Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Praca w biurze podróży Galeria Podróży Olkusz
- WYGODA szuka instruktorów narciarstwa
- REZYDENT - TUNEZJA 2025
- Specjalista ds. Turystyki
- Biuro podróży
- Sprzedam Biuro Podróży
- REZYDENT, PILOT - TURCJA
- PASJONAT TURYSTYKI POSZUKIWANY
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
Co się działo na Kulinarnym Festiwalu Kwiatów Jadalnych?
Już po raz siódmy odbył się Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.
W dniach 16 - 17 lipca Ogrody Hortulus w Dobrzycy gościły kilka tysięcy amatorów i profesjonalistów oryginalnej kuchni. W tym roku festiwal odbywał się pod hasłem "W Ogrodowej Rezydencji Jadalne Kwiaty podano do stołu", a na festiwalowych talerzach królowały szlachetne kwiaty takie jak: aksamitka, begonia, liliowce, nasturcje, róże i inne piękności.
Rezydencja Ogrodowa
Corocznie z okazji festiwalu powstaje nowy ogród. W tym roku został zaprojektowany i wybudowany dość osobliwy ogród - Rezydencja Ogrodowa. Zajmuje 600m2 powierzchni ogrodu i składa się z trzech ogrodowych przestrzeni. Pierwsza - Gabinet Aniołów, które chronią wejście do kolejnej przestrzeni którą jest sypialnia z monumentalnym, betonowym łożem, w którym zamiast to pościeli - rośnie kobierzec jadalnych kwiatów. Obok betonowego, secesyjnego łoża stoi również betonowa lampa i olbrzymie książki wykonane z tegoż samego materiału. Trzecia przestrzeń ogrodowa - wielki salon z długim 6-cio metrowym betonowym stołem posadowionym na 3 kolumnowych nogach. Stół został nakryty niczym do uczty. Na olbrzymich ceramicznych talerzach, w szklanych misach wypełnionych wodą jadalne kwiaty podano do stołu. W salonie ustawiono również olbrzymią konsolę z betonowymi świecznikami i wazami wypełnionymi kwiatami. Dopełnieniem rezydencji są kolumny, popiersia czy betonowa pufa. Całość uzupełnia oryginalna kamienna podłoga z dwoma dywanami z klinkieru. Ogrodowa Rezydencja "Wtopiona" została w ogród. Bukszpanowe ściany wydzielają przestrzeń ogrodu. Drzewa i rośliny w naturalny sposób wpraszają się do niej, a cała rezydencja tonie w kwiatach.
Festiwal Kwiatów Jadalnych - moc doznań kulinarnych
W tym roku na festiwalu gościły trzy kuchnie. Kuchnią festiwalową dowodził znakomity jak zawsze szef kuchni Mariusz Siwak. Przygotowywał dania degustacyjne dla odwiedzających Festiwal w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Wśród nich znalazła się wyśmienita zupa z liliowca, tartaletki z kwiatami jadalnymi w odsłonie słodkiej i słonej czy pyszne sałatki z kwiatów i warzyw. Można było spróbować dania, w których kwiaty jadalne połączono z makaronem lub ryżem, czy kaszą kuskus.
Kolejną kuchnią była kuchnia wegetariańska i wegańska bazująca na produktach marki The Vegetarian Butcher. Serwował ją szef kuchni Przemysław Kaczmarek. Niezwykle smakowały klopsiki z nagietkiem, aksamitką i warzywami z ogrodów Hortulus Spectabilis, a także sałatka crispy Chicken z sosem mango, kwiatami czosnku, begonią i miętą.
W tym roku obecna była również kuchnia bistro Duet z Pleszewa. Powodzeniem cieszyły się kwiaty cukinii i patisonów w tempurze, do której zużyto ponad 100 jaj i 200litrów kwiatów dyniowatych. Szef Krystian Klak serwował również bogracz z ogrodowymi warzywami i bukietem ogrodowych kwiatów jadalnych z ryżem i świeżą sałatą na ostro, placuszki z cukinii w kwiatowym sosie na słodko i ostro. Wykorzystano kwiaty begonii i aksamitki. Podawano również tajską zupę z kwiatami liliowca, a także sałatkę warzywno - kwiatową z prażoną posypką i serem feta. Hitem okazał się kwiatowy eliksir młodości - lemoniada z pysznogłówki i agastache, i kwiatami fuksji. To wszystko pochodziło z Ogrodów Hortulus Spectabilis, gdzie same tylko warzywniki mają 3ha powierzchni.
Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych to nie tylko kuchnia kwiatowa
Oprócz doznań kulinarnych goście mogli skorzystać z kuchni kosmetycznej i warsztatów florystycznych. O doznania estetyczne zadbała prof. UPP. dr hab. Agnieszka Krzymińska, instruktor florystyki, międzynarodowy sędzia florystyki, mistrz w zawodzie florysty. Pokazała florystyczne triki na królewskie stoły a także jak przygotować bukiet na kolację we dwoje. Poprowadziła również warsztaty florystyczne oraz konkurs: w sobotę odbywał się konkurs dla uczniów szkoły Cosinus, natomiast w niedzielę odbywał się otwarty konkurs florystyczny dla chętnych amatorów i pasjonatów florystyki. Dodatkową atrakcją były wycieczki po ogrodach festiwalowych z poprzednich edycji, które po latach prezentowały się również wspaniale.
Swoje pokazy na scenie miał również mistrz carvingu z Carving Art. Paweł Sztanderski, prezentował jak przygotować biżuterię na stół ogrodowej rezydencji i to tylko przy użyciu małego nożyka i dostępnych warzyw jak kalarepa, marchewka, które wcześniej zebrał z naszego warzywnika w Ogrodach Hortulus Spectabilis. Ponadto drużyna Carving Art. przez cały dzień prezentowała tajniki sztuki carvingu na swoim stoisku.
Odbyły się również pokazy kuchni kosmetycznej , które prowadziła Katarzyna Majewska - Kuchnia Kosmetyczna Makutu. Przez cały dzień odbywała się destylacja kwiatów lawendy, które zebrane zostały w Ogrodach Hortulus Spectabilis, a na scenie prowadzone były wykłady jak wykorzystać powstały destylat w kuchni i kosmetyce. Odbył się także pokaz jak wykonać w domowych warunkach kule do kąpieli, przygotowała go Patrycja
Koronka z Lawendowy Zawrót Głowy.
Jak co roku pieczę nad festiwalem sprawowała dr Małgorzata Kalemba - Drożdż, która zaserwowała porządna dawkę wiedzy. Podczas prelekcji można było dowiedzieć się podstawowego ABC konsumpcji kwiatów jadalnych. A także jak rozpoznać kwiaty trujące i jak unikać ich w kuchni. W nawiązaniu do tematyki festiwalu, odbyła się również prelekcja o tym jakie kwiaty jadano na królewskich stołach.
Nie zabrakło również ogrodników
O edukację w zakresie ogrodnictwa, uprawy kwiatów jadalnych i ziół zadbała firma nasienniczo-hodowlana W. Legutko. Przy stoisku firmy odbyły się warsztaty dla najmłodszych.
Swoje stoisko miała również Szkółka Roślin Ozdobnych Hortulus, która prowadziła sprzedaż wszystkich możliwych odmian kwiatów i ziół, które nadają się bezpośrednio do konsumpcji. Na stoisku było naprawdę kolorowo, a ogrodnicy udzielali porad z zakresu uprawy kwiatów jadalnych.
Tysiące kwiatów wykorzystano do plecenia wianków
Na uczestników festiwalu przez cały dzień czekały atrakcje i animacje. Jak co roku hitem okazało się możliwość nieodpłatnego wykonania wianków ze ściętych kwiatów w szkółce. Tegoroczną nowością okazały się kwiatowe obrazy. Można było ze świeżych płatków kwiatów wykleić suknie dam.
Nie zabrakło również stoisk z produktami ekologicznymi
Można było kupić różne smakołyki u naszych wystawców. Spiżarnie można było uzupełnić m.in.: na stoisku gospodarstwa Sedina (przetwory z róży), Zagon (ogórki kiszone i małosolne), Skarby Agatki (octy, przetwory), Wino Eko czy Browar Edi - produkujące produkty o kwiatowych smakach. Wśród firm kosmetycznych pojawiały się m.in.: Manufaktura Lawenda, Mydlarnia Inspiracja. Nie zabrakło również stoisk z Hortiterapii, na którym można było wykonać sól do kąpieli.
Podczas Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy, można było odpocząć na świeżym powietrzu w świetnej atmosferze. Impreza skupiła rodziny z dziećmi i turystów przebywających nad polskim morzem.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Długie weekendy listopadowe również
Sierpień będzie lepszy od
Dział targi, konferencje, workshop:
Polska zyskuje w
Nowe Trendy w Turystyce już za
Dział biura turystyczne:
Nowy Dyrektor Sprzedaży i Marketingu EXIM
Opłata turystyczna to głupi pomysł, ale projekt jest w fazie
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
Wydano już milion bonów turystycznych
Agenci turystyczni tracą udział w rynku?
Co najbardziej interesowało naszych czytelników w 2017 roku?
Odszkodowanie należy się także za opóźnienie lotu z międzylądowaniem poza UE?
Jak zmieniają się ceny wyjazdów na sezon zimowy?
GlobalData o powrocie polskiej turystyki wyjazdowej do poziomu sprzed pandemii
Rainbow ma w głębokim poważaniu ostrzeżenia MSZ
Jak zmieniają się ceny wyjazdów do najpopularniejszych regionów turystycznych?
Wakacje.pl: Ile będą kosztować przyszłoroczne wakacje?
Dlaczego Polacy wybierają All Inclusive?
Znaleziono pasożyty w sałatkach z McDonald`s
Ruszyła Tarcza Finansowa dla dużych firm
Jak leczyć kaszel? Wybierz najlepsze syropy przeciwkaszlowe
Senat zajmie się bonem turystycznym na najbliższym posiedzeniu
Grecja ma nowego ministra turystyki
Polska Rada Turystyki: wycieczki szkolne powinny być organizowane przez legalnych touroperatorów
Grecja wesprze firmy turystyczne na Rodos
Wojna uderzyła rykoszetem w turystykę przyjazdową i biznesową