TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Widać ciężkie czasy dla branży gastronomicznej

Ostatnie wzrosty cen mediów i produktów oznaczają duże kłopoty dla lokali gastronomicznych. Zaś same lokale generują nie tylko wpływy do budżetu, ale także zapewniają miejsca pracy bezpośrednio i u dostawców żywności oraz wyposażenia.


Być może teraz początek czarnego scenariusza dla branży gastronomicznej można zaobserwować na przykładzie Dolnego Śląska, gdzie dzięki działalności blogu Wrocławskie Podróże Kulinarne odnotowane są zmiany i żywy obraz rynku wrocławskich lokali w ostatnich latach.

Jak podał WPK w sierpniu 2019 otarto 16 nowych lokali (łącznie 140 w okresie styczeń-sierpień 2019), a zamknięto 3 lokale. W sierpniu 2020 otwarło się 27 nowych lokali (łącznie 123 lokale w 2020 styczeń-sierpień), a zamknęły się 2. W sierpniu 2021 otwarto się 20 lokali (łącznie 91 lokali w 2021 styczeń-sierpień), a zamknięto 1. I wreszcie w sierpniu 2022 otwarto 13 lokali (łącznie 105 lokali w 2022 styczeń-sierpień), ale zamknięto 16 lokali. Szczegóły można znaleźć na stronie bloga wroclawskiejedzenie.pl

Piotr Gładczak napisał, że sierpień 2022 jest pierwszym miesiącem w 8 letniej historii zestawienia, gdy liczba zamknięć przekroczyła liczbę otwarć. Będziemy śledzić kolejne miesiące, bo choć statystyki blogu są lokalne, to jednak dają realny obraz sytuacji z dużego miasta w Polsce.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Worcław zamknięcia restauracji lokali otwarcia 2022 sierpień




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję