TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Nowy szlak kulinarny w Poznaniu

W Poznaniu powstaje nowy szlak kulinarny, który będą wyznaczać najbardziej lubiane i rozpoznawalne wielkopolskie specjały. Na pierwszy ogień idzie poznańska pyra, czyli ziemniak. Na szlaku będzie można poznać jej historię i skosztować w tradycyjnym lub nowoczesnym wydaniu.


Poznański Szlak Kulinarny to nowa inicjatywa Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (PLOT), przygotowana we współpracy z poznańskimi restauracjami i atrakcjami turystycznymi.

Nasze miasto zdobywa coraz większe uznanie gastronomiczne. Trafiają do nas dziennikarze kulinarni, nasi szefowie kuchni odnoszą międzynarodowe sukcesy, a coraz więcej turystów dopytuje o lokalne specjały. Aby wyjść im naprzeciw, tworzymy szlak kulinarny - mówi Jan Mazurczak, prezes PLOT.

Szlak kulinarny będą tworzyć miejsca, które nawiązują do lokalnych produktów lub przepisów. Ma być przewodnikiem dla mieszkańców i turystów, chcących dotrzeć do autentycznych, unikalnych smaków Poznania.

Na sam początek proponujemy coś klasycznegeo, czyli poznańską pyrę. Zapraszamy do odwiedzin w restauracjach, w których ziemniak jest czymś więcej, niż tylko dodatkiem. Na liście naszych rekomendacji znalazły się lokale z kuchnią tradycyjną, domową, ale również takie, które nie boją się nowoczesności i eksperymentów. Pyrę znajdziemy więc w plyndzach, szagówkach, podaną z tradycyjnym gzikiem, ale także jako dodatek do ośmiornicy - zachęca Jan Mazurczak.

Impulsem do skupienia się właśnie na pyrze był zorganizowany w marcu prestiżowy, międzynarodowy konkurs kulinarny Bocuse d Or", w którym ziemniak pojawił się jako temat przewodni jednego z konkursowych dań i z którym zmierzył się polski zespół złożony z poznańskich szefów kuchni.

Pyra trafiła na salony, a najlepsi szefowie kuchni pokazali podczas konkursu, że jest to bardzo ciekawy produkt o wielu zastosowaniach. Poznańscy szefowie kuchni chętnie wykorzystują ziemniaki. Można z nich wyczarować dosłownie wszystko - dodaje Jarosław Kin, szef kuchni 62 Bar & Restaurant, trener reprezentacji Polski w konkursie Bocuse d Or 2022, który w swoim menu umieścił szagówki z wędzonym twarogiem, wielkopolską polewkę z krokietem z pyry oraz bliny ziemniaczane z wędzonym pstrągiem.

Prezentacja koncepcji szlaku odbyła się w restauracji L33 Bistro & Bar, działającej w Poznaniu przy hotelu Liberté 33. Lokal działa od roku i znajduje się w zabytkowej willi z 1920 roku. Daniem które na stałe zagościło w jadłospisie jest pyra z ogniska, będąca autorską interpretacją pyry z gzikiem. Od dnia otwarcia wiedziałem, że poznaniacy lubią lokalne smaki, a turyści chętnie je odkrywają. Nasza pyra to strzał w dziesiątkę. Jest z nami od początku i wszystko wskazuje na to, że zostanie z nami na dłużej - mówi szef kuchni L33, Bartosz Rosa.

Uzupełnieniem szlaku jest Muzeum Pyry. Tam można zdobyć pierwsze szlify w przygotowywaniu poznańskiego specjału i poznać jego historię, a także dowiedzieć się dlaczego ziemniaki albo kartofle w Poznaniu nazywane są właśnie pyrami. Poznański Szlak Kulinarny jest projektem otwartym. W każdej chwili może do niego dołączyć restauracja oferująca lokalne produkty i przepisy.

Mam już upatrzone kilka miejsc, które PLOT mogłaby zaprosić do współpracy, przekonując do bardziej śmiałej promocji potraw z ziemniaków, bo choć to warzywo bardzo popularnie, to zasługujące na jeszcze szersze grono odbiorców - mówi Jakub Pindych, ekspert kulinarny współpracujący z PLOT.

Lista podmiotów biorących udział w projekcie i zaproponowanych dań z pyrą w roli głównej:

  1. Muzeum Pyry - eksploracje kulinarne warto rozpocząć od miejsca, które dostarczy odpowiednią dawkę wiedzy teoretycznej i praktycznej. Po godzinnym kursie, wiodącym przez kontynenty i wieki przyjdzie czas na degustację skrobii;
  2. Chef's Table by Ernest Jagodziński - warsztaty grup dedykowane pomysłom na dobór odmian i wykorzystanie pyr w kuchni;
  3. 62 Bar & Restaurant - szagówki z wędzonym twarogiem i sosem z sera wielkopolskiego, wielkopolska polewka z krokietem z pyry oraz blin ziemniaczany z wędzonym pstrągiem;
  4. A nóż Widelec - kurczak kukurydziany, pieróg z ziemniakami i serem łomnickim,
  5. Bamberka - szare kluchy z kapustą, pyra z gzikiem, szagówki z szarpaną gęsiną, ślepe ryby (spoiler alert: to danie nie zawiera ryby!);
  6. Brovaria - schab z kością podany z pyrą z gzikiem;
  7. Chef's Table by Ernest Jagodziński - pyra z gzikiem i olejem z drzewa mahogany; warto także zapytać o warsztaty z wykorzystania pyry w kuchni;
  8. Concordia Taste - sandacz z babką ziemniaczaną;
  9. Gusto (Hotel Ilonn) - pierogi z twarogiem i ziemniakami, kopytka z polikiem wołowym, ośmiornica z ziemniakami i mango;
  10. Hyćka - śledź w śmietanie z ziemniakami, pyry z gzikiem;
  11. L33 Bistro & Bar (Hotel Liberté 33) - pyra z ogniska z gzikiem;
  12. Hotel Moderno - pyra z gzikiem i boczkiem;
  13. Pyra bar - babka ziemniaczana z warzywami, "placusie" i "pyrażusie" czyli słodkie placki ziemniaczane dla dzieci;
  14. Sarbinowska - domowe pierogi z ziemniakami i serem oraz pyra z gzikiem.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
poznań turystyka szlak kulinarny poznańska lokalna organizacja turystyczna




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję