
Powstało zrzeszenie pracodawców z branży gastronomicznej i hotelarskiej
2017-09-28Zmiana w branży HoReCa. Powstała nowa organizacja zrzeszająca pracodawców z branży gastronomicznej i hotelarskiej.
r e k l a m a
Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu, organizacja powołana do reprezentowania i działania na rzecz polskiej branży gastronomicznej, zmieniła nazwę oraz formę prawną. Odtąd będzie działała jako Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu (ZP HoReCa).
Do tej pory organizacja funkcjonowała w ramach Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Nowa forma prawna daje większe możliwości prowadzenia działań na rzecz branży gastronomicznej. Grupuje on już ponad 1600 lokali gastronomicznych z całego kraju.
Wraz z przyjęciem formy związku pracodawców zmieniła się struktura władz. Pracami ZP HoReCa kieruje zarząd z Marcinem Zawadzkim na czele jako prezesem. W skład tego organu wchodzą także Iwona Sarachman (AmRest) i Rafał Macias (Costa Coffee Polska). Funkcję nadzorczą i doradczą pełni rada związku, do której należą: Sylwester Cacek (Sfinks Polska) jako przewodniczący, Tomasz Kruk (Costa Coffee Polska), Łukasz Mrowiński (Hamda Trade), Tomasz Plebaniak (Dominium), Adam Ringer (Green Coffee), Marcin Snopkowski (Lodziarnie Firmowe) oraz Jacek Trybuchowski (AmRest).
Zmiana formy prawnej to przede wszystkim zmiana organizacyjna. Nadal przyświecają nam te same cele i zadania. Do nowego związku przynależą też te same firmy. Wyodrębnienie się ze struktur SITSpoż to dla nas po prostu kolejny etap rozwoju organizacji. Po pierwszym roku działalności jesteśmy w stanie z satysfakcją stwierdzić, że udało nam się przekonać do siebie sporą część rynku gastronomicznego i zaprezentować decydentom jako wiarygodny partner do rozmów - mówi Marcin Zawadzki, prezes ZP HoReCa.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Mazowsze przyciągnęło więcej
Gastronomia: wzrost cen ograniczony przez dużą
Komisja Europejska chce wesprzeć
Dział hotele, pensjonaty:
Unia wspiera turystykę dobrymi
GUS: liczba turystów w Polsce
Mazowsze przyciągnęło więcej
Starsze aktualności:
Grecja próbuje odzyskać marmury z
Duży touroperator
Światowe Forum Ekonomiczne o rozwoju sektora
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem
Hotel Gołębiewski nie ruszy w
Turystyka dużo lepiej oceniana przez
Czy lato w Grecji będzie
Polacy jadą chętnie na kolejny długi
Niewielkie spadki cen
Kto skorzysta z Programu Wsparcia
Liczba przyjazdów do Turcji ciągle
Linie lotnicze Air France testują nowy system rozrywki pokładowej
Branża rozwija się lepiej niż się wydaje?
Zawalił się dach rzymskiego kościoła
PIG: Dramatyczna sytuacja w gastronomii
Linie Emirates będą promować saudyjską turystykę
Przedsiębiorcy turystyczni mogą ubiegać się o dodatkowe wsparcie
IGHP i Fundacja Harmony Hotels zacieśniają współpracę
Wigilie firmowe cennym źródłem zarobku dla restauratorów
I półrocze 2017 r. okresem dynamicznego rozwoju marki Focus Hotels?
LOT dyscyplinarnie zwalnia strajkujących
Itaka zaczyna pukać do pierwszej dziesiątki największych organizatorów w Europie?
Hotel Stay Inn pod skrzydłami fundacji Polskie Hotele Niezależne
Ostrzeżenie MSZ dotyczące kolejnego kraju w Afryce
KLM przygotował nowy gadżet dla pasażerów
Dojazd do Dubrownika będzie łatwiejszy
Niemiecki paszport otwiera najwięcej granic
Coffeedesk pozyskał 2,7 mln zł z II rundy crowdfundingu