Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Praca w InstaTravel.pl
- Pracownik biura podróży
- Specjalista ds. Produktu Turystycznego
- Pilot do Wrocławia 26-27.05.2025
- Specjalista ds. turystyki
- REZYDENT - ostatnie wakaty w Sun & Fun...
- Pilotaż 28.04-2.05 Ryga, Tallinn, Helsinki,...
- Praca w biurze franczyzowym TUI
- Specjalista ds. Turystyki - Wakacyjny Świat
- Specjalista ds. turystyki w biurze agencyjnym -...


Hackathon przeciw marnowaniu jedzenia w hotelach
W dniach 17-19 listopada w hotelu Mercure Wrocław Centrum odbył się pierwszy w Polsce hackathon podejmujący problem marnotrawienia żywności w hotelach.
Specjaliści IT, eksperci ds. odpadów żywności, aktywiści społeczni oraz eksperci gastronomii próbowali odpowiedzieć na cztery podstawowe pytania: Jak technologia może pomóc hotelom zmniejszyć skalę zjawiska marnowania jedzenia? Jak możemy wspierać system kompostowania odpadów organicznych w gospodarstwach domowych? Jak możemy pomóc polskim bankom żywności zapobiegać marnowaniu coraz większej ilości żywności i jak efektywnie przekazywać ją potrzebującym? Jak aplikacje mobilne mogą przyczynić się do zmniejszenia problemu marnotrawienia jedzenia w domach?
Od ponad roku hotele Grupy Orbis i AccorHotels w Europie Wschodniej prowadzą kompleksowy program walki z marnotrawstwem żywności nie tylko dlatego, że marnowanie pożywienia jest niemoralne ze społecznego punktu widzenia ale także dlatego, że w grę wchodzi również marża w segmencie F&B. Naszym celem jest zmniejszenie ilości odpadów żywnościowych w hotelach o 30% do 2020 roku ale też tworzenie innowacyjnych narzędzi i programów ułatwiających jego realizację we współpracy z partnerami i lokalnymi społecznościami. Jesteśmy otwarci na takie inicjatywy jak wrocławski Food Waste Hackathon. - tłumaczy Iwona Janosiewicz, dyrektor hotelu Mercure Wrocław Centrum
Serię trwających trzy dni wydarzeń, rozpoczęła prelekcja na temat zjawiska marnowania żywności w Polsce i na świecie, podczas której przybliżona została również idea samego hackathonu, który polega na pracy w małych grupach, w określonym przedziale czasowym, z użyciem dostępnych technologii w celu rozwiązania problemów takich jak na przykład marnowanie jedzenia.
W kolejnych dniach uczestnicy brali udział w burzy mózgów poświęconej znalezieniu rozwiązań dla postawionych przed nimi problemów. Mieli też okazję skonsultować się z ekspertami w dziedzinie budowania aplikacji, dynamiki grupy, zarządzania pomysłami czy z prawnymi aspektami "food waste and biowest". Z ich pomocą, pracujący nad projektami poszukiwali kreatywnych rozwiązań dla postawionych problemów.
Centralną częścią wydarzenia była prezentacja pomysłów przed czteroosobowym jury w składzie: Katarzyna Błachowicz (Abrys), Jacek Banel (Solvena), Ewelina Jabłońska - Gryżenia (AmRest) oraz Iwona Janosiewicz - dyrektor hotelu Mercure Wrocław Centrum. Uczestnicy przygotowali cztery aplikacje. Zwycięski projekt dotyczył prowadzenia domowego kompostownika przy współpracy z gminami. Grupa przygotowała interaktywną stronę internetową, której zadaniem jest przybliżanie zasad kompostowania w możliwie najbardziej przystępnej formie. Dzięki wsparciu firmy Solvena inicjatywa ma szansę wkrótce zostać wdrożona poprzez wprowadzenie autorskiego oprogramowania w obszarze gospodarki odpadami przez gminę.
Komentarze
Tagi:
Dział hotele, pensjonaty:
W USA doceniają ofertę kulinarną
Starsze aktualności:
Jak można wykorzystać sztuczną inteligencję w
ECTAA wybrała preferowany kierunek podróży na 2025
eSky reklamuje się, że taniej niż u
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Majówka rozpoczęta - czy sprawdzą się
Promocja Polski podczas 75-lecia słynnych ogrodów
50 lecie marki ważnej dla światowego
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Enoturystyka rozwija się w
Dolny Śląsk promuje się nad morzem
Best Western przejmuje sieć hoteli w Szwecji
Do 300 osób odejdzie z PLL LOT
Zmiana sposobu raportowania odbiła się na wynikach Enter Air
ESky.pl: wzrosło zainteresowanie lotami na Zanzibar
Ceny uczestnictwa w New Trends in Tourism obniżone o 95 proc.
EuCO - polecam - profesjonaliści
Co Polacy robią w czasie wolnym i ile mają na to pieniędzy?
Coraz mniej wypadków lotniczych
Aleksander Baron szefem kuchni w nowo powstającej restauracji
Sekretarze stanu krajów Grupy Wyszehradzkiej rozmawiali o nowym podejściu do turystyki
Trzęsienie ziemi w Chinach - są ofiary śmiertelne
Turystyka w Krakowie zasługuje na lepsze traktowanie
Gdzie Polacy pojadą na majówkę w Polsce?
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po kryzysie
Wizz Air zapowiada 3 nowe trasy z Polski
Co chorwaccy kwaterodawcy sądzą o polskich turystach?
W Krakowie odbędzie się kongres turystyki religijnej
Jak będzie rozwijał się rynek hotelowy w Polsce?