Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Salon Itaki szuka pracownika na 1/2 etatu
- specjalista ds. turystyki
- Specjalista ds. turystyki
- Wakacje.pl - Praca w nowym punkcie w Ustroniu!
- Pilot wycieczki Włochy 10.06 - 18.06.2025
- Doradca/ Specjalista/ Ekspert/ Kierownik
- Pilot na wycieczkę do Pragi
- Wakacje.pl Poznań Galeria Panorama-specjalista...
- Pilot wycieczek
- Sprzedam narciarski ośrodek noclegowy


Co się działo na Kulinarnym Festiwalu Kwiatów Jadalnych?
2022-07-21Już po raz siódmy odbył się Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.
r e k l a m a
W dniach 16 - 17 lipca Ogrody Hortulus w Dobrzycy gościły kilka tysięcy amatorów i profesjonalistów oryginalnej kuchni. W tym roku festiwal odbywał się pod hasłem "W Ogrodowej Rezydencji Jadalne Kwiaty podano do stołu", a na festiwalowych talerzach królowały szlachetne kwiaty takie jak: aksamitka, begonia, liliowce, nasturcje, róże i inne piękności.
Rezydencja Ogrodowa
Corocznie z okazji festiwalu powstaje nowy ogród. W tym roku został zaprojektowany i wybudowany dość osobliwy ogród - Rezydencja Ogrodowa. Zajmuje 600m2 powierzchni ogrodu i składa się z trzech ogrodowych przestrzeni. Pierwsza - Gabinet Aniołów, które chronią wejście do kolejnej przestrzeni którą jest sypialnia z monumentalnym, betonowym łożem, w którym zamiast to pościeli - rośnie kobierzec jadalnych kwiatów. Obok betonowego, secesyjnego łoża stoi również betonowa lampa i olbrzymie książki wykonane z tegoż samego materiału. Trzecia przestrzeń ogrodowa - wielki salon z długim 6-cio metrowym betonowym stołem posadowionym na 3 kolumnowych nogach. Stół został nakryty niczym do uczty. Na olbrzymich ceramicznych talerzach, w szklanych misach wypełnionych wodą jadalne kwiaty podano do stołu. W salonie ustawiono również olbrzymią konsolę z betonowymi świecznikami i wazami wypełnionymi kwiatami. Dopełnieniem rezydencji są kolumny, popiersia czy betonowa pufa. Całość uzupełnia oryginalna kamienna podłoga z dwoma dywanami z klinkieru. Ogrodowa Rezydencja "Wtopiona" została w ogród. Bukszpanowe ściany wydzielają przestrzeń ogrodu. Drzewa i rośliny w naturalny sposób wpraszają się do niej, a cała rezydencja tonie w kwiatach.
Festiwal Kwiatów Jadalnych - moc doznań kulinarnych
W tym roku na festiwalu gościły trzy kuchnie. Kuchnią festiwalową dowodził znakomity jak zawsze szef kuchni Mariusz Siwak. Przygotowywał dania degustacyjne dla odwiedzających Festiwal w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Wśród nich znalazła się wyśmienita zupa z liliowca, tartaletki z kwiatami jadalnymi w odsłonie słodkiej i słonej czy pyszne sałatki z kwiatów i warzyw. Można było spróbować dania, w których kwiaty jadalne połączono z makaronem lub ryżem, czy kaszą kuskus.
Kolejną kuchnią była kuchnia wegetariańska i wegańska bazująca na produktach marki The Vegetarian Butcher. Serwował ją szef kuchni Przemysław Kaczmarek. Niezwykle smakowały klopsiki z nagietkiem, aksamitką i warzywami z ogrodów Hortulus Spectabilis, a także sałatka crispy Chicken z sosem mango, kwiatami czosnku, begonią i miętą.
W tym roku obecna była również kuchnia bistro Duet z Pleszewa. Powodzeniem cieszyły się kwiaty cukinii i patisonów w tempurze, do której zużyto ponad 100 jaj i 200litrów kwiatów dyniowatych. Szef Krystian Klak serwował również bogracz z ogrodowymi warzywami i bukietem ogrodowych kwiatów jadalnych z ryżem i świeżą sałatą na ostro, placuszki z cukinii w kwiatowym sosie na słodko i ostro. Wykorzystano kwiaty begonii i aksamitki. Podawano również tajską zupę z kwiatami liliowca, a także sałatkę warzywno - kwiatową z prażoną posypką i serem feta. Hitem okazał się kwiatowy eliksir młodości - lemoniada z pysznogłówki i agastache, i kwiatami fuksji. To wszystko pochodziło z Ogrodów Hortulus Spectabilis, gdzie same tylko warzywniki mają 3ha powierzchni.
Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych to nie tylko kuchnia kwiatowa
Oprócz doznań kulinarnych goście mogli skorzystać z kuchni kosmetycznej i warsztatów florystycznych. O doznania estetyczne zadbała prof. UPP. dr hab. Agnieszka Krzymińska, instruktor florystyki, międzynarodowy sędzia florystyki, mistrz w zawodzie florysty. Pokazała florystyczne triki na królewskie stoły a także jak przygotować bukiet na kolację we dwoje. Poprowadziła również warsztaty florystyczne oraz konkurs: w sobotę odbywał się konkurs dla uczniów szkoły Cosinus, natomiast w niedzielę odbywał się otwarty konkurs florystyczny dla chętnych amatorów i pasjonatów florystyki. Dodatkową atrakcją były wycieczki po ogrodach festiwalowych z poprzednich edycji, które po latach prezentowały się również wspaniale.
Swoje pokazy na scenie miał również mistrz carvingu z Carving Art. Paweł Sztanderski, prezentował jak przygotować biżuterię na stół ogrodowej rezydencji i to tylko przy użyciu małego nożyka i dostępnych warzyw jak kalarepa, marchewka, które wcześniej zebrał z naszego warzywnika w Ogrodach Hortulus Spectabilis. Ponadto drużyna Carving Art. przez cały dzień prezentowała tajniki sztuki carvingu na swoim stoisku.
Odbyły się również pokazy kuchni kosmetycznej , które prowadziła Katarzyna Majewska - Kuchnia Kosmetyczna Makutu. Przez cały dzień odbywała się destylacja kwiatów lawendy, które zebrane zostały w Ogrodach Hortulus Spectabilis, a na scenie prowadzone były wykłady jak wykorzystać powstały destylat w kuchni i kosmetyce. Odbył się także pokaz jak wykonać w domowych warunkach kule do kąpieli, przygotowała go Patrycja
Koronka z Lawendowy Zawrót Głowy.
Jak co roku pieczę nad festiwalem sprawowała dr Małgorzata Kalemba - Drożdż, która zaserwowała porządna dawkę wiedzy. Podczas prelekcji można było dowiedzieć się podstawowego ABC konsumpcji kwiatów jadalnych. A także jak rozpoznać kwiaty trujące i jak unikać ich w kuchni. W nawiązaniu do tematyki festiwalu, odbyła się również prelekcja o tym jakie kwiaty jadano na królewskich stołach.
Nie zabrakło również ogrodników
O edukację w zakresie ogrodnictwa, uprawy kwiatów jadalnych i ziół zadbała firma nasienniczo-hodowlana W. Legutko. Przy stoisku firmy odbyły się warsztaty dla najmłodszych.
Swoje stoisko miała również Szkółka Roślin Ozdobnych Hortulus, która prowadziła sprzedaż wszystkich możliwych odmian kwiatów i ziół, które nadają się bezpośrednio do konsumpcji. Na stoisku było naprawdę kolorowo, a ogrodnicy udzielali porad z zakresu uprawy kwiatów jadalnych.
Tysiące kwiatów wykorzystano do plecenia wianków
Na uczestników festiwalu przez cały dzień czekały atrakcje i animacje. Jak co roku hitem okazało się możliwość nieodpłatnego wykonania wianków ze ściętych kwiatów w szkółce. Tegoroczną nowością okazały się kwiatowe obrazy. Można było ze świeżych płatków kwiatów wykleić suknie dam.
Nie zabrakło również stoisk z produktami ekologicznymi
Można było kupić różne smakołyki u naszych wystawców. Spiżarnie można było uzupełnić m.in.: na stoisku gospodarstwa Sedina (przetwory z róży), Zagon (ogórki kiszone i małosolne), Skarby Agatki (octy, przetwory), Wino Eko czy Browar Edi - produkujące produkty o kwiatowych smakach. Wśród firm kosmetycznych pojawiały się m.in.: Manufaktura Lawenda, Mydlarnia Inspiracja. Nie zabrakło również stoisk z Hortiterapii, na którym można było wykonać sól do kąpieli.
Podczas Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy, można było odpocząć na świeżym powietrzu w świetnej atmosferze. Impreza skupiła rodziny z dziećmi i turystów przebywających nad polskim morzem.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
WARS testuje płatności
Wrocław trafi do przewodnika
Gault & Millau wraca do
Majówką nad morzem rządzi
Mazowsze przyciągnęło więcej
Dział targi, konferencje, workshop:
Wybrano Ambasadorów Sportu i
POT ogłasza start kolejnej edycji konkursu na Najlepszy Produkt
Nowe wydarzenie dla branży
Dział atrakcje turystyczne:
POT ogłasza start kolejnej edycji konkursu na Najlepszy Produkt
Muzeum Auschwitz zmienia zasady
Rośnie liczba turystów w
Jeszcze można zgłaszać się do konkursu na Najlepsze Wsie
Europejskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców Turystycznych rozpoczyna
Dział biura turystyczne:
Wybrano Ambasadorów Sportu i
TFG: sprzedaż wycieczek w I kwartale
POT ogłasza start kolejnej edycji konkursu na Najlepszy Produkt
Starsze aktualności:
Polacy krócej wypoczywają w
1/3 Polaków nie pojedzie na wakacje w tym
Wakacyjne nieruchomości - ceny są
Nowe gwiazdki Michelin w
Większość Polaków wybiera All
Jak piloci Emirates ograniczają zużycie paliwa i emisję podczas operacji
FlixBus zwiększa liczbę
Nekera zaczyna sprzedaż lata
Konto na booking.com dobrym celem dla
Wydano już milion bonów turystycznych
Agenci turystyczni tracą udział w rynku?
Co najbardziej interesowało naszych czytelników w 2017 roku?
Ubezpieczenia przydatne dla turystów
Accor chwali swój program lojalnościowy
GlobalData o powrocie polskiej turystyki wyjazdowej do poziomu sprzed pandemii
Rainbow ma w głębokim poważaniu ostrzeżenia MSZ
Jak zmieniają się ceny wyjazdów do najpopularniejszych regionów turystycznych?
Wakacje.pl: Ile będą kosztować przyszłoroczne wakacje?
Dlaczego Polacy wybierają All Inclusive?
Odszkodowanie należy się także za opóźnienie lotu z międzylądowaniem poza UE?
Polska Rada Turystyki: wycieczki szkolne powinny być organizowane przez legalnych touroperatorów
Grecja wesprze firmy turystyczne na Rodos
Ruszyła Tarcza Finansowa dla dużych firm
Jak leczyć kaszel? Wybierz najlepsze syropy przeciwkaszlowe
Senat zajmie się bonem turystycznym na najbliższym posiedzeniu
Grecja ma nowego ministra turystyki
Znaleziono pasożyty w sałatkach z McDonald`s
Jak zmieniają się ceny wyjazdów na sezon zimowy?
IATA: rośnie popyt na loty, spadają wskaźniki wypełnienia miejsc