TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Spotkanie w sprawie opłat na OZZ i abonamentu dla hotelarzy

W ubiegłym tygodniu z inicjatywy Polskiego Holdingu Hotelowego odbyło się spotkanie branży hotelarskiej, w którym uczestniczyli przedstawiciele PHH, IGHP, Harmony Polish Hotels, Rady Przemysłu Spotkań i Wydarzeń. Celem spotkania była rozmowa dotycząca regulacji opłat na rzecz organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi (OZZ) i abonamentowych (RTV) w obiektach świadczących usługi hotelarskie w czasie pandemii COVID-19.


Podczas spotkania, wszyscy uczestnicy wymienili się doświadczeniami i pokazali solidarną postawę, wypracowując rozwiązanie dające możliwość zawarcia porozumień z OZZ w zakresie wysokości opłat, których warunki są uzależnione od indywidualnej sytuacji danego właściciela obiektu.

Kolejnym, kluczowym tematem poruszanym na spotkaniu była wymagalność opłat abonamentowych (RTV) w okresie pandemii. Branża postanowiła podjąć rozmowy z Ministerstwem Rozwoju, Pracy i Technologii, w zakresie możliwości umorzenia należności z tego tytułu, zwłaszcza wobec sektora hotelarskiego, który został szczególnie dotknięty kryzysem.

W rozmowach wzięli udział Piotr Jabłonka (PHH), Malwina Bandos-Przybysz (PHH), Ireneusz Węgłowski (IGHP), Elżbieta Lendo (Harmony Polish Hotels), Łukasz Adamowicz (Rada Przemysłu Spotkań i Wydarzeń), Sylwia Wiewiórka-Zyga (radca prawny), Piotr Kwiatkowski (IGHP).




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
hotel abonament organizacje zbiorowego zarządzania polski holding hotelowy izba gospodarcza hotelarstwa polskiego




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję