Apel o utworzenie unijnej grupy zadaniowej ds. hotelarstwa i gastronomii
2021-02-19Pandemia wirusa COVID-19 uderzyła mocno w Europę, wywołując głęboki kryzys w restauracjach, barach, hotelach, kawiarniach, pubach i klubach nocnych. Sektor hotelarsko-gastronomiczny znalazł się wśród najbardziej dotkniętych, ponieważ przedsiębiorstwa zostały zmuszone do zamknięcia w krótkim czasie w ramach wspólnej walki z wirusem, a wielu pracowników zostało zwolnionych tymczasowo lub na stałe - przekonują przedstawiciele międzynarodowych organizacji przedsiębiorców z sektora turystycznego i gastronomicznego.
r e k l a m a
Pod apelem do europejskich władz podpisali się m.in. przedstawiciele HOTREC, Euro Commerce, The Brewers of Europe, EFFAT, Serving Europe, Food Service Europe.
Autorzy listu podkreślają, że trudna sytuacja gastronomii i turystyki doprowadziła do dramatycznego efektu domina w stosunku do dostawców. Wiele podmiotów w łańcuchu dostaw żywności, takich jak rolnicy, przetwórcy, handlowcy, hurtownicy oraz producenci żywności i napojów, boryka się z poważnymi trudnościami. Sektory te, zapewniające miliony miejsc pracy, składają się głównie z MŚP i są nierozerwalnie związane z funkcjonowaniem sektora hotelarsko-gastronomicznego.
Zwracamy się ku nadchodzącym miesiącom, mając na uwadze główny cel, jakim jest stworzenie pewnej przewidywalności dla sektora hotelarsko-gastronomicznego i jego łańcucha dostaw. Jak tylko sytuacja epidemiologiczna na to pozwoli, potrzebujemy bezpiecznego, terminowego i zrównoważonego ponownego otwarcia, uznając ważną rolę, jaką turystyka i hotelarstwo mogą odegrać w odbudowie naszych wspólnot kulturowych, społecznych i gospodarczych. Bary, restauracje i kawiarnie pomagają przyciągnąć ludzi do dzielnic handlowych w centrach miast i podobnie, te miejsca zakupów pomagają przyciągnąć klientów do obiektów hotelarsko-gastronomicznych w centrach miast. Sektor hotelarsko-gastronomiczny i sektor dostaw powinny być traktowane jako partnerzy zapewniający - gdy sytuacja epidemiologiczna na to pozwoli - dobrze uregulowane, bezpieczne i zrównoważone ponowne otwarcie europejskich restauracji, barów, stołówek itp. - można przeczytać w treści apelu.
Poniżej treść listu.
Możesz także pobrać plik: turinfo_20210219_joint-letter-hospitality-value-chain-18-february-2021.pdf
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Mazowsze przyciągnęło więcej
Gastronomia: wzrost cen ograniczony przez dużą
Komisja Europejska chce wesprzeć
Dział hotele, pensjonaty:
Unia wspiera turystykę dobrymi
GUS: liczba turystów w Polsce
Mazowsze przyciągnęło więcej
Starsze aktualności:
Grecja próbuje odzyskać marmury z
Duży touroperator
Światowe Forum Ekonomiczne o rozwoju sektora
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem
Hotel Gołębiewski nie ruszy w
Turystyka dużo lepiej oceniana przez
Czy lato w Grecji będzie
Polacy jadą chętnie na kolejny długi
Niewielkie spadki cen
Kto skorzysta z Programu Wsparcia
Liczba przyjazdów do Turcji ciągle
IGHP mianuje nową dyrektor regionalną
Egipt: darmowe wizy zostaną na dłużej
Turyści szukają bezpieczeństwa?
Turcja wprowadzi podatek turystyczny
LOT stawia na ostrożną strategię
Kraków gościł zjazd anestezjologów