Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Wynajme apartament Wlochy Poludniowe
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Pracownik biura podróży w Krakowie

Przewodnik Michelin obejmie kolejnej miasto w Polsce
Kulinarny Przewodnik Michelin jest obecny w Polsce od 1997 roku, kiedy to w zestawieniu najlepszych restauracji w Europie znalazły się lokale z Warszawy. W 2008 r. do listy dołączyły restauracje z Krakowa. Teraz Przewodnik Michelin otwiera w Polsce nowy rozdział i do listy rekomendowanych lokali dodano restauracje z Poznania.
Poznań to miasto, które nasi inspektorzy odkrywali z przyjemnością. Mapa kulinarna tego miejsca odzwierciedla jego kosmopolityczne oblicze, co jest widoczne w podejściu szefów kuchni, którzy szanują tradycyjne przepisy, ale nie boją się ich interpretować w nowoczesny sposób. Wpływy innych kultur są zróżnicowane i na przykład kuchnia włoska cieszy się taką samą popularnością jak japońska - powiedział Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodnika Michelin. We wszystkich trzech miastach ujętych w naszym zestawieniu spotkamy kulinarnych profesjonalistów wyróżniających się swoim talentem i ambicjami, aby na nowo interpretować istotę polskiej gastronomii. Niezmiennie pragną oni również eksponować tradycyjną kuchnię kraju na międzynarodowej scenie kulinarnej dodaje Gwendal Poullennec.
Od tego roku Przewodnik Michelin rozpoczyna współpracę z Polską Organizacją Turystyczną, aby wesprzeć kampanie komunikacyjne, cyfrowe i marketingowe promujące lokale wyróżnione w Warszawie, Krakowie i Poznaniu. Współpracę nawiązano także, by wyróżnić polskich szefów kuchni i zespoły kucharzy, którzy swoim talentem i kreatywnością zasłużyli na zyskanie większego rozgłosu.
Niezmienne pozostają proces i kryteria wyboru restauracji, którego w sposób niezależny będą dokonywać inspektorzy-eksperci, tak jak to dzieje się od momentu powstania Przewodnika Michelin w 1900 roku. Inspektorzy opierają swoją ocenę się na 5 kryteriach: jakości produktów, mistrzostwie technik kulinarnych, harmonii smaków, osobowości szefa kuchni wyrażonej na talerzu, spójności i stałym poziomie prezentowanym w menu.
Polskie restauracje wyróżnione przez twórców Przewodnika Michelin zostaną ogłoszone za kilka miesięcy na stronie internetowej przewodnika oraz w bezpłatnej aplikacji mobilnej (na urządzenia oparte o iOS i Android).
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Starsze aktualności:
Hotelarze i kwaterodawcy z nowymi
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
WTTC: podróże powinny być dostępne nie tylko dla zaszczepionych
BUT zrezygnuje z nieekologicznych koszulek
POT będzie zgłaszać organom ścigania przypadki handlu bonami turystycznymi
Zielonogórskie lotnisko nadal z LOT-em
Wyłoniono finalistów Turystycznych Mistrzostw Blogerów
Czy technologia blockchain zmieni przyszłość branży turystycznej?
FlixBus: 40 milionów przewiezionych pasażerów w 2017 roku
Polak na czele Europejskiej Federacji Dróg Świętego Jakuba
Pojawiają się pierwsze oznaki osłabienia sprzedaży w biurach?
Rosja pracuje nad podatkiem wyjazdowym
Egipt chce rozwijać turystykę jachtową
PolskiBus.com potwierdza wycofanie marki z polskiego rynku
Podwyżki średnich cen w europejskich hotelach i tak poniżej inflacji
Rozwiązanie Rainbow nagrodzone