TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Hiszpańskie tapas obchodzą swoje święto 15 czerwca

"Tapas" jest jednym z najbardziej znanych słów hiszpańskich na arenie międzynarodowej. Choć niewielkie, te mini - dania stały się wystarczająco ważne aby mieć swój własny Światowy Dzień Tapas.


Z języka hiszpańskiego "tapa" oznacza przykrywka, wieczko. Geneza "tapas" wiąże się z tym ,że Andaluzyjczycy pijąc wino, szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami. Na początku miały za zadanie zaspokoić pierwszy głód przed obiadem albo pod wieczór, jednak jeśli zjesz ich wiecej, mogą bez problemu zastąpić obiad lub kolację.

Infografika "Jedz tapas jak miejscowy" stworzona przez Wakacje-Hiszpania.pl z okazji Światowego Dnia Tapas 2017 wyjaśnia tradycję tapas i obrazuje jak cieszyć się przekąskami jak rodowity Hiszpan.






Wyjście na tapas to zwyczaj mocno zakorzeniony w kulturze hiszpańskiej. To nie tylko niezwykle popularne doświadczenie kulinarne, ale przede wszystkim społeczne. Hiszpania ma największą liczbę barów w przeliczeniu na mieszkańca na świecie, 1 bar przypada na 175 mieszkańców. Większość z tych barów serwuje tapas, a ponad połowa z nich (58%) oferuje darmowe tapas z każdym napojem.

Ostatnie badania wykazały, że mieszkańcy Hiszpanii i turyści zajadają się tapas w zupełnie odmienny sposób. Przyjezdni do Hiszpani, tapas zamawiają przeważnie szklankę owocowej sangrii, Hiszpanie natomiast preferują dobrze schłodzone piwo (73%) lub kieliszek wina.

Najczęściej wybierane przez turystów tapas to hiszpański omlet (tortilla de patatas) i "paella" (ryż z dodatkiem warzyw i różnych rodzajów mięs lub owoców morza). Hiszpańska szynka Serrano i "patatas bravas" (smażone ziemniaki z pikantnym sosem) są popularne w równym stopniu tak wśród turystów jak mieszkańców. Do ulubionych tapas wśród Hiszpanów należą "croquetas" - gorące chrupiące krokiety z kremowym beszamelem i szynką, "calamares" - smażone pierścienie kalmarów i "ensaladilla rusa", czyli warzywna sałatka z majonezem. Klasykiem tapas w Kraju Basków, gdzie to Gilda-sardela, oliwa i ostra papryczka nabite na wykałaczkę.





Weekendy to szczytowy czas na jedzenie tapas (84,6%). Najchętniej wychodzi się na tapas w sobotę wieczorem z przyjaciółmi lub w niedzielę z rodziną.
Przeciętnie zamawia się 1-3 tapas, ale w weekendowe wieczory między 20.00 a 22.00 ich liczba wzrasta do ponad 5 tapas na osobę.

Trzy najważniejsze powody, dla których turyści wybierają Hiszpanię to: jedzenie, zachwycające bogactwo kulturowe oraz 8 tys. słonecznego wybrzeża. Chcąc jak najbardziej doświadczyć hiszpańskiej kultury ogromna część naszych klientów decyduje się na pobyt w apartamentach położonych w dzielnicach mniej centrycznych, gdzie do najbliższego rodzinnego baru wystarczy zejść na dół, obsługa posługuje się wyłącznie hiszpańskim a klienci to w większości miejscowi. Turyści chcą prawdziwych doświadczeń, prawdziwego jedzenia, wybierają miejsca tradycyjne, z duszą, te głośne i pełne. Nasi goście coraz częściej pytają o szlaki tapas czy kursy gotowania hiszpańskich potraw, to rozwijający się trend w hiszpańskiej turystyce doświadczeń. - komentuje Jannich Petersen, dyrektor operacyjny Wakacje-Hiszpania.pl (grupa Spain-Holiday.com)





Trendy w turystyce kulinarnej

Turystyka kulinarna rośnie. Ponad 50% turystów twierdzi, że gastronomia odgrywa zasadniczą rolę w podejmowaniu decyzji gdzie pojechać na wakacje. W zeszłym roku rekordowa liczba 10 milionów turystów kulinarnych odwiedziła Hiszpanię. Powodem popularności kuchni hiszpańskiej jest jakość wyrobów takich jak wino czy oliwa z oliwek oraz lokalnych produktów (świeże warzywa, szynka Iberyjska). Hiszpania posiada w sumie 28 D.O. (Denominación de Origen Protegida - Chroniona Nazwa Pochodzenia), uznając jakość i pochodzenie lokalnych produktów, takich jak cava, szynka Serrano i ser Manchego, jak również wina Rioja, Ribera del Duero i Sherry.

Aż 6 hiszpańskich restauracji znalazło się na liście 50 Najlepszych restauracji na świecie. Hiszpania ma również 9 restauracji z najwyższym wyróżnieniem 3 gwiazdek Michelin i łącznie 174 gwiazdkami Michelin, zajmującą tym samym 6. pozycję w światowym rankingu.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
tapas hiszpania andaluzja światowy dzień tapas




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję