Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Praca w biurze podróży Galeria Podróży Olkusz
- WYGODA szuka instruktorów narciarstwa
- REZYDENT - TUNEZJA 2025
- Specjalista ds. Turystyki
- Biuro podróży
- Sprzedam Biuro Podróży
- REZYDENT, PILOT - TURCJA
- PASJONAT TURYSTYKI POSZUKIWANY
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
Barmani zmierzyli się w World Class Competition
#MyCocktail jako następca #FoodPorn, mniej alkoholu i ekologia to najważniejsze trendy koktajlowe na 2019 rok - relacjonuje finał World Class Competition w Berlinie reprezentant Polski, Marcin Kruk. W jubileuszowej, 10. edycji konkursu statuetkę zdobył Australijczyk.
Ponad 10 tysięcy barmanów z pięciu kontynentów marzyło o tym tytule. 56 najlepszych otrzymało szansę, by po niego sięgnąć podczas globalnego finału w Berlinie, mierząc się w pięciu konkurencjach.
Czwartym w historii reprezentantem Polski w finale World Class był Marcin Kruk z warszawskiego baru Kita Koguta. W konkurencjach światowego finału barmani stworzyli koktajle wypełniające zasady "sustainability" (Better Drinking), inspirowane krajem swojego pochodzenia (Flavours of a Nation), "signature serve" - czyli autorskie kompozycje na ginie (Search of Signature) oraz aperitif i digestif (Before & After).
Ścisły finał z konkurencją "Cocktail Clash" bazował na remiksologii, czyli tworzeniu nowych wersji koktajlowych klasyków i był prawdziwym zderzeniem kultur. Zmierzyli się w nim reprezentanci Wielkiej Brytanii, Turcji, Stanów Zjednoczonych i Australii. Ostatecznie tytuł Barmana Roku World Class 2018 trafił do Orlando Marzo z Melbourne.
Od zaawansowanej miksologii, przez barmańskie rzemiosło, po osobowość, lokalne smaki i korzenie kultury koktajlowej w tym roku, konkurs przez cały czas się zmienia. Za to niezmiennie uczestnikom towarzyszą wielkie, pozytywne emocje, szansa poznania niesamowitych ludzi, w tym branżowych guru i solidna porcja adrenaliny. Co najważniejsze, każdy przywozi do kraju wiedzę o najnowszych koktajlowych trendach i zupełnie nowe spojrzenie na swoją pracę - komentuje Marcin Kruk.
Polscy barmani rywalizują w konkursie od 2015 roku. Do tej pory w międzynarodowym finale nasz kraj reprezentowali: Marcin Kruk (zwycięzca World Class Poland 2018), Janusz Lemiesz (2017), Paweł Rodaszyński (2016) i Mateusz Szuchnik (2015).
Szereg szkoleń i prezentacji towarzyszących World Class oraz międzynarodowy Bar Convent Berlin dostarczyły uczestnikom wiedzy o koktajlowych trendach. Trzy najważniejsze z nich to:
- Low and No - do kart wkraczać będą koktajle o obniżonej zawartości alkoholu i bezalkoholowe "mocktaile". Pozwolą one cieszyć się smakiem barmańskich klasyków, a jednocześnie kontrolować ilość spożywanego alkoholu.
- #MyCocktail - w ślad za kulinarnymi influencerami na scenę wkroczy nowa grupa "drinkstagrammerów", inspirujących kompozycjami wizualnymi i smakowymi koktajli.
- Sustainability - wyraźny trend tego roku, polegający na ograniczaniu zużycia plastiku i papieru, w 2019 osiągnie zupełnie nowy poziom. Na wykorzystywanie eko-składników oraz czerpanie z nich w 100% zwracać uwagę będą nie tylko barmani, ale także goście.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
Na ferie zimowe tylko na czterech kółkach
Zawrócono lot z Grecji do Polski
Amerykańska agencja bada awaryjne lądowanie LOT-u w Nowym Jorku
Polskie miasto pierwsze w rankingu
Japonia wprowadza podatek wyjazdowy
Ryanair sprzedaje bilety na zimę 2019/20
Emirates testuje nowe udogodnienie dla pasażerów
Turystyczny Fundusz Pomocowy aktywowany
Rada UE rozszerza listę krajów, w odniesieniu do których powinno się znosić ograniczenia podróży
Ryanair zwraca się do KE o przyjrzenie się pracy kontrolerów ruchu lotniczego
Rosjanie nie pojadą tam, dokąd chcą
UNWTO ogłasza konkurs dla startupów działających w turystyce wiejskiej
Włochy i Hiszpania zniosą obowiązek noszenia maseczek w otwartych przestrzeniach
Mniej problemów z nieuczciwymi pracodawcami
Lepsza sprzedaż wyjazdów, a co z cenami?
Thomas Cook otwiera kolejne hotele
W Parlamencie Europejskim rozmawiano o otwarciu granic