Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Restauracje będą szkolić personel jak obsługiwać osoby niewidome?
Restauratorzy na początku 2016 roku w Warszawie, przeszli szkolenie jak obsługiwać osoby niewidome lub niedowidzące. Eksperci twierdzą, że restauracje powinny dostosować menu, strony internetowe oraz personel pod kątem obsługi tej grupy osób.
W 2013 roku miała miejsce sytuacja, kiedy to do jednej z warszawskich restauracji nie zostały wpuszczone osoby niewidome z psami przewodnikami. Para niewidomych chciała schronić się przed deszczem, a pracownicy restauracji zaoferowali jedynie miejsce w patio tłumacząc, że w lokalu są dzieci, które pies może ugryźć. Sprawa trafiła do sądu, gdzie zapadła decyzja o tym, że personel nie odmówił wejścia niewidomych lokalu, ze względu na ich niepełnosprawność i poruszania się z psami. Oskarżający nie skorzystali z jedynego możliwego miejsca, które zaproponowała obsługa.
W ostatnim czasie szkolenie dla pracowników przeprowadziła sieć restauracji Aioli. Początkowo personel odwiedził "Niewidzialną wystawę", gdzie uczestnicy mogli się przekonać jak postrzegają świat osoby niewidome. Na samym szkoleniu podkreślano przede wszystkim jak ważny jest dla dotyk dla osób niewidomych, nie można przekraczać odpowiedniej granicy intymności.
Kelner za każdym razem, kiedy odchodzi od stołu musi o tym powiedzieć, musi powiedzieć o temperaturze dania. Powiedzieć, co i gdzie mieści na stole. Jeśli np. chcemy zaprowadzić kogoś do toalety, to nie możemy z nią tam wejść. Musimy odprowadzić do pewnego miejsca - mówiła szefowa marketingu lokalu Aioli Kinga Rylska.
W restauracji znajduje się również menu napisane alfabetem Braille'a. Przewodnik po "Niewidzialnej wystawie" mówi, że pracownicy restauracji powinni w prosty sposób komunikować się z osobami niewidzącymi lub niedowidzącymi. Za pomocą komunikatów werbalnych, bez narzucania się i wchodzenia w intymną sferę. Personel powinien jasno wyjaśnić, gdzie co się znajduje na stole i na talerzu oraz umówić się na określony znak jeżeli klient potrzebowałby pomocy obsługi.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Przedstawiciel protestujących touroperatorów dołączy do rozmów z ministerstwem
Premier podał datę otwarcia granic
Sfinks Polska z wyższą sprzedażą niż przed pandemią
Kiwi.com: Polacy planują podróże zagraniczne
Majówka Last Minute nad Bałtykiem
Thomas Cook sprzeda linie lotnicze?
Który model promocji turystycznej wybieramy?
111 tras w letniej siatce lotniska w Pyrzowicach
Ryanair skraca czas odprawy online
Pożar w jednej z najbardziej znanych, krakowskich restauracji
Prezydent Krakowa obiecuje pomoc dla firm turystycznych
Rada UE przyjęła rozporządzenie w sprawie wynajmu krótkoterminowego
Piloci British Airways pomylili trasę
Powstanie projekt wsparcia dla przemysłu spotkań
IATA: Członkowie załóg nie powinni być poddawani testom PCR
Sindbad zaczyna wznawiać kursy do Niemiec
Asystent rezydenta - kulisy zawodu