Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Młodszy Specjalista ds. Turystyki / Specjalista...
- Konsultant ds. SPRZEDAŻY PRODUKTU TURYSTYCZNEGO
- biuro multiagencyjne w centrum handlowym we...
- Rezydent Turystyczny - TUNEZJA
- Specjalista ds Turystyki
- Główny rezydent biura podróży/ Head Rep
- Pilot wycieczek - Polska i Europa
- Specjalista ds. rezerwacji rejsów - Gdańsk
- Specjalista ds. podróży służbowych (praca zdalna)
- Specjalista ds Sprzedaży Usług Turystycznych
IGHP prosi o doprecyzowanie rozporządzenia o wprowadzeniu stanu zagrożenia epidemicznego
Z uwagi na pojawiające się wątpliwości hotelarzy, oraz sprzeczne decyzje lokalnych stacji Sanepid z zakresie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2020 roku w sprawie wprowadzenia na terenie RP stanu zagrożenia epidemicznego, odnośnie do gastronomii hotelowej, Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego zwróciła się o jednoznaczną interpretację przepisów w nim zawartych, oraz jednolite wytyczne dla stacji sanitarno-epidemiologicznych.
Brak zakazu świadczenia usług hotelarskich, których częścią składową są usługi podawania posiłków i napojów gościom, odczytaliśmy jako świadomy krok ze strony Ministerstwa Zdrowia. Wraz z kolejnymi ograniczeniami swobody przemieszczania się, hotele stają się przymusowym miejscem pobytu, nielicznej, ale jednak grupy gości. Jednocześnie są obiektami spełniającymi wysokie standardy higieny - można przeczytać w treści dokumentu.
IGHP prosi ministerstwo o doprecyzowanie przepisów dotyczących działalności hotelowej gastronomii. Pozostawienie dostępnej gastronomii w hotelach miało, jak rozumiemy skłonić gości hotelowych do nieopuszczania obiektów (np. w celu dokonania zakupów spożywczych i przygotowania ich samodzielnie w pokojach, w większości bez odpowiedniego wyposażenia), a tym samym ograniczenia dodatkowych kontaktów międzyludzkich. Zgodnie z rekomendacjami Izby i zaleceniami GIS, hotele mają świadczyć usługi gastronomii z zachowaniem najwyższych środków ostrożności, m.in. zamknięcia gastronomii dla gości z zewnątrz. - pisze IGHP.
Izba podkreśla, że gotowość świadczenia usług gastronomicznych, przy obecnej bardzo niskiej frekwencji w hotelach, jest dla przedsiębiorców dużym wysiłkiem organizacyjnym, a nie celem biznesowym, ponieważ wiąże się wyłącznie z dodatkowymi kosztami.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
MSiT chce 10 strategii dla
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Dział hotele, pensjonaty:
MSiT chce 10 strategii dla
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
Starsze aktualności:
Polki wydają więcej na
Jest porozumienie w sprawie jednolitej, europejskiej przestrzeni
Okiem ubezpieczyciela - gdzie podróżowali
Piotr Borys odpowiedzialny za turystykę w
64% Polaków planuje zwiększyć budżet na
GITD podsumowuje akcję Bezpieczny autokar-ferie
Wstępne porozumienie w sprawie rozporządzeń dot. danych pasażerów linii
Parlament Europejski przyjął nowe przepisy dotyczące wynajmu
eSky chwali się tanimi pakietami na
Kto dołączył do Polskich Marek
Zapraszamy na Nowe Trendy w Turystyce 2024
Egipt zawiesi wizy dla turystów
Czy w Rosji będzie można bezpiecznie latać?
USA: Oficjalny zakaz podróży do Korei Północnej
Ewakuacja na lotnisku we Frankfurcie
Hortulus przyłączy się do kształcenia kadr dla gastronomii
Kolejne trzęsienie ziemi na indonezyjskiej wyspie
PLL LOT rozpoczynają współpracę z izraelskim przewoźnikiem
Itaka rozpoczęła sprzedaż oferty na Lato 2025
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024 rok
Poznaliśmy laureatów konkursu Na Wsi Najlepiej - 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej
Kraków gospodarzem kongresu ICCA
10 nowych obiektów na liście Pomników Historii
Rada Legislacyjna krytykuje projekt ustawy o imprezach turystycznych