Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Praca w biurze podróży Galeria Podróży Olkusz
- WYGODA szuka instruktorów narciarstwa
- REZYDENT - TUNEZJA 2025
- Specjalista ds. Turystyki
- Biuro podróży
- Sprzedam Biuro Podróży
- REZYDENT, PILOT - TURCJA
- PASJONAT TURYSTYKI POSZUKIWANY
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
Technologie zrewolucjonizują gastronomię?
Obecnie technologia działa przede wszystkim na dwa nasze zmysły - wzrok i słuch. A co jeśli z kolejną cyfrową rewolucją i sukcesem łączności 5G wejdziemy w przestrzeń internetu zmysłów? Smaki i zapachy będziemy mogli tworzyć poza kuchnią za pomocą cyfrowych narzędzi, ale nasze doświadczenia będą takie same jak w prawdziwym świecie.
Ekrany smartfonów i komputerów są dzisiaj bramą do wirtualnej rzeczywistość. Jednak wraz z pojawieniem się internetu zmysłów i technologii 5G nasze dotychczasowe postrzeganie "wirtualności" radykalnie się zmieni. Wyobraź sobie, że organizujesz dla znajomych kolację w stylu arabskim. W powietrzu unosi się zapach jagnięcego gulaszu, poprawiasz ustawienie porcelanowej zastawy, a przy stole zasiadają awatary twoich przyjaciół. Możesz sprawdzić świeżość wszystkich składników, eksperymentować z połączeniami smaków i tworzyć wymarzone dania. Jednak wszystko czego doświadczasz tego wieczoru dzieje się wyłącznie w świecie wirtualnym.
Internet zmysłów byłby krokiem milowym dla gastronomii i również wielką inspiracją dla szefów kuchni. Każdy z nas jest artystą, który szuka nowych połączeń i nowych smaków, a cyfrowe weryfikowanie kulinarnych pomysłów dałoby kucharzom więcej elastyczności i kreatywności. Z pewnością będzie to budzić wiele kontrowersji, zarówno w środowisku szefów kuchni, jak i samych konsumentów, jednak jako zawód nie możemy zostać w tyle za trwającą właśnie cyfrową rewolucją. - mówi Michał Godyń, szef kuchni w rezydencji ambasadora Szwecji.
Według ekspertów Ericssona taki scenariusz w erze internetu zmysłów będzie możliwy dzięki rozwiązaniom dostępnym już dzisiaj - sztucznej inteligencji, wirtualnej i rozszerzonej rzeczywistości czy superszybkiej łączności internetowej 5G. Rozwój tych narzędzi w ciągu najbliższych 10 lat stworzy podwaliny dla internetu zmysłów, który stanie się silnym konkurentem tradycyjnych doświadczeń konsumentów. Taka prognoza opiera się na oczekiwaniach 46 milionów osób intersujących się nowinkami technicznymi, których opinie przedstawia raport Ericsson Hot Consumer Trends 2030.
Nasze kubki smakowe są źródłem potężnych doświadczeń i wkrótce zostaną przetworzone cyfrowo. 44% ankietowanych w naszym badaniu oczekuje, że w przyszłości będą mogli "spróbować" swoich wspomnień. Będzie to możliwe dzięki doustnym urządzeniom, które cyfrowo odtworzą nasz ulubiony smak czy zapach z podróży do Indii sprzed wielu lat - mówi Marcin Sugak, ekspert firmy Ericsson.
Smak ma ogromny wpływ na to, w jaki sposób zapamiętujemy różne zdarzenia. Dzieciństwo to często wspomnienie już niedostępnych słodyczy czy domowych potraw. Dzięki internetowi zmysłów, będziemy mogli wzbogacić je o cyfrowy smak. Zdjęcia z wakacji pozwolą nie tylko zobaczyć przeszłość, ale również rozkoszować się smakiem i zapachem sprzed lat. Podobną rewolucję przeżyje telewizja, gdzie np. oglądając programy kulinarne będziemy mogli doświadczyć smaku potraw z ekranu.
Internet zmysłów przy wsparciu technologii 5G zrewolucjonizuje nie tylko naszą kuchnię, gastronomie, przemysł rozrywkowy, ale też może się przyczynić do dużo bardziej zrównoważonego podejścia do środowiska naturalnego, choćby przez redukcję marnotrawionej żywności. Wiele dotychczasowych czynności zostanie zmienionych na formę cyfrową, ograniczając tym samym nasz negatywny wpływ na środowisko. Jedną z korzyści internetu zmysłów dla zrównoważonego rozwoju może być stopniowe przechodzenie na konsumpcję doświadczeń cyfrowych zamiast produktów fizycznych. Jednak to tylko połowa sukcesu, potrzebna będzie jeszcze zmiana w sposobie wytwarzania dóbr fizycznych i kolejna rewolucja społeczna- podsumowuje Marcin Sugak z Ericssona.
Z raportem można zapoznać się pod adresem www.ericsson.com Informacje w nim zawarte opierają się na prowadzonych od ponad 24 lat globalnych badaniach Ericsson ConsumerLab. Głównym źródłem informacji są ankiety online przeprowadzone w październiku 2019 roku wśród zaawansowanych użytkowników Internetu w 15 miastach na świecie, takich jak: Bangkok, Delhi, Dżakarta, Johannesburg, Londyn, Mexico City, Moskwa, Nowy Jork, San Francisco, Sao Paulo, Szanghaj, Singapur, Sztokholm, Sydney oraz Tokio.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dział hotele, pensjonaty:
Opłata turystyczna to głupi pomysł, ale projekt jest w fazie
Wakacje nad Bałtykiem lepsze niż przed
HOTREC: Booking.com nie przestrzega ustawy o rynkach
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
Minister zdrowia o znoszeniu ograniczeń
Paszporty których krajów uznano za najsilniejsze?
Costa Firenze w pierwszym rejsie po Zatoce Arabskiej
Koniec systemu ViaTOLL. Przewoźnicy alarmują, że nowy system nie jest należycie przygotowany
Novaturas: więcej klientów, mniejsza rentowność
Będzie nowy pełnomocnik ds. budowy CPK
DZT: Nie całe Niemcy zostały dotknięte przez powódź, pozostałe regiony ciągle zapraszają turystów
Upadek biura podróży w Lubelskim
Wenecjanie protestowali przeciwko wycieczkowcom
Do jakich cukierni chodzą Polacy?
Ubezpieczyciele: nie zmieniliśmy zasad wystawiania gwarancji
ETC: Europejczycy chcą podróżować
Ministerstwo Edukacji i Nauki: unikać grupowych wyjść do zamkniętych przestrzeni
POT apeluje do turystów o nieodwoływanie wyjazdów
Lotnisko Ławica zmienia prezesów
Brytyjskie władze skracają czerwoną listę
Włoska turystyka w przyszłym roku powróci do poziomów sprzed pandemii?
Ludzie nie , dajcie sie oszukac, nie pracujcie jako piloci -rezydenci dla WEZYRA