Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Praca w biurze podróży Galeria Podróży Olkusz
- WYGODA szuka instruktorów narciarstwa
- REZYDENT - TUNEZJA 2025
- Specjalista ds. Turystyki
- Biuro podróży
- Sprzedam Biuro Podróży
- REZYDENT, PILOT - TURCJA
- PASJONAT TURYSTYKI POSZUKIWANY
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
Neapolitańska pizza niematerialnym dziedzictwem ludzkości
Włosi mają co świętować. Sztuka wypiekania neapolitańskiej pizzy trafiła na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Historia oraz cały proces wypieku pizzy został w końcu doceniony.
To historyczne wyróżnienie- ogłosił burmistrz Neapolu Luigi de Magistris. Kultura włoska jest jedną z najbardziej znanych na świecie. Język neapolitański już od dawna został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Teraz nadszedł czas na sztukę wypiekania pizzy. UNESCO swoje postanowienie uzasadnia Kulinarny know-how, związany z wyrobem pizzy, który obejmuje gesty, piosenki, ekspresję wizualną, lokalny dialekt, umiejętność wyrabiania ciasta, pokazów i dzielenia się nią z innymi, stanowi bezdyskusyjne dziedzictwo kulturowe.
Co ciekawe, pizza początkowo była jedzeniem dla ubogich. Był to placek ciasta chlebowego, najczęściej z bazylia, serem i pieprzem, sprzedawana na ulicach. Z czasem pizza stała się bardziej rozpowszechniona i zyskała na popularności. W 2010 roku Wspólnota Europejska uznała neapolitańska pizzę jak Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność (STG - Specialita Tradizionale Garantita). Stowarzyszenie neapolitańskich piekarzy pizzy wraz z związkiem włoskich rolników, w ciągu siedmiu lat działalności zebrali 2 milionów podpisów w tej sprawie. I tak, sztuka wypiekania pizzy trafiła na listę UNESCO.
W Neapolu i okolicach dziesiątki pizzerii serwowało w czwartek pizzę gratis świętując w ten sposób wyróżnienie ze strony agendy ONZ. Dalsze świętowanie zapowiedziano też na najbliższe dni. Decyzja dotycząca neapolitańskiej pizzy została podjęta podczas obrad komitetu UNESCO na południowokoreańskiej wyspie Jeju.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
Zakaz lotów ponownie przedłużony
POT: Wzrasta liczba przyjazdów do Polski
Strajki sparaliżują transport w Polsce?
Wrocławskie Międzynarodowe Targi Turystyki powracają
Lufthansa: do końca roku darmowe zmiany w rezerwacjach
Bilety na Igrzyska Olimpijskie Londyn 2012 już w sprzedaży!
Polscy turyści lądowali awaryjnie w Etiopii
Pomoc z tarczy branżowej przedłużona na kolejne miesiące
Kim zbuduje riwierę w Korei Północnej?
Grecos nagradza najlepszych agentów
Grecja zacznie wymagać testów PCR od Polaków
Kraków Airport dofinansuje nową linię autobusową na lotnisko
Kontrowersyjna akcja na dworcach kolejowych
Polskie hotele nominowane do World Travel Awards 2017
TSUE rozpatrzył skargę Wizz Air na pomoc dla linii TAROM
Restauratorze, nie oferuj alkoholu w dostawie
RODOS Z ECCO HOLIDAY, SUPER WCZASY, HOTEL IRENE PALACE 4*