
Mniej problemów z nieuczciwymi pracodawcami
2022-09-08Najgorzej w handlu i na stacjach benzynowych. Po dwóch latach pandemicznego kryzysu, wydaje się, że w tym roku pracownicy mają mniej poważnych problemów z pracodawcą.
r e k l a m a
Od czerwca do końca sierpnia do stowarzyszenia STOP Nieuczciwym Pracodawcom dotarło blisko 200 skarg i wiadomości - mowa o informacjach przesyłanych drogą mailową, listownie oraz poprzez media społecznościowe. Miniony sezon był więc zdecydowanie spokojniejszy niż ubiegłoroczny, gdy ze względu na trwającą pandemię i czas akcji szczepień, nasza skrzynka zasypywana była wiadomościami. W tym roku dominowały sprawy sektora handlowego i gastronomicznego. Pojawiały się także pojedyncze wiadomości dotyczące zaległości finansowych, zrywanych umów czy problemów wynikających z relacji pracownik-pracodawca i pracownik-klient.
Handel w wakacje generuje najwięcej skarg pracowników
Stowarzyszenie STOP Nieuczciwym Pracodawcom minione wakacje ocenia więc spokojnie. Nie brakowało jednak tematów wynikających typowo z sezonu letniego. Pracownicy handlu byli grupą zawodową, która pisała do nas najczęściej. Podobnie jak rok temu zdarzały się skargi na konieczność pracy ponad ustalone godziny. Taka sytuacja miała miejsce najczęściej w kurortach nadmorskich. W niektórych dyskontach pracownice zostawały w pracy do 4 rano, a następnego dnia stawiały się znowu do pracy na godzinę 14:00. Handel cierpi na poważne braki kadrowe, których nie są w stanie wypełnić ani osoby z Ukrainy ani kasy samoobsługowe. Pracownicy skarżyli także na to, że są źle traktowani przez klientów, muszą pracować w niedzielę czy na to, że przerzuca się ich "ze sklepu do sklepu" nawet jeżeli są one oddalone od siebie kilkanaście kilometrów - mówi Małgorzata Marczulewska.
Pojawiało się sporo skarg od pracowników stacji benzynowych. Tutaj zauważamy nowy trend. Stacje dywersyfikują swoje działanie, a jednocześnie nie przystosowują się do tych zmian kadrowo. Efekt jest taki, że na stacji pracują jednocześnie dwie osoby i muszą zająć się porządkiem na stacji, obsługą tankującym, robieniem zapiekanek i hot-dogów oraz wydawaniem paczek i przesyłek pocztowych. Skargi dotyczą zarówno tego "multitaskingu" jak i tego, że dochodzi z tego tytułu do awantur i pretensji klientów mówi Małgorzata Marczulewska.
Wiadomości dotyczące braku umów czy braku wypłat dla pracowników sezonowych były incydentalne i zazwyczaj po interwencji stowarzyszenia szybko udawało się załatwić problem.
Stowarzyszenie zwraca uwagę na jeszcze dwie tendencje, które można potraktować jako tematy, które mogą martwić. Mieliśmy sporo zgłoszeń od osób z Ukrainy. Wcześniej to były zgłoszenia incydentalne. Tutaj problemem było np. podpisywanie umów z pracownikami sezonowymi. Zdarzały się także przypadki zaniżania wynagrodzeń poniżej stawkę płacy minimalnej czy niski standard zakwaterowania podczas pracy sezonowej. Pracodawcy często wykorzystują niewiedzę osób z Ukrainy, które są uchodźcami wojennymi. Takie osoby chcą podjąć pracę i podczas jej rozpoczęcia nie zwracają uwagi na to, czy ktoś podpisuje z nimi umowę. Jedna z sytuacji z tego sezonu dotyczyła tego, że pracownica sklepu pracowała codziennie od 10 do 22, gdy zaczęła dopytywać dlaczego pracuje codziennie usłyszała, że "tak jest w umowie", a żadna umowa nie była podpisana mówi Prezes Małgorzata Marczulewska.
W sierpniu do stowarzyszenia docierały także wiadomości od pracowników sektora turystycznego i gastronomicznego znad Odry.
Kryzys ekologiczny mocno odbił się na firmach nadodrzańskich. Zostały one często z dnia na dzień zmuszone do przerwania pracy. Otrzymywaliśmy informacje o tym, że umowy zawierane np. do końca września były wypowiadane już w połowie sierpnia. Dotyczyło to głównie firm turystycznych oraz sektora gastronomicznego. Takich skarg było kilka dodaje Małgorzata Marczulewska.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Turystyka budzi się nad
Mazowsze przyciągnęło więcej
Gastronomia: wzrost cen ograniczony przez dużą
Komisja Europejska chce wesprzeć
Dział hotele, pensjonaty:
Jeszcze można zgłaszać się do konkursu na Najlepsze Wsie
Europejskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców Turystycznych rozpoczyna
Polski mazurek w top10 dań
Starsze aktualności:
Sun & Snow rozszerza działania
Ile Polacy chcą wydać na
Rusza trzecia edycja konkursu Teraz Polska
Jak polskie obiekty szykują się do
McDonald`s przegrał przed Sądem
Czego boją się Polacy na
Jakich wakacji szukano w
Dofinansowania wycieczek dla szkół za 70 mln
Polskie miasto pierwsze w rankingu
Japonia wprowadza podatek wyjazdowy
Ryanair sprzedaje bilety na zimę 2019/20
Amerykańska sieć gastronomiczna znika z polskiego rynku
Niemiecka turystyka - w stronę zrównoważenia
Rada UE rozszerza listę krajów, w odniesieniu do których powinno się znosić ograniczenia podróży
Ryanair zwraca się do KE o przyjrzenie się pracy kontrolerów ruchu lotniczego
Rosjanie nie pojadą tam, dokąd chcą
Rzym: nowy sposób na walkę z mafią taksówkową
Sindbad wznawia kolejne połączenia
Województwo Kujawsko-Pomorskie nagradza przyczyniających się do wzrostu atrakcyjności turystycznej
Lepsza sprzedaż wyjazdów, a co z cenami?
Thomas Cook otwiera kolejne hotele
W Parlamencie Europejskim rozmawiano o otwarciu granic
Gdzie jechać na narty za granicę?
Cztery nowe połączenia w siatce Wizz Air z Polski
Sieć a&o chwali się wynikami i planami na przyszłość