Restauratorzy wprowadzą historyczne dania z okazji rocznicy odzyskania niepodległości
Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, wybrane restauracje z całego kraju wprowadzą na tydzień od 5 do 11 listopada specjalne menu inspirowane różnymi regionami i kuchniami XIX i XX-wiecznej Polski.
Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyć będzie opowieść historyczna profesora Jarosława Dumanowskiego z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Akcja Tydzień Kuchni Polskiej organizowana jest przez sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne - Kulinarne Zjednoczenie Polski.
Akcja Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się w dniach 5-11 listopada w wybranych lokalach w całym kraju, m.in. w Warszawie, Krakowie, Zakopanem, Poznaniu, Wrocławiu, Trójmieście, Szczecinie czy Katowicach. Wybrane restauracje wprowadzą specjalne menu, inspirowane książką "Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)", wydaną przez Makro Polska. Książka jest dostępna bezpłatnie na stronie www.polskie-skarby-kulinarne.pl, a w wersji drukowanej trafi bezpłatnie m.in. do szkół gastronomicznych, liderów opinii, ambasad Polski na świecie oraz restauracji i hoteli całym kraju, którym posłuży właśnie jako inspiracja do wprowadzenia specjalnego menu w ramach Tygodnia Kuchni Polskiej.
Menu składać się będzie z nowoczesnych interpretacji dań historycznych pochodzących z różnych terenów i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski, w tym: z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, kuchni żydowskiej oraz kuchni wojskowej. Oryginalne receptury wyselekcjonował i opatrzył komentarzem profesor Jarosław Dumanowski, kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. W efekcie na gości czeka historyczna podróż po smakach polskiej sztuki kulinarnej. Lista restauracji biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej dostępna jest na stronie www.polskie-skarby-kulinarne.pl.
Partnerami Tygodnia Kuchni Polskiej są: Polski Karp, Mlekovita, oraz Spomlek.
Celem programu Polskie Skarby Kulinarne prowadzonego przez MAKRO Polska jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz sprawienie, by bardziej docenili oni kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania również mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić je do restauracyjnych kart.
Grono szefów kuchni - ambasadorów Kulinarnego Zjednoczenia Polski tworzą:
- Paweł Serafin - szef kuchni Akademii Inspiracji Makro w Warszawie, który przewodniczy gronu ambasadorów,
- Philippe Abraham - szef kuchni restauracji Petit Paris w Sopocie,
- Michał Arciszewski - szef kuchni restauracji Prowincja w Supraślu,
- Michał Bałazy - szef kuchni w restauracjach K1 Business Center,
- Mariusz Bizub - szef kuchni Restauracji Zakopiańskiej w Zakopanem,
- Przemysław Błaszczyk - szef kuchni Ma ana Bistro & Wine Bar w Chorzowie,
- Dżenneta Bogdanowicz - szefowa kuchni Agroturystyki Tatarskiej Jurty w Kruszynianach,
- Łukasz Cichy - szef kuchni Restauracji Biała Róża w Krakowie,
- Marcin Czekalewski - szef kuchni Restauracji Oranżeria Hotel Rzeszów,
- Katarzyna Daniłowicz - szefowa kuchni restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu,
- Janusz Fic - szef kuchni restauracji w hotelu Dwór Sieraków w Dobczycach,
- Michał Grzywacz - szef kuchni pokazowej hali Makro nr 1 w Warszawie,
- Wojciech Harapkiewicz - szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju,
- Piotr Kaciuba - szef kuchni Zamku Dubiecko,
- Grzegorz Labuda - szef kuchni restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku,
- Małgorzata Marchewka - szefowa kuchni Restauracji Folk Gospoda w Warszawie,
- Adrianna Marczewska - szefowa kuchni Bistro Wuwu w Warszawie,
- Michał Markowicz - szef kuchni restauracji w hotelu Odyssey Club Hotel Wellness & SPA w Dąbrowie,
- Dominik Narloch - szef kuchni restauracji Cucina 88 w Poznaniu,
- Iwona Niemczewska - szefowa kuchni restauracji Z Drugiej Strony Lustra w Szczecinie,
- Mariusz Pieterwas - szef kuchni restauracji Krew i Woda w Gdyni,
- Cezary Powała - szef kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie,
- Jakub Reszka - szef kuchni restauracji ORZO w Poznaniu,
- Jarosław Sak - szef kuchni restauracji Trybunalska City Pub w Lublinie,
- Mariusz Siwak - szef kuchni Restauracji Hotelu Park w Szczecinie,
- Szymon Sławiński - szef kuchni restauracji Modra Kuchnia w Poznaniu,
- Bolesław Sobolewski - szef kuchni restauracji Na Kuncu Korytarza w Szczecinie,
- Michał Szcześniak - szef kuchni restauracji Elixir w Warszawie,
- Jarek Walczyk - szef kuchni restauracji Pink Lobster w Warszawie.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dział dla turystów:
Opłata turystyczna to głupi pomysł, ale projekt jest w fazie
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
Dobiegają końca eliminacje do kampanii Hotel Przyjazny Rodzinie
NEKERA - liczne nowości na zimę 2024/25
Przewoźnicy lotniczy mierzą się ze strajkami
Ceny wyjazdów turystycznych zbliżają się do poziomów sprzed roku
Wyjazdy lotnicze zwiększają swój udział w rynku
UNWTO bada ograniczenia podróży
Włoski region chce uratować sezon narciarski
Kraków obniża opłaty za ogródki gastronomiczne
Rośnie zapotrzebowanie na kontrolerów ruchu lotniczego
ECTAA: prawo powinno zapewnić touroperatorom terminowe zwroty od linii lotniczych
Itaka umożliwi kontakt z rezydentem online
Narciarze znów będą mogli pojeździć w Dolinie Gąsienicowej
Spore środki na promocję szlaku Green Velo
Port lotniczy Radom zamknięty dla samolotów cywilnych
Dobra passa biur podróży podtrzymana?
Grupa Interferie i Polska Grupa Uzdrowisk w akcji Weekend za pół ceny
Polska utrzymuje stabilną pozycję w rankingu ICCA
FlixBus wprowadza system rozrywki pokładowej