Ogłoszenia
Ogłoszenia
- TRAVELAND A.T.w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- Wakacje.pl Warszawa-Żoliborz zatrudni Specjalistę
- Denar - Travel zatrudni sprzedawcę usług...
- Młodszy Specjalista ds. Turystyki / Specjalista...
- Konsultant ds. SPRZEDAŻY PRODUKTU TURYSTYCZNEGO
- biuro multiagencyjne w centrum handlowym we...
- Rezydent Turystyczny - TUNEZJA
- Specjalista ds Turystyki
- Główny rezydent biura podróży/ Head Rep
- Pilot wycieczek - Polska i Europa
Nauczyciele przedmiotów gastronomicznych szkolili się w Ogrodach Hortulus
9 października Ogrody Hortulus w Dobrzycy odwiedziła grupa nauczycieli przedmiotów gastronomicznych. Wizyta obyła się w ramach seminarium Dziedzictwo kulinarne Pomorza Zachodniego wraz z nowymi trendami w kuchni i cukiernictwie.
Uczestnicy seminarium ruszyli na wycieczkę szlakiem Ogrodowej Filozofii Smaku zwiedzając m.in.: ogrody kwiatów jadalnych, ogrody warzywne oraz ziołowe. W czasie wizyty odbyły się również warsztaty kulinarne. Podstawowymi składnikami dań przygotowanych podczas warsztatów były warzywa, zioła i kwiaty z ekologicznej uprawy Ogrodów Hortulus.
Warsztaty odbył się pod hasłem Dynia w różnych odsłonach. Piżmowa, hokkaido, longue de nice, sweet dupling czy penelopa, to tylko nieliczne z odmian dyń jakie rosną w Ogrodach Hortulus. W sumie zobaczyć tu można blisko 25 różnych odmian dyń. Ich właściwości oraz kulinarne zastosowanie zaprezentował uczestnikom seminarium Szef Kuchni Paweł Romankiewicz. W menu pojawiła się m.in.: rozgrzewająca zupa dyniowa z kawałkami ryby, placuszki dyniowe oraz tatar z łososia z dynią.
Pogram Ogrodowa Filozofia Smaku realizowany jest od 2016 r., a zapoczątkowany został przez Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Program związany jest edukacją w zakresie ekologicznej uprawy roślin oraz ich kulinarnego wykorzystania. W ramach tej idei powstają m.in. ogrody poświęcone kwiatom jadalnym, ponad 2 ha warzywniki i ogrody ziołowe, tablice edukacyjne.
Zarówno ogrody poświęcone kwiatom jadalnym, jak i warzywniki prowadzone są w sposób ekologiczny. Zobaczyć tu można m.in.: kolekcje blisko 30 odmian lawend czy kolekcję ponad 20 odmian mięt w tym czekoladową i truskawkową. W warzywnikach Hortulusa wśród wielu popularnych i standardowych warzyw, znajduje się również szeroka kolekcja zapomnianych gatunków (rzepa, brukiew, topinambur) oraz nowych odmian warzyw np. żółte i bordowe marchewki, kolorowa kukurydza, wielokolorowe pomidory. Całość dopełniają tablice edukacyjne zawierające wskazówki uprawowe oraz właściwości danych rośliny. W warzywnikach prowadzone są prelekcje. Program dostosowywany jest do potrzeb oraz wieku uczestników warsztatów.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
MSiT chce 10 strategii dla
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Dział targi, konferencje, workshop:
Polska zyskuje w
Nowe Trendy w Turystyce już za
Starsze aktualności:
Stary Rynek i ratusz w Poznaniu znów
Niemcy stawiają na turystykę kulturalną i zrównoważone
Polki wydają więcej na
Jest porozumienie w sprawie jednolitej, europejskiej przestrzeni
Okiem ubezpieczyciela - gdzie podróżowali
Piotr Borys odpowiedzialny za turystykę w
64% Polaków planuje zwiększyć budżet na
GITD podsumowuje akcję Bezpieczny autokar-ferie
Wstępne porozumienie w sprawie rozporządzeń dot. danych pasażerów linii
Parlament Europejski przyjął nowe przepisy dotyczące wynajmu
Niemcy dopłacają do polskich turystów?
Polacy będą mogli jechać na Maltę
DZT: Wierzymy, że polscy turyści szybko do nas wrócą
Raportowanie ESG - start w 2024
Strona Itaki najpopularniejsza wśród polskich biur podróży
Europejska turystyka odbudowuje się zbyt wolno?
Przedsiębiorcy boją się kolejnego lockdownu
WTTC: Turystyka chroni miliony ludzi przed ubóstwem
Tajlandia wznowi program Test and Go
Lotniska regionalne wnioskują o dopuszczenie do grona beneficjenta w perspektywie finansowej 2021-27
Jakie efekty przyniosła Akademia SKKP online?
Więcej pasażerów korzysta z PKP Intercity
Nowa firma na rynku turystycznym
Itaka otwiera spółkę na Węgrzech
Polski Rainbow Tours wkracza na Litwę
Do sprzedania - dwie domeny biura podróży (studenckie i wycieczki szkolne)