Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds.sprzedaży turystyki Aktywnej -...
- PRODUCT MANAGER
- STARSZY SPECJALISTA DS. TURYSTYKI - DZIAŁ...
- Specjalista ds. turystyki Wakacje.pl Poznań
- Rezydent Hotelowy Grecja
- Specjalista ds. Szkoleń i Rozwoju
- zatrudnię specjalistę, konsultanta ds. turystyki
- zatrudnimy od zaraz w biurze w Krakowie
- BIURO PODRÓŻY ZATRUDNI KSIĘGOWĄ / SAMODZIELNĄ...
- Pilot Malta - 4-8.04.2025

Nauczyciele przedmiotów gastronomicznych szkolili się w Ogrodach Hortulus
2020-10-229 października Ogrody Hortulus w Dobrzycy odwiedziła grupa nauczycieli przedmiotów gastronomicznych. Wizyta obyła się w ramach seminarium Dziedzictwo kulinarne Pomorza Zachodniego wraz z nowymi trendami w kuchni i cukiernictwie.
r e k l a m a
Uczestnicy seminarium ruszyli na wycieczkę szlakiem Ogrodowej Filozofii Smaku zwiedzając m.in.: ogrody kwiatów jadalnych, ogrody warzywne oraz ziołowe. W czasie wizyty odbyły się również warsztaty kulinarne. Podstawowymi składnikami dań przygotowanych podczas warsztatów były warzywa, zioła i kwiaty z ekologicznej uprawy Ogrodów Hortulus.
Warsztaty odbył się pod hasłem Dynia w różnych odsłonach. Piżmowa, hokkaido, longue de nice, sweet dupling czy penelopa, to tylko nieliczne z odmian dyń jakie rosną w Ogrodach Hortulus. W sumie zobaczyć tu można blisko 25 różnych odmian dyń. Ich właściwości oraz kulinarne zastosowanie zaprezentował uczestnikom seminarium Szef Kuchni Paweł Romankiewicz. W menu pojawiła się m.in.: rozgrzewająca zupa dyniowa z kawałkami ryby, placuszki dyniowe oraz tatar z łososia z dynią.
Pogram Ogrodowa Filozofia Smaku realizowany jest od 2016 r., a zapoczątkowany został przez Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Program związany jest edukacją w zakresie ekologicznej uprawy roślin oraz ich kulinarnego wykorzystania. W ramach tej idei powstają m.in. ogrody poświęcone kwiatom jadalnym, ponad 2 ha warzywniki i ogrody ziołowe, tablice edukacyjne.
Zarówno ogrody poświęcone kwiatom jadalnym, jak i warzywniki prowadzone są w sposób ekologiczny. Zobaczyć tu można m.in.: kolekcje blisko 30 odmian lawend czy kolekcję ponad 20 odmian mięt w tym czekoladową i truskawkową. W warzywnikach Hortulusa wśród wielu popularnych i standardowych warzyw, znajduje się również szeroka kolekcja zapomnianych gatunków (rzepa, brukiew, topinambur) oraz nowych odmian warzyw np. żółte i bordowe marchewki, kolorowa kukurydza, wielokolorowe pomidory. Całość dopełniają tablice edukacyjne zawierające wskazówki uprawowe oraz właściwości danych rośliny. W warzywnikach prowadzone są prelekcje. Program dostosowywany jest do potrzeb oraz wieku uczestników warsztatów.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Polacy chcą wyjechać na dłuższe wakacje w
Nie wszystko idzie ku
Gastronomia się będzie zmieniać - pomogą drony i
Dział targi, konferencje, workshop:
65 lat współpracy turystycznej z
Druga edycja Responsible Incentive Travel
ECTAA dyskutowała o wyzwaniach w zakresie ochrony
Narodowy Program Wsparcia dla Przemysłu Spotkań
Starsze aktualności:
3/4 Europejczyków planuje wakacyjne
Ecco Travel oferuje specjalne
Strajk na lotnisku może wykluczyć odpowiedzialność za opóźniony
Nowe hotele z logiem B&B już
Accor rozbudowuje lifestylową
Majowe obłożenie zapowiada się
Nowy międzynarodowy touroperator wchodzi do
Ceny wyjazdów na sierpień lekko w
Koniunktura sprzyja hotelom, ale inwestycji wciąż jest
Niemcy dopłacają do polskich turystów?
Polacy będą mogli jechać na Maltę
DZT: Wierzymy, że polscy turyści szybko do nas wrócą
Raportowanie ESG - start w 2024
Strona Itaki najpopularniejsza wśród polskich biur podróży
Europejska turystyka odbudowuje się zbyt wolno?
Przedsiębiorcy boją się kolejnego lockdownu
WTTC: Turystyka chroni miliony ludzi przed ubóstwem
Tajlandia wznowi program Test and Go
Lotniska regionalne wnioskują o dopuszczenie do grona beneficjenta w perspektywie finansowej 2021-27
Jakie efekty przyniosła Akademia SKKP online?
Więcej pasażerów korzysta z PKP Intercity
Nowa firma na rynku turystycznym
Itaka otwiera spółkę na Węgrzech
Polski Rainbow Tours wkracza na Litwę
Do sprzedania - dwie domeny biura podróży (studenckie i wycieczki szkolne)