Kolejna edycja konkursu kulinarnego SSCC już jesienią
2019-03-25Po poprzedniej, wegańskiej edycji konkursu kolejnym wyzwaniem dla młodych kucharzy będzie przygotowanie posiłku zgodnie z ideą "less waste".
r e k l a m a
Spotkania z SelfCookingCenter (SSCC) to konkurs skierowany do kucharzy i kucharek, którzy nie skończyli 27 roku życia. Spotkają się oni już po raz trzeci by pod okiem międzynarodowego jury przygotować autorskie potrawy z wykorzystaniem regionalnych składników.
Hasło, pod którym odbywa się trzecia edycja konkursu SSCC to food waste i zapobieganie marnowaniu żywności. Potrzeba zwrócenia uwagi na ten problem wynika nie tylko z postępujących zmian w klimacie i wzrastającej świadomości skutków zanieczyszczania środowiska. To także sposób na podniesienie poprzeczki młodym kucharzom, którzy co roku zaskakują jury wysokim poziomem konkursowych potraw, pomysłowością i otwartością na wyzwania.
W tym roku oprócz autorskich przepisów, profesjonalnego wykonania, refleksu i prezentacji dań, sędziowie wymagać będą od uczestników także odpowiedzialnego zarządzania wszystkimi składnikami potrawy.
Podczas tegorocznego Spotkania z SelfCookingCenter odbędą się również wykłady dotyczące m.in. filozofii less waste, jak wprowadzić ją w życie - zarówno na skalę mikro, jak i makro oraz jakie rozwiązania technologiczne mogą okazać się przydatne w ekologicznym zarządzaniu restauracją.
Trzecia edycja konkursu kulinarnego SSCC odbędzie się 17 października 2019 roku w Zamku Topacz.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Turystyka budzi się nad
Mazowsze przyciągnęło więcej
Gastronomia: wzrost cen ograniczony przez dużą
Starsze aktualności:
Sun & Snow rozszerza działania
Ile Polacy chcą wydać na
Rusza trzecia edycja konkursu Teraz Polska
Jak polskie obiekty szykują się do
McDonald`s przegrał przed Sądem
Czego boją się Polacy na
Jakich wakacji szukano w
Dofinansowania wycieczek dla szkół za 70 mln
Zamknięto popularną trasę na Mont Blanc
MEN apeluje o sprawdzanie organizatorów wyjazdów kolonijnych
Facebook wydał przewodnik kulinarny po Krakowie
Best Western wprowadza na rynek nową markę
Redukcja floty w Small Planet Polska
Rząd zajmie się ustawą o imprezach turystycznych
Rada UE zatwierdziła przedłużenie przepisów dot. bezpłatnego roamingu
TUI wprowadza ofertę dla lokalsów
Wybrano najlepsze produkty zrównoważonej turystyki
Poznań walczy o tytuł najlepszej europejskiej destynacji turystycznej
Znana sieć rezygnuje z plastikowych słomek
LOT czeka na nowego Dreamlinera
Zaczekamy na turystów i będziemy gotowi na ich przyjęcie
UNWTO publikuje wskazówki do ponownego uruchomienia turystyki
Itaka wprowadza nową markę - luksusowe wycieczki dla turystów z zasobniejszym portfelem
Polak pokieruje europejskim niebem
Ryanair zatrudnia nowych pilotów
Północna Izba Gospodarcza: `Paragony grozy` to incydentalne przypadki
CBA stawia zarzuty byłemu prezesowi lubelskiego lotniska
Emirates i LATAM podpisują umowę code-share
PLL LOT rozszerza siatkę połączeń do Niemiec
Rzym- noclegi w mieszkaniach nie hostelach!