Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Manager produktu
- Specjalista ds. obsługi posprzedażowej Wrocław
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Pilot na wycieczkę do Czech
- referent d/s turystyki
- Pilot na Sardynię 24-28.04.2025
- Rezydent biura podróży 2025 na Krecie
- Kierownik biura podróży Wakacje.pl King Cross
- SPECJALISTA DS. MARKETINGU
- Specjalista ds. turystyki


Neapolitańska pizza niematerialnym dziedzictwem ludzkości
2017-12-08Włosi mają co świętować. Sztuka wypiekania neapolitańskiej pizzy trafiła na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Historia oraz cały proces wypieku pizzy został w końcu doceniony.
r e k l a m a
To historyczne wyróżnienie- ogłosił burmistrz Neapolu Luigi de Magistris. Kultura włoska jest jedną z najbardziej znanych na świecie. Język neapolitański już od dawna został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Teraz nadszedł czas na sztukę wypiekania pizzy. UNESCO swoje postanowienie uzasadnia Kulinarny know-how, związany z wyrobem pizzy, który obejmuje gesty, piosenki, ekspresję wizualną, lokalny dialekt, umiejętność wyrabiania ciasta, pokazów i dzielenia się nią z innymi, stanowi bezdyskusyjne dziedzictwo kulturowe.
Co ciekawe, pizza początkowo była jedzeniem dla ubogich. Był to placek ciasta chlebowego, najczęściej z bazylia, serem i pieprzem, sprzedawana na ulicach. Z czasem pizza stała się bardziej rozpowszechniona i zyskała na popularności. W 2010 roku Wspólnota Europejska uznała neapolitańska pizzę jak Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność (STG - Specialita Tradizionale Garantita). Stowarzyszenie neapolitańskich piekarzy pizzy wraz z związkiem włoskich rolników, w ciągu siedmiu lat działalności zebrali 2 milionów podpisów w tej sprawie. I tak, sztuka wypiekania pizzy trafiła na listę UNESCO.
W Neapolu i okolicach dziesiątki pizzerii serwowało w czwartek pizzę gratis świętując w ten sposób wyróżnienie ze strony agendy ONZ. Dalsze świętowanie zapowiedziano też na najbliższe dni. Decyzja dotycząca neapolitańskiej pizzy została podjęta podczas obrad komitetu UNESCO na południowokoreańskiej wyspie Jeju.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Komisja Europejska chce wesprzeć
Polacy chcą wyjechać na dłuższe wakacje w
Nie wszystko idzie ku
Starsze aktualności:
Czego obawiają się Polacy jadący na
3/4 Europejczyków planuje wakacyjne
Ecco Travel oferuje specjalne
Strajk na lotnisku może wykluczyć odpowiedzialność za opóźniony
Nowe hotele z logiem B&B już
Accor rozbudowuje lifestylową
Majowe obłożenie zapowiada się
Nowy międzynarodowy touroperator wchodzi do
Ceny wyjazdów na sierpień lekko w
Koniunktura sprzyja hotelom, ale inwestycji wciąż jest
Zakaz lotów ponownie przedłużony
POT: Wzrasta liczba przyjazdów do Polski
Strajki sparaliżują transport w Polsce?
Wrocławskie Międzynarodowe Targi Turystyki powracają
POT i PPL będą współpracować na rzecz promocji Polski
TSUE rozpatrzył skargę Wizz Air na pomoc dla linii TAROM
Restauratorze, nie oferuj alkoholu w dostawie
Pomoc z tarczy branżowej przedłużona na kolejne miesiące
Kim zbuduje riwierę w Korei Północnej?
Lufthansa: do końca roku darmowe zmiany w rezerwacjach
Bilety na Igrzyska Olimpijskie Londyn 2012 już w sprzedaży!
Grecja zacznie wymagać testów PCR od Polaków
Kraków Airport dofinansuje nową linię autobusową na lotnisko
Kontrowersyjna akcja na dworcach kolejowych
Polskie hotele nominowane do World Travel Awards 2017
Grecos nagradza najlepszych agentów
Za mało rąk do pracy w turystyce?
RODOS Z ECCO HOLIDAY, SUPER WCZASY, HOTEL IRENE PALACE 4*