Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Nowy szlak kulinarny w Poznaniu
W Poznaniu powstaje nowy szlak kulinarny, który będą wyznaczać najbardziej lubiane i rozpoznawalne wielkopolskie specjały. Na pierwszy ogień idzie poznańska pyra, czyli ziemniak. Na szlaku będzie można poznać jej historię i skosztować w tradycyjnym lub nowoczesnym wydaniu.
Poznański Szlak Kulinarny to nowa inicjatywa Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (PLOT), przygotowana we współpracy z poznańskimi restauracjami i atrakcjami turystycznymi.
Nasze miasto zdobywa coraz większe uznanie gastronomiczne. Trafiają do nas dziennikarze kulinarni, nasi szefowie kuchni odnoszą międzynarodowe sukcesy, a coraz więcej turystów dopytuje o lokalne specjały. Aby wyjść im naprzeciw, tworzymy szlak kulinarny - mówi Jan Mazurczak, prezes PLOT.
Szlak kulinarny będą tworzyć miejsca, które nawiązują do lokalnych produktów lub przepisów. Ma być przewodnikiem dla mieszkańców i turystów, chcących dotrzeć do autentycznych, unikalnych smaków Poznania.
Na sam początek proponujemy coś klasycznegeo, czyli poznańską pyrę. Zapraszamy do odwiedzin w restauracjach, w których ziemniak jest czymś więcej, niż tylko dodatkiem. Na liście naszych rekomendacji znalazły się lokale z kuchnią tradycyjną, domową, ale również takie, które nie boją się nowoczesności i eksperymentów. Pyrę znajdziemy więc w plyndzach, szagówkach, podaną z tradycyjnym gzikiem, ale także jako dodatek do ośmiornicy - zachęca Jan Mazurczak.
Impulsem do skupienia się właśnie na pyrze był zorganizowany w marcu prestiżowy, międzynarodowy konkurs kulinarny Bocuse d Or", w którym ziemniak pojawił się jako temat przewodni jednego z konkursowych dań i z którym zmierzył się polski zespół złożony z poznańskich szefów kuchni.
Pyra trafiła na salony, a najlepsi szefowie kuchni pokazali podczas konkursu, że jest to bardzo ciekawy produkt o wielu zastosowaniach. Poznańscy szefowie kuchni chętnie wykorzystują ziemniaki. Można z nich wyczarować dosłownie wszystko - dodaje Jarosław Kin, szef kuchni 62 Bar & Restaurant, trener reprezentacji Polski w konkursie Bocuse d Or 2022, który w swoim menu umieścił szagówki z wędzonym twarogiem, wielkopolską polewkę z krokietem z pyry oraz bliny ziemniaczane z wędzonym pstrągiem.
Prezentacja koncepcji szlaku odbyła się w restauracji L33 Bistro & Bar, działającej w Poznaniu przy hotelu Liberté 33. Lokal działa od roku i znajduje się w zabytkowej willi z 1920 roku. Daniem które na stałe zagościło w jadłospisie jest pyra z ogniska, będąca autorską interpretacją pyry z gzikiem. Od dnia otwarcia wiedziałem, że poznaniacy lubią lokalne smaki, a turyści chętnie je odkrywają. Nasza pyra to strzał w dziesiątkę. Jest z nami od początku i wszystko wskazuje na to, że zostanie z nami na dłużej - mówi szef kuchni L33, Bartosz Rosa.
Uzupełnieniem szlaku jest Muzeum Pyry. Tam można zdobyć pierwsze szlify w przygotowywaniu poznańskiego specjału i poznać jego historię, a także dowiedzieć się dlaczego ziemniaki albo kartofle w Poznaniu nazywane są właśnie pyrami. Poznański Szlak Kulinarny jest projektem otwartym. W każdej chwili może do niego dołączyć restauracja oferująca lokalne produkty i przepisy.
Mam już upatrzone kilka miejsc, które PLOT mogłaby zaprosić do współpracy, przekonując do bardziej śmiałej promocji potraw z ziemniaków, bo choć to warzywo bardzo popularnie, to zasługujące na jeszcze szersze grono odbiorców - mówi Jakub Pindych, ekspert kulinarny współpracujący z PLOT.
Lista podmiotów biorących udział w projekcie i zaproponowanych dań z pyrą w roli głównej:
- Muzeum Pyry - eksploracje kulinarne warto rozpocząć od miejsca, które dostarczy odpowiednią dawkę wiedzy teoretycznej i praktycznej. Po godzinnym kursie, wiodącym przez kontynenty i wieki przyjdzie czas na degustację skrobii;
- Chef's Table by Ernest Jagodziński - warsztaty grup dedykowane pomysłom na dobór odmian i wykorzystanie pyr w kuchni;
- 62 Bar & Restaurant - szagówki z wędzonym twarogiem i sosem z sera wielkopolskiego, wielkopolska polewka z krokietem z pyry oraz blin ziemniaczany z wędzonym pstrągiem;
- A nóż Widelec - kurczak kukurydziany, pieróg z ziemniakami i serem łomnickim,
- Bamberka - szare kluchy z kapustą, pyra z gzikiem, szagówki z szarpaną gęsiną, ślepe ryby (spoiler alert: to danie nie zawiera ryby!);
- Brovaria - schab z kością podany z pyrą z gzikiem;
- Chef's Table by Ernest Jagodziński - pyra z gzikiem i olejem z drzewa mahogany; warto także zapytać o warsztaty z wykorzystania pyry w kuchni;
- Concordia Taste - sandacz z babką ziemniaczaną;
- Gusto (Hotel Ilonn) - pierogi z twarogiem i ziemniakami, kopytka z polikiem wołowym, ośmiornica z ziemniakami i mango;
- Hyćka - śledź w śmietanie z ziemniakami, pyry z gzikiem;
- L33 Bistro & Bar (Hotel Liberté 33) - pyra z ogniska z gzikiem;
- Hotel Moderno - pyra z gzikiem i boczkiem;
- Pyra bar - babka ziemniaczana z warzywami, "placusie" i "pyrażusie" czyli słodkie placki ziemniaczane dla dzieci;
- Sarbinowska - domowe pierogi z ziemniakami i serem oraz pyra z gzikiem.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Długie weekendy listopadowe również
Sierpień będzie lepszy od
Dział przewodnicy i piloci:
Rada UE przyjęła mandat negocjacyjny w sprawie nowelizacji dyrektywy
Rozpoczęto starania o nowy, polski wpis na listę
Liczba i wielkość statków wycieczkowych podwoiła się od 2000
Małopolska rozpoczyna nowy projekt
Rzeczniczka MŚP apeluje o podniesienie kwoty limitu zwolnienia z
Dział biura turystyczne:
POT i PPL będą współpracować na rzecz promocji
Miasta upominają się o opłatę
Rada UE przyjęła mandat negocjacyjny w sprawie nowelizacji dyrektywy
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Orbis otwiera pierwszą patronacką salę AccorHotels
Startuje przebudowa terminalu B w Katowice Airport
Rynek hotelowy w 2020 r. - z hossy w zapaść
Hotele droższe niż rok temu, a liczba gości rośnie
Gdzie wybierają się Polacy na wiosnę?
Majówka 2018 pod znakiem programu Rodzina 500+ i emigracji zarobkowej
co myslicie o nowym biurze Aba travel?
Nekera zaczyna sprzedaż lata 2025
Koniec wakacji poprawił wyniki hoteli
MyTravel rozpoczyna sprzedaż biletów FlixBusa
LHG zmienia tożsamość jednej z marek i zapowiada rozwój w Polsce
DZT podsumowuje straty w turystyce przyjazdowej
Połączone siły na rzecz cyberbezpieczeństwa w lotnictwie
Ryanair akceptuje płatność kartą UATP
Najpopularniejsze wśród Polaków kierunki nieco tańsze niż przed tygodniem
Tajlandia: kolejne trzy miejsca ponownie dostępne dla turystów
LOT obsłuży połączenia samolotami belgijskiego przewoźnika
Czego boją się Polacy na urlopie?
Airbnb będzie musiał przekazywać dane dotyczące noclegów belgijskim organom podatkowym