
Hackathon przeciw marnowaniu jedzenia w hotelach
2017-12-06W dniach 17-19 listopada w hotelu Mercure Wrocław Centrum odbył się pierwszy w Polsce hackathon podejmujący problem marnotrawienia żywności w hotelach.
r e k l a m a
Specjaliści IT, eksperci ds. odpadów żywności, aktywiści społeczni oraz eksperci gastronomii próbowali odpowiedzieć na cztery podstawowe pytania: Jak technologia może pomóc hotelom zmniejszyć skalę zjawiska marnowania jedzenia? Jak możemy wspierać system kompostowania odpadów organicznych w gospodarstwach domowych? Jak możemy pomóc polskim bankom żywności zapobiegać marnowaniu coraz większej ilości żywności i jak efektywnie przekazywać ją potrzebującym? Jak aplikacje mobilne mogą przyczynić się do zmniejszenia problemu marnotrawienia jedzenia w domach?
Od ponad roku hotele Grupy Orbis i AccorHotels w Europie Wschodniej prowadzą kompleksowy program walki z marnotrawstwem żywności nie tylko dlatego, że marnowanie pożywienia jest niemoralne ze społecznego punktu widzenia ale także dlatego, że w grę wchodzi również marża w segmencie F&B. Naszym celem jest zmniejszenie ilości odpadów żywnościowych w hotelach o 30% do 2020 roku ale też tworzenie innowacyjnych narzędzi i programów ułatwiających jego realizację we współpracy z partnerami i lokalnymi społecznościami. Jesteśmy otwarci na takie inicjatywy jak wrocławski Food Waste Hackathon. - tłumaczy Iwona Janosiewicz, dyrektor hotelu Mercure Wrocław Centrum
Serię trwających trzy dni wydarzeń, rozpoczęła prelekcja na temat zjawiska marnowania żywności w Polsce i na świecie, podczas której przybliżona została również idea samego hackathonu, który polega na pracy w małych grupach, w określonym przedziale czasowym, z użyciem dostępnych technologii w celu rozwiązania problemów takich jak na przykład marnowanie jedzenia.
W kolejnych dniach uczestnicy brali udział w burzy mózgów poświęconej znalezieniu rozwiązań dla postawionych przed nimi problemów. Mieli też okazję skonsultować się z ekspertami w dziedzinie budowania aplikacji, dynamiki grupy, zarządzania pomysłami czy z prawnymi aspektami "food waste and biowest". Z ich pomocą, pracujący nad projektami poszukiwali kreatywnych rozwiązań dla postawionych problemów.
Centralną częścią wydarzenia była prezentacja pomysłów przed czteroosobowym jury w składzie: Katarzyna Błachowicz (Abrys), Jacek Banel (Solvena), Ewelina Jabłońska - Gryżenia (AmRest) oraz Iwona Janosiewicz - dyrektor hotelu Mercure Wrocław Centrum. Uczestnicy przygotowali cztery aplikacje. Zwycięski projekt dotyczył prowadzenia domowego kompostownika przy współpracy z gminami. Grupa przygotowała interaktywną stronę internetową, której zadaniem jest przybliżanie zasad kompostowania w możliwie najbardziej przystępnej formie. Dzięki wsparciu firmy Solvena inicjatywa ma szansę wkrótce zostać wdrożona poprzez wprowadzenie autorskiego oprogramowania w obszarze gospodarki odpadami przez gminę.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Turystyka budzi się nad
Mazowsze przyciągnęło więcej
Gastronomia: wzrost cen ograniczony przez dużą
Dział hotele, pensjonaty:
Jeszcze można zgłaszać się do konkursu na Najlepsze Wsie
Europejskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców Turystycznych rozpoczyna
Polski mazurek w top10 dań
Starsze aktualności:
Sun & Snow rozszerza działania
Ile Polacy chcą wydać na
Rusza trzecia edycja konkursu Teraz Polska
Jak polskie obiekty szykują się do
McDonald`s przegrał przed Sądem
Czego boją się Polacy na
Jakich wakacji szukano w
Dofinansowania wycieczek dla szkół za 70 mln
Dolny Śląsk promuje się nad morzem
Best Western przejmuje sieć hoteli w Szwecji
Do 300 osób odejdzie z PLL LOT
Zmiana sposobu raportowania odbiła się na wynikach Enter Air
Co chorwaccy kwaterodawcy sądzą o polskich turystach?
W Krakowie odbędzie się kongres turystyki religijnej
Jak będzie rozwijał się rynek hotelowy w Polsce?
EuCO - polecam - profesjonaliści
Co Polacy robią w czasie wolnym i ile mają na to pieniędzy?
Coraz mniej wypadków lotniczych
Nekera zamknęła sezon narciarski
ESky.pl: wzrosło zainteresowanie lotami na Zanzibar
Ceny uczestnictwa w New Trends in Tourism obniżone o 95 proc.
Gdzie Polacy pojadą na majówkę w Polsce?
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po kryzysie
Wizz Air zapowiada 3 nowe trasy z Polski
Aleksander Baron szefem kuchni w nowo powstającej restauracji
Sekretarze stanu krajów Grupy Wyszehradzkiej rozmawiali o nowym podejściu do turystyki
Trzęsienie ziemi w Chinach - są ofiary śmiertelne