Turecka kuchnia promowana na gali oskarowej
Podczas gali rozdania Oskarów, światowej sławy gwiazdy miały okazję spróbować specjałów kuchni tureckiej. Stało się to możliwe dzięki staraniom Tureckiego Stowarzyszenia Integracji Międzypokoleniowej (T-ONE).
Celem działalności stowarzyszenia jest popularyzacja kuchni tureckiej na całym świecie. Udało się ten cel osiągnąć włączając tureckie przysmaki do tegorocznego menu oskarowego.
Na gali w Los Angeles Oskary zostały rozdane już po raz 91., a kolację dla zaproszonych gości przygotował oficjalny szef kuchni ceremonii oskarowej Wolfgang Puck i jego firma cateringowa. Zespół ten serwuje oskarowe dania już 25 raz. W tym roku do współpracy z głównym szefem kuchni zaproszono tureckich mistrzów gotowania Yigita Mirzaoglu i Cihana Kipcaka z restauracji Spago Istanbul.
Jako danie główne podano
- Ali Nazik - potrawę pochodzącą z regionu Gaziantep przygotowaną z mięsa i bakłażana,
- Visneli Zeytinyagli Yaprak Sarmasi (liście winogron z nadzieniem z ryżu podane z wiśnią) - potrawę często goszczącą na stołach podczas uroczystości, inspirowaną 500-letnią kuchnią pałacu osmańskiego, popularne danie kuchni egejskiej Asma Yapra nda Servis Edilen Levrek" czyli okoń na liściach winogron,
- Yag Mantisi - tradycyjną potrawę z miasta Kayseri - czyli małe pierożki nadziewane mięsem podawane z jogurtem, sosem i przyprawami.
Na deser podano baklawę z Gaziantep, a także deseru mlecznego z dodatkiem mastyksu - Damla Sakizli Muhallebi, który został podany według osmańskiej receptury sprzed 10. wieków, z syropem z granatu i ciastem kadayif.
W ceremonii wręczenia Oscarów, organizowanej od 1929 roku przez Akademię Sztuki i Wiedzy Filmowej, bierze udział wielu światowej sławy artystów, reżyserów, producentów i aktorów, w tym wybitne postaci Hollywood, projektanci mody i cała branża filmowa. Wieczór Oscarów emitowany na żywo w 200 różnych krajach, każdego roku przyciąga przed ekrany miliony widzów. Stał się znaczącym wydarzeniem medialnym na całym świecie.
Pojawienie się tradycyjnych tureckich smaków na tak prestiżowej imprezie jest ważnym krokiem w umacnianiu marki tego kraju. Podkreśliła to także przewodnicząca Stowarzyszenia T- ONE Demet Sabanc Çetindo an.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dział biura turystyczne:
PAŻP i Ryanair będą współpracować
Nowy Dyrektor Sprzedaży i Marketingu EXIM
Opłata turystyczna to głupi pomysł, ale projekt jest w fazie
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
Koleje Dolnośląskie przywrócą następne połączenia
W przypadku lockdownu przedsiębiorcy będą mogli obsługiwać zaszczepionych?
Łódzka Organizacja Turystyczna członkiem Międzynarodowego Stowarzyszenia Konferencji i Kongresów
System inteligentnych granic zwiększy bezpieczeństwo w UE
Świetny wizerunek turystyczny Niemiec na świecie
Kontrole na granicach UE będą szybsze?
Heathrow ma pomysł na skrócenie czasu kontroli bezpieczeństwa
Ostatni dzwonek na zgłoszenia do Polska zobacz więcej - Weekend za pół ceny
Kontrowersyjny eksperyment British Airways
Fontanna di Trevi zostanie ogrodzona?
Początek roku pogłębił kryzys hotelarzy
Pracownicy McDonalds strajkują
Sfinks blisko kupna udziałów w jednej z sieci gastronomicznych
Stowarzyszenie Gmin Uzdrowiskowych RP apeluje o otwarcie uzdrowisk
Nekera promuje Arabię Saudyjską
Ruch turystyczny we Wrocławiu o połowę mniejszy niż przed rokiem
Ryanair wprowadza możliwość wcześniejszej odprawy