TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Ponad 8 tys. gości na Kulinarnym Festiwalu Kwiatów Jadalnych

Ponad 8 tysięcy gości odwiedziło Ogrody Hortulus w Dobrzycy podczas Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Tegoroczna edycja zgromadzała tłumy miłośników ogrodów, fanów sztuki kulinarnej oraz turystów odpoczywających nad polskim morzem.


Goście z kraju i zagranicy, zwiedzając ogrody i degustując potrawy z kwiatów jadalnych spędzali w nich cały dzień! Uczestnicy festiwalu mogli wziąć udział w warsztatach, prelekcjach, pokazach oraz zaczerpnąć porad z zakresu ogrodnictwa, gastronomii, kosmetyki oraz florystyki, a do tego zwiedzić kompleks Ogrodów Hortulus w Dobrzycy.
Tegoroczna edycja festiwalu odbyła się pod hasłem: Lawenda - dyskrecja smaku i moc zapachu. Jednak nie tylko lawenda królowała na talerzach.

O to aby zjedzone zostały tylko kwiaty jadalne, dbała dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż - wykładowca uniwersytecki i autorka książek o kwiatach jadalnych. Podczas jej prelekcji można było dowiedzieć się nie tylko, które kwiaty są jadalne, ale również gdzie na świecie gotuje się z kwiatów, które kwiaty są szkodliwe, które są wręcz trujące, a które z nich przynoszą korzyści dla zdrowia oraz samopoczucia.

Za sterami festiwalowej kuchni po raz trzeci stanął Szef Mariusz Siwak. Goście mogli posmakować m.in.: sałatki z aksamitką i nasturcją, kaszotta z kwiatami lawendy czy kwiatów dyni w cieście naleśnikowym. Prawdziwą furorę zrobiły lody lawendowe oraz te o smaku pysznogłówki. Pogoda dopisywała, więc popularnością cieszyły się również lemoniady i poncze przyrządzone z róży, fuksji czy lawendy.

W czasie festiwalu obył się konkurs kulinarny Cały Ogród na Talerzu. Drużyny: Folwark Biernów - Park, Dobrzycówka Dobry-Dom oraz Gminny Ośrodek Kultury w Będzinie zmagały się walcząc o nagrodę jury oraz nagrodę publiczności. Kute statuetki - kwiatowy widelec oraz łyżkę, ufundowała Zachodniopomorska Izba Rolnicza.
Jury w składzie: Małgorzata Kalemba - Drożdż (specjalistka w dziedzinie kwiatów jadalnych), Mariusz Siwak (szef kuchni), Łukasz Wierzbiński (międzynarodowy mistrz Polski florystyki), Danuta Lebioda (reprezentant Zachodniopomorskiej Izby Rolnej) oraz Michał Walkusz (reprezentant KOWR OT Koszalin), oceniało przystawkę lub zupę, danie główne oraz deser przyrządzone z użyciem kwiatów jadalnych. Po burzliwych obradach nagroda główna - Kwiatowy widelec, powędrowała do drużyny Folwark Biernów - Park.

Drugiego dnia festiwalu zespoły walczyły o głosy publiczności oraz kutą statuetkę - Kwiatową Łyżkę Smaku. Niekwestionowanym faworytem okazała się Dobrzycówka serwująca zupę z pokrzywy z płatkami kwiatów.

Podczas tegorocznej edycji przyznano również nagrodę za najlepsze stoisko handlowe. W wydarzeniu wzięło udział ponad 30 wystawców sprzedających naturalne kosmetyki, aromatyczne miody, kwiatowe przetwory - nalewki, konfitury, kwiatowe wody czy octy. W tym roku do festiwalu dołączył również program Polska Smakuje z zachodniopomorskimi produktami tradycyjnymi i regionalnymi, jak: grzybki marynowane z szyszką czy kultowy ogórek kołobrzeski. Ostatecznie nagroda powędrowała do firmy: Lawendowy Zawrót Głowy, która zachwyciła aranżacją stoiska.

Ogromną popularnością cieszyły się warsztaty z tworzenia jadalnych kosmetyków. Tradycyjnie w tajniki kuchni kosmetycznej wprowadziła nas Katarzyna Majewska - Makutu. Podczas wykładu "Kwiaty we włosach", Katarzyna opowiadała o kwiatach w pielęgnacji włosów. Na scenie towarzyszył jej Łukasz Wierzbiński z Pracowni Florystycznej Zielna, który pokazywał jak zrobić wianek. Międzynarodowego Mistrza Florystyki można było zobaczyć również podczas tworzenia bukietów z kwiatów jadalnych. Pokazy florystyczne komentowała Agnieszka Krzymińska - międzynarodowy sędzia florystyki.

Podczas festiwalu prezentowane są nie tylko sposoby wykorzystania kwiatów, ale przede wszystkim pokazujemy skąd je wziąć, jak je wyhodować i pielęgnować, tak aby nadawały się do konsumpcji.

Krakowska Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Polan, podczas prelekcji oraz pokazów podpowiadała, jak wysiać kwiaty jadalne oraz jak potem je uprawiać aby zakwitły.
Zgodnie z tegorocznym hasłem przewodnim, specjalnie na tą edycję festiwalu powstał Lawendowy Ogród w stylu prowansalskim. Dużą popularnością cieszyły się prowadzone w nim plenerowe prelekcje. Przy tworzeniu tego ogrodu posadzono ponad 20 odmian lawendy, które zasadniczo różnią się kolorem, porą kwitnienia czy długością kwiatostanu. Dr hab. Agnieszka Krzymińska z poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego, opowiadała o tym jak stworzyć Lawendowy Ogród, jakie są różnice w kwitnieniu różnych odmian lawendy oraz jak je pielęgnować. W plenerze Warzywnika Kwiatowego, można było się dowiedzieć, jak go założyć oraz jak dbać o kwiaty jadalne.

Tegoroczną nowością festiwalu był carving. Podczas pokazów wykonywanych przez Andżelikę Gołębiowską można było zobaczyć, jak powstają kwiaty rzeźbione z owoców i warzyw oraz wazy i misy wykonane z arbuzów czy cukinii.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
kwiaty jadalne atrakcja turystyczna kulinaria gastronomia




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję