Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Pilot Praga-Wiedeń-Bratysława
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Almatur Katowice - praca w turystyce
- Szukam partnera: trekkingi w Himalaje
- Rezydent w hotelu
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Projekt/Event Manager
Pierwsze food trucki przyjechały pod Tatry
Oscypki z żurawiną czy kiełbasa z podhalańskiej jagnięciny zaraz przy wejściu do Tatrzańskiego Parku Narodowego? Władze TPN postanowiły zadbać o żołądki turystów.
Znane wszystkim food trucki czyli mobilne punkty gastronomiczne staną przy wejściach do tatrzańskich dolin. Pierwszy trzy z nich zostały już otwarte na Palenicy Białczańskiej, gdzie zaczyna się szlak nad Morskie Oko. Niebawem mają pojawić się kolejne food trucki.
Turyści będą mogli zjeść m.in. kiełbasę z podhalańskiej jagnięciny, oscypek z konfiturą z rabarbaru, góralski moskol z wędzonym pstrągiem, czy pieczone ziemniaki z bryndzą. Jak podkreślają władze parku, w budkach mają być sprzedawane świeże, regionalne produkty. W sezonie na przez Palenicę przewija się wielu turystów, więc chętnych do skorzystania z nowej usługi zapewne nie zabraknie. Pomysł na promocję w ten sposób regionalnych smakołyków ma szansę wypalić.
Warto zwrócić uwagę na ekologiczne opakowania, w których będą podawane dania. Plusem już jest to, że są ekologiczne jednak należałoby kłaść nacisk na porządek w obrębie food trucka. Jedną zarówno z zalet, jak i wad jedzenia sprzedawanego z ciężarówek jest to, że można je zjeść na miejscu, albo zabrać ze sobą. O ile posilający się na miejscu turyści będą mieli gdzie wyrzucić śmieci, tak w przypadku tych, którzy zabierają jedzenie ze sobą, nie można już mieć takiej pewności. Władze Parku powinny dopilnować aby odpadki nie były wyrzucane na szlakach.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Food trucki w Tatrach
[2017-07-13 23:29 80.52.226.*]
a jak z VAT'em, tak jak w POznaniu - 5% na kawę i herbatę, czekoladę i inne? odpowiedz »
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Starsze aktualności:
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Nocowanie.pl bez optymizmu o
Krok w stronę uruchomienia połączeń z Polski do
Jak ubezpieczają się wyjeżdżający na
Raport Travelplanet pokazuje
Jakie nastroje ma pomorska branża
Sąd UE kwestionuje pomoc dla
Jest porozumienie w sprawie jednolitej, europejskiej przestrzeni powietrznej
Mniej procentów, więcej jakości - jakie piwo wybierali Polacy?
Wydarzenia dla branży na Tour Salonie
Niewielki efekt strajku pilotów Ryanaira w Niemczech
Z jakich rezerwacji klienci nie mogą się wycofać?
IGHP rozpoczyna kampanię promującą pobyt w hotelach
POT rusza z nową kampanią kulinarną
Ferie na stoku, czy pod palmami?
Rekordowy 2018 rok na Heathrow
Sejm przyjął ustawę o usługach turystycznych
Polscy turyści uwięzieni w Dolomitach
Średnie ceny letnich wyjazdów niższe niż przed tygodniem
Rosyjscy turyści wrócą do Egiptu?
Kayak analizuje dodatkowe usługi w LCC
Nowy trend szansą dla obiektów
POT nagradza dobre praktyki w turystyce wiejskiej
PAŻP i CPK będą współpracować przy planowaniu i budowie nowego lotniska
Zima 2020: gdzie ceny rosną, a gdzie spadają?