Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Ministerstwo Finansów ostrzega przed wydawaniem paragonów kelnerskich
Ministerstwo Finansów bierze pod lupę usługi gastronomiczne. Ostrzega pracowników lokali przed konsekwencjami wydawania tzw. rachunków kelnerskich zamiast paragonów fiskalnych.
Z racji okresu wakacyjnego i wzmożonego ruchu w restauracjach czy barach, Ministerstwo Finansów apeluje o uczciwość kelnerów. Kelner obsługujący klienta powinien zarejestrować na kasie fiskalnej dokonaną sprzedaż, wydrukować paragon fiskalny oraz wydać go klientowi. Wydanie paragonu jest obowiązkiem kelnera i nie jest uzależnione od prośby klienta. Brak rejestracji transakcji za pomocą kasy fiskalnej oznacza zazwyczaj, że usługa została wykonana w tzw. szarej strefie - a więc podatki nie trafiły do budżetu. Wydanie rachunku lub paragonu kelnerskiego zamiast paragonu fiskalnego świadczyć może o ukrywaniu prawdziwych obrotów przedsiębiorcy. Placówki gastronomiczne inne, niż stacjonarne mają obowiązek stosowania kas fiskalnych po przekroczeniu limitu obrotu wynoszącego 20 000 zł rocznie.
Niestety w ostatnich latach zauważono, iż szara strefa jest systematycznie "karmiona". Niektóre rachunki nie są w ogóle nabijane na kasę fiskalną, zamiast tego, kelner podaje paragon kelnerski. Rachunek kelnerski może mieć postać dokumentu wypisanego odręcznie, na bloczku oznaczonym np. jako "pokwitowanie wpłaty". Może to być również dokument, który jest zbliżony z wyglądu do paragonu fiskalnego. Nie jest to jednak paragon fiskalny, jeżeli nie pochodzi z wydruku z kasy fiskalnej.
Ministerstwo ostrzega, iż taka praktyka jest niezgodna z przepisami. Osobom, które dopuściły się takich działań grozi mandat karny za wykroczenia skarbowe w granicach od 200 zł do 4 000 zł. Odpowiedzialność ta może dotykać każdej osoby odpowiedzialnej za ewidencjonowanie transakcji, a więc zarówno właściciela restauracji, kierownika zmiany, jak i kelnera.
Resort zapowiada, iż branża gastronomiczna jest jedną o najwyższych stopni ryzyka działalności w szarej strefie i prawdopodobieństwo kontroli prawidłowości fiskalizacji obrotu w tej branży jest bardzo duże.
Ministerstwo Finansów jest przy tym świadome faktu, że nierzadko kelnerzy są zmuszani przez swoich pracodawców do zaniechania ewidencjonowania transakcji na kasach fiskalnych. Zdaniem ministerialnych urzędników, taka praktyka jest szczególnie bulwersująca, ponieważ jej negatywne skutki uderzają najbardziej właśnie w samych kelnerów. Po pierwsze, mandatem karnym będzie ukarany zazwyczaj właśnie kelner, który nie spełni obowiązku zaewidencjonowania transakcji na kasie fiskalnej i który zostanie przyłapany na tym procederze przez kontrolującego. Po drugie, ukrywanie przychodów poprzez omijanie ewidencjonowania na kasach fiskalnych, wypycha pracowników restauracji z legalnego rynku pracy. Jeżeli bowiem nieuczciwy właściciel restauracji ukrywa swoje przychody, to musi on również ukrywać swoje koszty - nie może w swoich księgach wykazywać kosztów np. pensji, czy składek ZUS kelnerów, ponieważ koszty te nie miałyby pokrycia w ujawnianych przychodach. Szybko okazałoby się, że restauracja jest trwale nierentowna, według ksiąg, a mimo to funkcjonuje w rzeczywistości. Nieuczciwy właściciel restauracji nie będzie zatem zatrudniał legalnie, tylko będzie oferował pracę "na czarno", bez umowy o pracę, bez opłacania składek ZUS.
Ministerstwo sporządziło także "10 przykazań" dla kelnerów, dotyczących wydawania paragonów fiskalnych.
- Zawsze pamiętaj o zarejestrowaniu sprzedaży na kasie fiskalnej dla udokumentowania transakcji. Bez znaczenia jest czy klient płaci kartą, czy gotówką.
- Po zaewidencjonowaniu sprzedaży na kasie wydrukuj paragon fiskalny i wydaj go klientowi.
- Nie czekaj aż klient poprosi cię o paragon. To ty masz obowiązek wydać go klientowi.
- Jeżeli klient płaci przy stoliku, zanieś mu paragon. Powinien go dostać zanim zapłaci. W przeciwnym wypadku może wyjść z lokalu zanim otrzyma paragon, a ty nie spełnisz swojego obowiązku.
- Pamiętaj, że rachunek kelnerski nie zastępuje paragonu! Możesz go wręczyć klientowi razem z paragonem, nigdy zamiast niego.
- Urząd skarbowy ma prawo skontrolować ewidencję sprzedaży na kasie fiskalnej.
- Jeśli nie wydajesz paragonów lub nie rejestrujesz sprzedaży na kasie fiskalnej możesz zostać ukarany mandatem. To ty otrzymasz mandat, nawet jeżeli to ktoś inny nie pozwala ci rejestrować sprzedaży na kasie.
- Nierejestrowanie transakcji na kasie fiskalnej to unikanie płacenia podatków!
- Płacisz za to ty: oszust podatkowy zazwyczaj zatrudnia na czarno lub na umowy śmieciowe. Płaci za to reszta społeczeństwa: z podatków budowane są drogi, utrzymywane są szpitale, szkoły, policja, itp., z których oszust korzysta, sam nic nie dokładając.
- Unikanie płacenia podatków to okradanie społeczeństwa. Nie bierz w tym udziału!
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
MF: uwaga na paragony kelnerskie
[2017-07-19 16:01 37.47.188.*]
Całe życie leczyłam się prywatnie, nigdy nie otrzymałam paragonu, nie wspomnę o poradach prawnych adwokatów. W tej strefie to dopiero złodziejstwo trwające całe lata. Pytam z kąd ta nagonka na gastronomię? Państwo w wielu sektorach gospodarczych zaspało odpowiedz »
MF: uwaga na paragony kelnerskie
[2017-07-19 21:10 178.37.43.*]
POS nie powinien dopuszczać transakcji, która nie zakończy się paragonem fiskalnym. Kelner sam nie zrobi lewej sprzedaży z kuchni, a z baru tylko wtedy, gdy w ogóle niczego nie nabije na kasę, więc i nie będzie miał systemowego rachunku wstępnego/kelnerskiego. To właściciel decyduje czy dopuszcza lewiznę czy nie. odpowiedz »
MF: uwaga na paragony kelnerskie
[2017-07-20 12:34 80.52.226.*]
jaki pan taki kram - sami złodzieje, to myslą, że inni podobni! odpowiedz »
Ministerstwo Finansów ostrzega przed wydawaniem paragonów kelnerskich
[2017-07-24 14:02 80.52.137.*]
Nawoływania do płacenia podatków na niewiele się zda jeśli PIS-owscy kolesie dają przykłady trwonienia kasy podatników i przydzielania sobie intratnych posadek, apanaży, premii .... odpowiedz »
MF: uwaga na paragony kelnerskie
[2017-07-26 18:54 89.228.75.*]
Witam. Mam pytanko. Czy idąc do restauracji i korzystając z bonu podarunkowego kelnerzy mają prawo mi nie dać paragonu? Dziś byłam zapłaciłam bonem podarunkowym i orzymałam paragon kelenerski - kelnerka powiedziałą że przy bonach sie nie daje paragonu bo to inny sposób rozliczenia jest. Czy to prawda? odpowiedz »
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział prawo i podatki:
Miasta upominają się o opłatę
Rada UE przyjęła mandat negocjacyjny w sprawie nowelizacji dyrektywy
Etykieta emisja lotniczych przyjęta przez Komisję
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Dla kogo 2022 rok będzie udany?
Co Polacy robią w czasie wolnym i ile mają na to pieniędzy?
Wizz Air zapowiada 3 nowe trasy z Polski
Co chorwaccy kwaterodawcy sądzą o polskich turystach?
W Krakowie odbędzie się kongres turystyki religijnej
Jak będzie rozwijał się rynek hotelowy w Polsce?
EuCO - polecam - profesjonaliści
Hackathon przeciw marnowaniu jedzenia w hotelach
Gdzie Polacy pojadą na majówkę w Polsce?
Do 300 osób odejdzie z PLL LOT
Zmiana sposobu raportowania odbiła się na wynikach Enter Air
ESky.pl: wzrosło zainteresowanie lotami na Zanzibar
Ceny uczestnictwa w New Trends in Tourism obniżone o 95 proc.
Dolny Śląsk promuje się nad morzem
Best Western przejmuje sieć hoteli w Szwecji
Coraz mniej wypadków lotniczych
Aleksander Baron szefem kuchni w nowo powstającej restauracji
Sekretarze stanu krajów Grupy Wyszehradzkiej rozmawiali o nowym podejściu do turystyki
Trzęsienie ziemi w Chinach - są ofiary śmiertelne