Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Praca w biurze podróży Galeria Podróży Olkusz
- WYGODA szuka instruktorów narciarstwa
- REZYDENT - TUNEZJA 2025
- Specjalista ds. Turystyki
- Biuro podróży
- Sprzedam Biuro Podróży
- REZYDENT, PILOT - TURCJA
- PASJONAT TURYSTYKI POSZUKIWANY
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
Dwie gwiazdki Michelin w Polsce
Gratulacje dla pierwszej restauracji w Polsce, która zdobyła dwie gwiazdki w legendarnym przewodniku Michelin, jak i wszystkich pozostałych wyróżnionych lokali. Obecnie z Polski w przewodniku możemy znaleźć łącznie 566 lokali gastronomicznych.
Tegoroczna polska edycja kulinarnego Przewodnika Michelin obfituje w wiele prestiżowych wyróżnień przyznanych rodzimym lokalom. Najważniejsze z nich to dwie Gwiazdki Michelin, które otrzymała krakowska restauracja Bottiglieria 1881. Dodatkowo na polskiej scenie kulinarnej pojawiły się dwa nowe miejsca wyróżnione jedną Gwiazdką Michelin - Muga w Poznaniu oraz NUTA w Warszawie.
Dziś swoją premierę miała najnowsza polska edycja kulinarnego Przewodnika Michelin, który zawiera selekcję najlepszych restauracji z Warszawy, Krakowa oraz debiutującego w tym roku Poznania. Zestawienie obejmuje 49 lokali, wśród których znalazły się między innymi: jedna restauracja z dwiema Gwiazdkami Michelin, dwie restauracje z jedną Gwiazdką Michelin oraz siedem restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand.
Inspektorzy Michelin oprócz wizyt w warszawskich i krakowskich lokalach z przyjemnością zagłębili się również w poznańską scenę kulinarną, na której znaleźli 11 restauracji wartych zarekomendowania. Stolicę w tym roku reprezentuje 19 wyjątkowych miejsc, zaś Kraków - 18. Dodatkowo selekcja obejmuje również jeden lokal z Kościeliska.
Bardzo się cieszymy, że możemy ogłosić pierwszą w Polsce restaurację z dwiema Gwiazdkami Michelin. Nieustająco śledzimy rozwój sceny kulinarnej w Krakowie i Warszawie, a w tym roku mamy przyjemność rozszerzyć nasz zasięg również o Poznań. Inspektorzy Michelin byli pod wrażeniem tętniącego życiem i szybko rozwijającego się rynku restauracyjnego w tym mieście, gdzie znaleźli wiele wyjątkowych lokali godnych polecenia powiedział Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin.
Bottiglieria 1881 w Krakowie to pierwsza polska restauracja z dwiema Gwiazdkami Michelin, która już w ubiegłych latach zbierała wiele pozytywnych ocen jako restauracja jednogwiazdkowa. Dla osób lubiących obserwować pracę mistrzów przygotowano stoliki przed otwartą kuchnią. Dojrzałe podejście jej szefa jest wyczuwalne w wyrafinowanych i oryginalnych daniach. Skromne opisy w menu, takie jak "Ryba z groszkiem" czy "Wieprzowina po wiejsku", stoją w kontrze do kunsztu i wielowarstwowego smaku każdego dania.
Debiutująca w zestawieniu poznańska restauracja Muga została od razu wyróżniona jedną Gwiazdką Michelin. Lokal, który swoją działalność rozpoczął w 2014 roku, mieści się na parterze eleganckiej kamienicy i wyróżnia się formalnym charakterem. Serwowane dania, takie jak przegrzebki z sałatą morską i komosą ryżową czy pieczona kaczka z burakiem i czarnym bzem charakteryzują się głębią, elegancją, finezją i równowagą smaków.
Doświadczony szef kuchni i restaurator Andrea Camastra, którego poprzedni lokal Senses został zamknięty w czasie pandemii, powrócił w świetnym stylu. Otwarty przez niego w Warszawie koncept kulinarny NUTA trafił do przewodnika, zdobywając od razu jedną Gwiazdkę Michelin. Smaki i konsystencje z całej Polski łączą się z włoskim dziedzictwem chefa i jego zamiłowaniem do kuchni azjatyckiej, tworząc oryginalne dania, takie jak troć bałtycka z oscypkiem czy leczo z homarem, kalmarami i ośmiornicą.
Fani wyróżnienia Bib Gourmand, które jest przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny, znajdą w przewodniku wiele miejsc odznaczonych tym symbolem:
- MOLÁM w Krakowie - tętniąca życiem tajska restauracja
- Fromażeria w Poznaniu - miejsce dla miłośników serów
- TU.REStAURANT w Poznaniu - efektownie wyglądający lokal z atrakcyjnym, nowoczesnym europejskim menu
- Koneser Grill w Warszawie znajdujący się w dawnej fabryce wódki i specjalizujący się w stekach
- Kieliszki na Próżnej w Warszawie łączą smaki serwowane na talerzu z bogatą kartą win
- Le Braci w Warszawie - kameralna włoska restauracja z kuszącym menu
- alewino w Warszawie specjalizujące się w tradycyjnych polskich smakach i oferujące szeroki wybór win
Pełna selekcja restauracji z Krakowa, Poznania i Warszawy, które znalazły się w Przewodniku Michelin na rok 2023, jest dostępna na stronie guide.michelin.com oraz w bezpłatnej aplikacji MICHELIN Guide App na systemy iOS i Android. Użytkownicy mogą tam wyszukiwać restauracje m.in. według ich lokalizacji czy rodzaju serwowanej kuchni.
Przewodnik Michelin Kraków, Poznań, Warszawa 2023 opisuje w sumie 49 restauracji, wśród których znalazły się:
- 1 restauracja z dwiema Gwiazdkami MICHELIN
- 2 restauracje z jedną Gwiazdką MICHELIN
- 7 restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand
- 39 lokali wyselekcjonowanych i rekomendowanych przez inspektorów Michelin
Wybór restauracji w Przewodniku Michelin uzupełnia zestawienie hoteli, które zostały uznane za najbardziej wyjątkowe miejsca do zorganizowania swojego pobytu w Polsce. Każdy z nich wyróżnia się ze względu na swój niespotykany styl i jakość obsługi, a użytkownicy mogą wybierać spośród różnych opcji na każdą kieszeń. Hotele można rezerwować bezpośrednio przez stronę internetową i aplikację Przewodnika MICHELIN. Wśród miejsc rekomendowanych w Polsce znalazły się Warszauer Hotel, H15 Boutique Hotel, Nobu Hotel Warsaw czy Galery69.
Lokale rekomendowane przez inspektorów Michelin:
- 62 Bar & Restaurant (Poznań),
- A nóż widelec (Poznań),
- Albertina (Kraków),
- Amarylis (Kraków),
- Artesse (Kraków),
- Bez Gwiazdek (Warszawa),
- Butchery & Wine (Warszawa),
- Concept 13 (Warszawa),
- Copernicus (Kraków),
- Delicja (Poznań),
- Dyletanci (Warszawa),
- elixir by Dom Wódki (Warszawa),
- Epoka (Warszawa),
- Europejski Grill (Warszawa),
- Farina (Kraków),
- Filipa 18 (Kraków),
- Fiorentina (Kraków),
- Giewont (Kościelisko),
- Hana Sushi (Kraków),
- Hub.praga (Warszawa),
- Karakter (Kraków),
- Kogel Mogel (Kraków),
- Kontakt (Warszawa),
- Muzealna (Warszawa),
- Nobu Warsaw (Warszawa),
- Nolita (Warszawa),
- NOOKS (Poznań),
- NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak (Kraków),
- Papavero (Poznań),
- Pod Nosem (Kraków),
- Pod Różą (Kraków),
- Rozbrat 20 (Warszawa),
- SPOT. (Poznań),
- Szara (Kraków),
- Szóstka (Warszawa),
- The Time (Poznań),
- ZaKładka (Kraków),
- Zazie (Kraków),
- Zen On (Poznań).
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dział aktualności dnia:
Nowy Dyrektor Sprzedaży i Marketingu EXIM
Opłata turystyczna to głupi pomysł, ale projekt jest w fazie
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
Na co zwracać uwagę przy ubezpieczaniu hotelu?
Sabre pomoże zoptymalizować siatkę połączeń WizzAir
Chorwacja: pożary lasów zagrożeniem dla turystów
Projekt ustawy o Polskim Bonie Turystycznym trafił do Sejmu
Polska Wschodnia - tanie pożyczki dla turystyki
POT rozpoczęła akwizycję na narodowe stoisko na ITB
IGHP: luty lepszy od stycznia, ale dalej niesatysfakcjonujący
500 plus dla turystyki: hit czy kit?
POT pozyskała środki unijne na promocję turystyki wiejskiej
Brytyjski Wizz Air rozpoczął działalność
AirHelp: Prognozy na nadchodzące lato zwiastują zakłócenia
Ryanair umożliwia bezkosztową zmianę terminu, Wizz Air usprawnia proces zwrotu
Kilkaset nowych pokoi w sieci hotelowej zarządzanej przez Mouzenidis Travel
FlixBus nawiązał współpracę z kolejnymi polskimi spółkami przewozowymi
Rekordowa liczba turystów w Dubaju
Wakacje.pl rozszerzają działalność
Wyższe ceny wyjazdów do wszystkich najpopularniejszych kierunków turystycznych
IATA: Najgorszy rok w historii lotnictwa