Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Browar Za Miastem zbiera na budowę własnego zakładu produkcyjnego
Browar Za Miastem przekonał blisko 350 osób do inwestycji w nowy browar, który powstaje w miejscowości Rumianek koło Poznania.
Po miesiącu trwającej nadal emisji crowdfundingowej spółka zgromadziła 1,7 mln zł wpłat. To 40 proc. celu oferty akcji, który wynosi 4,18 mln zł. Pierwsze piwa zostaną uwarzone we wrześniu 2021 r.
W gminie Tarnowo Podgórne w powiecie poznańskim ruszyła budowa innowacyjnego zakładu Browaru Za Miastem, który będzie w stanie produkować 30 tys. hektolitrów piwa. To około 6 mln butelek rocznie.
W browarze spółka będzie warzyć piwa rzemieślnicze według autorskich receptur. Wśród nich znajdą się piwa produkowane w oparciu o nowatorską technologię z wykorzystaniem surowców zaliczanych do kategorii tzw. "Superfood". Innowacja polega na zastąpieniu tradycyjnie wykorzystywanego słodu jęczmiennego niesłodowanymi zbożami i pseudozbożami, jak orkisz, amarantus czy komosa ryżowa. W rezultacie będziemy warzyć piwa o wyższej zawartości minerałów, witamin i aminokwasów - mówi Marek Wziątek, współzałożyciel i wiceprezes spółki Browar Za Miastem.
Projekt technologiczny browaru został stworzony przez głównego piwowara spółki, Piotra Stacheckiego, który piwa warzy zawodowo od 40 lat. Uczestniczył też w budowie i rozbudowie kilku innych browarów. Za stronę architektoniczną, tj. koncepcję obiektu, projekt budowlany i projekt wykonawczy odpowiedzialna była pracownia Ind Design Dzierżyński Wytyk Sp. J. Budowa została podzielona na dwa główne etapy.
Zakończone zostały prace ziemne oraz podbudowa budynku, a w tej chwili przygotowywane jest zbrojenie fundamentów. Stan surowy otwarty będzie gotowy na przełomie roku 2020 i 2021. Już po zakończeniu pierwszego etapu inwestycji, tj. jesienią 2021 roku obiekt będzie w pełni wyposażony i zdolny do produkcji do 10 tys. hektolitrów piwa rocznie.
Do września 2021 roku w browarze znajdzie się: warzelnia, 20 zbiorników fermentacyjno-leżakowych, pasteryzator przepływowy i linia do rozlewu w butelki. Nasz zakład będzie jednym z niewielu browarów rzemieślniczych, które mają tak nowoczesny sprzęt, jak wirówka do piwa i dobrze wyposażone laboratorium produkcji. Dzięki temu piwo będzie smaczniejsze, o wyższej jakości - wyjaśnia Tomasz Brycki, współzałożyciel i prezes spółki Browar Za Miastem.
Pierwsze piwo zostanie uwarzone już w III kwartale 2021 Po zakończeniu budowy browar będzie rozlewał piwo w butelki i kegi. W drugim etapie planowane jest zwiększenie mocy produkcyjnych przez zakup kolejnych tanków fermentacyjno-leżakowych. Planowany jest także zakup linii do puszkowania. Tuż po otwarciu w browarze powstanie sklep z piwem i upominkami. Projekt zakłada również zastosowanie instalacji fotowoltaicznej dla oszczędności energii.
Całkowita wartość inwestycji w nowy zakład Browaru Za Miastem wyniesie 8,8 mln zł. Fundusze na budowę obiektu oraz urządzenia produkcyjne w kwocie ponad 2 mln zł pochodzić będą ze środków własnych. - W 2018 roku zdobyliśmy dotację unijną o wartości 1,85 mln zł, a umowę o dofinansowanie z BGK podpisaliśmy na początku 2019 roku. Mamy także zawartą umowę o kredyt inwestycyjny, który pokryje część inwestycji - wyjaśnia Tomasz Brycki.
Dodatkowe środki w kwocie 4,18 mln zł Browar Za Miastem chce zgromadzić przez emisję akcji promowaną w kampanii crowdfundingowej na platformie Crowdway.pl. Minimalna wartość inwestycji dla inwestorów indywidualnych to 330 zł. Oprócz benefitów crowdfundingowych, jak zniżki i gadżety, nowi akcjonariusze wezmą też udział w uroczystym otwarciu browaru.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Niespodzianki w rozporządzeniu w sprawie zakazów w ruchu lotniczym
PFR skontroluje firmy, które uzyskały pomoc w pierwszej Tarczy Finansowej
Kolejne 10 lat bez opłat za roaming
Osłabienie wzrostu dochodów Polaków złą wiadomością dla turystyki
Linie Emirates przywracają połączenia do Glasgow
Prośba o wypełnienie ankiety dotyczącej finansowania w turystyce
Prezydent Turcji chce zwiększyć liczbę lotów do Polski
Branża turystyczna chce zniesienia ograniczeń podróży opartych tylko na wskaźnikach zachorowalności
EASA obejmie nadzór nad bezpieczeństwem Wizz Air Hungary
Koleje Dolnośląskie zawiesiły część połączeń
Szumowski: Rząd przymierza się do otwarcia granic
Prośba o wypełnienie ankiety dotyczącej finansowania w turystyce
Posłowie z Komisji chcą dodatkowej pomocy dla turystyki
Premier potwierdził zmiany w Ministerstwie Rozwoju
Turyści będą mogli skorzystać z odnowionych tężni w Ciechocinku
Klienci restauracji nie rozpoznają paragonów?
Accor większościowym akcjonariuszem Ennismore
Pracownicy LOT-u przeciw decyzji sądu
Prośba o wypełnienie ankiety dotyczącej finansowania w turystyce
Prośba o wypełnienie ankiety dotyczącej finansowania w turystyce