję