Ogłoszenia
Ogłoszenia
- TRAVELAND A.T.w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- Wakacje.pl Warszawa-Żoliborz zatrudni Specjalistę
- Denar - Travel zatrudni sprzedawcę usług...
- Młodszy Specjalista ds. Turystyki / Specjalista...
- Konsultant ds. SPRZEDAŻY PRODUKTU TURYSTYCZNEGO
- biuro multiagencyjne w centrum handlowym we...
- Rezydent Turystyczny - TUNEZJA
- Specjalista ds Turystyki
- Główny rezydent biura podróży/ Head Rep
- Pilot wycieczek - Polska i Europa
Wicepremier zapowiada otwarcie ogródków restauracyjnych
Wicepremier i minister rozwoju, Jadwiga Emilewicz, potwierdziła wcześniejsze nieoficjalne doniesienia medialne, dotyczące terminu otwarcia gastronomii.
I tak, od 18 maja restauracje będą mogły przyjmować gości w ogródkach. Żeby móc to uczynić będą musiały zapewnić obsługę kelnerską. Stoliki będą musiały być oddalone od siebie o 2 metry. Wicepremier Emilewicz dodała, że jeśli chodzi o restauracje działające w pomieszczeniach, to są opracowywane protokoły, które pozwolą na zachowania bezpiecznej odległości.
To kolejny krok na drodze do przywracania normalności. Mimo to, daleko temu, do tak wyczekiwanej przez przedsiębiorców mapy drogowej znoszenia ograniczeń, która pozwoliłaby w sensowny sposób zaplanować i przygotować się do wznowienia działalności. Restauracje, które mają ogródki zaczną ponownie przyjmować gości, pozostałym przyjdzie w dalszym ciągu oferować posiłki na wynos, bądź liczyć na dobrą wolę i pomoc władz miast, które mogą (choć nie muszą) zezwolić na tymczasowe ustawianie ogródków na chodnikach, aby w ten sposób umożliwić przywrócenie działania części lokali gastronomicznych, które ogródków nie posiadają.
Ze słów wicepremier wynikało,że, o ile nie nastąpi nagły wzrost zakażonych koronawirusem, wraz z otwarciem ogródków restauracyjnych, można się także spodziewać otwarcia zakładów fryzjerskich i luzowania limitów ilości pasażerów w komunikacji miejskiej. Co do komunikacji miejskiej, decyzja ma zapaść na początku tygodnia.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Restauracje będą mogły otworzyć ogródki
[2020-05-11 09:35 93.179.229.*]
Jaki jest powód nieuruchamiania gastronomii zamkniętej - stołówki pracownicze, hotele czy pensjonaty tylko dla gości. Przecież te osoby i tak się z sobą stykają. tu jest jakieś drugie dno. odpowiedz »
Dział gastronomia:
MSiT chce 10 strategii dla
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Dział hotele, pensjonaty:
MSiT chce 10 strategii dla
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
Starsze aktualności:
Polki wydają więcej na
Jest porozumienie w sprawie jednolitej, europejskiej przestrzeni
Okiem ubezpieczyciela - gdzie podróżowali
Piotr Borys odpowiedzialny za turystykę w
64% Polaków planuje zwiększyć budżet na
GITD podsumowuje akcję Bezpieczny autokar-ferie
Wstępne porozumienie w sprawie rozporządzeń dot. danych pasażerów linii
Parlament Europejski przyjął nowe przepisy dotyczące wynajmu
eSky chwali się tanimi pakietami na
Kto dołączył do Polskich Marek
Zmniejszone limity dla hoteli i restauracji
Jadwiga Emilewicz przyznała ok. 6 mln nagród pracownikom ministerstwa
Średnie ceny wyjazdów turystycznych niższe niż przed rokiem
Finnair zmienia strukturę taryf biletów
W maju zadebiutuje nowy przewoźnik
UOKiK przyjrzy się działaniu aplikacji do zamawiania jedzenia
Zimowe wyjazdy na Wyspy Kanaryjskie znacznie tańsze niż przed tygodniem
Przewoźnicy zaczynają przywracać zawieszone połączenia kolejowe
Lotnisko Chopina: Zamów posiłek z dostawą
Wicepremier Gowin daje nadzieję na otwarcie hoteli
Wenecja walczy z jedzeniem na wynos
Travelist.pl ruszył z nową kampanią reklamową